Një mjeke e shquar kroate zbulon pse nuk duhet të kesh frikë nga një valë tjetër e virusit

Mjekja kroate, Nela Sršen thotë se virusi është dobësuar përfundimisht, se ngarkesa e tij virale nuk është ashtu siç ishte dhe se ka gjithnjë e më shumë raste asimptomatike që jo domosdoshmërisht duhet të jenë ngjitëse për mjedisin.

“Ne duhet të dallojmë rastin e viremisë së lartë, kur një person është pozitiv dhe shumë ngjitës, nga rastet kur një person ka një ngarkesë të ulët të virusit në vetvete, pa simptoma, le të infektojë njerëzit përreth tij”, tha Sršen,e cila jeton dhe punon në Itali.

Ajo tha se është e vështirë të shpjegohet pse virusi është i dobët, por se shpreson që ky virus së shpejti të bëhet një pjesë e nesh dhe përfundimisht të shfaqet si një ftohje e zakonshme.

“Virusi është i zgjuar. Ai ka nevojë të mbijetojë dhe i duhet një qenie e gjallë. Pra, qëllimi i tij nuk është të vrasë nikoqirin. Transmetimi i virusit nga njeriu te njeriu mbart gjurmë të gjenomit tonë, kështu që virusi bëhet më i butë, domethënë ai përshtatet ashtu si viruset e ngjashme janë përshtatur gjatë gjithë historisë. Shpresoj që edhe kjo të bëhet një pjesë e nesh, sepse ajo tashmë ka hyrë në jetën tonë dhe me kalimin e kohës do të manifestohet si një ftohje e zakonshme ”, tha mjeku për“ Slobodna Dalmacija ”.

Ajo tha se selia e krizës dhe shërbimi epidemiologjik duhet të ndryshojnë parametrat e testimit dhe se ata nuk mund të sillen si tre muaj më parë sepse virusi është dobësuar dukshëm.

“Të gjithë ata që janë pozitivë sot nuk duhet domosdoshmërisht të jenë ngjitës ndaj mjedisit, por ky është një koncept që aktualisht nuk ekziston në Kroaci. Për shembull, kur prezantojnë të dhëna për raste të reja, “ne kemi tre pozitive”. Një imazh është krijuar në vetëdijen tonë për tre pacientë të cilët janë infektivë dhe mund të infektojnë njerëz të tjerë. Siç dihet, ngarkesa e lartë virale vret qelizat e shëndetshme shumë shpejt, ne kemi parë pasojat e kësaj, mijëra të infektuar dhe të vdekur në Itali. Sidoqoftë, nëse ngarkesa virale është e ulët, ajo nuk mund të infektojë qelizat pritëse. Kështu, personi është pozitiv në testimin dhe nuk është më infektiv. Këto janë të ashtuquajtura raste asimptomatike, nga të cilat ka gjithnjë e më shumë, “tha Sršen.

Ajo tha se pyetja e hapur është nëse vaksina për kurorën është e nevojshme fare.

Ajo tha se virusi ndryshon me kalimin e kohës, por jo sepse është ndryshuar.

“Ka katërmbëdhjetë mutacione të vogla që do të mbuloheshin nga vaksina. Ky virus i ri ka një predhë që nuk mutated. Dhe ky është saktësisht ndryshimi në lidhje me vaksinën e gripit. Një vaksinë e re duhet të bëhet çdo vit sepse virusi i gripit ndryshon, dhe kjo nuk është rasti me koronën. Në fund, mbetet pyetja nëse një vaksinë kundër virusit korona është e nevojshme fare. ”, tha ajo./Gazeta e Re/

Kategoritë
BotaLajmeShëndetësi