Një pallat i mrekullueshëm, i ndërtuar 700 para Krishtit, u zbulua në Jeruzalem

Arkeologët izraelitë në Jeruzalem kanë gjetur një pallat të mrekullueshëm nga periudha e Mbretërisë biblike të Judës. Strukturat prej guri të gdhendura me kujdes, me detaje të shumta dhe objekte të tjera u gjetën rreth tre kilometra në jug të Qytetit të Vjetër të Jeruzalemit.

Arkeologët besojnë se disa objekte u varrosën siç duhet në tokë, por nuk është e qartë pse u bë kjo.

Supozohet se pallati është ndërtuar midis shekujve të tetë dhe të shtatë para Krishtit.
Mes mbetjeve të zbuluara në rrethin e sotëm Lindor Talpiot, të njohur gjithashtu si Armon Hanatziv, u gjetën tre pjesë të sipërme prej guri të shkallëve të zbukuruara me mjaft pasuri dhe mbetjet e kornizave luksoze të dritareve.

Mister më i madh i Viminacium mund të ndryshojë rrënjësisht pamjen tonë të së kaluarës

“Pjesët e sipërme të shtyllave, të cilat supozohet se janë projektuar nga arkitektët mbretërorë nga koha e Tempullit të Parë (Shekulli 10-VI para Krishtit), janë më të bukurat dhe më mbresëlënësit e zbuluara deri më tani,” tha në një deklaratë Autoriteti Izraelit i Antikiteteve. se dy nga tre pjesët e sipërme të shtyllave janë “varrosur mjeshtërisht, njëra mbi tjetrën”.

“Në këtë moment, është e vështirë të thuhet se kush i fshehu pjesët e sipërme të shkallëve në atë mënyrë dhe pse e bëri atë,” tha prof. Jakov Bilig, i cili udhëhoqi gërmimet arkeologjike. Ai shtoi se ndërtesa e madhe ndoshta u shkatërrua gjatë pushtimit babilonas të Jeruzalemit në 586 para Krishtit.

Ekspertët nga Administrata e Antikiteteve besojnë se banorët e kësaj “ndërtese monumentale” kishin një pamje “të bukur” të qytetit të Davidit, si dhe tempullit hebre në pllajën e shenjtë, të cilën hebrenjtë e quajnë mali i tempullit dhe muslimanët Haram el Sharif (Shenjtërorja fisnike). “

Arkeologët supozojnë se anëtarët e familjes mbretërore ose ndonjë familje fisnike jetonin në ndërtesë.

Stolisje e pjesët e sipërme të shtyllave është një simbol vizual nga periudha e Mbretërisë së Judës dhe të Izraelit, dhe si një motiv që ata të paraqiten në monedhë pesë sikli që është përdorur ende në Izrael sot.

Kategoritë
BotaLajme

Të ngjajshmet