Një fosil i një gjarpri dhjetëra miliona vjeç u gjet pranë Bileća në BİH

Një fosil i një pjese të një skelet gjarpri u gjet pranë Liqenit të Bilesë. Fosili u gjet në një pllakë guri pasi guri u hoq nga toka me një seleks dhe u shpërthe në katër pjesë.

“Në të dy gjysmat e fosileve të gjata 15 centimetra, mund të shihen rreth dyzet rruaza me brinjët e tyre, dhe pesëmbëdhjetë të tjerë janë të fshehur përgjatë skajit, brenda një fragmenti të pllakës”, shpjegoi paleontologu amator Miro Ilic, raporton Nezavisne novine.

Ai theksoi se fosile si dhe gjarpërinjtë e gjallë mund të kenë nga 200 deri në 400 rruaza, kështu që mund të vlerësohet se gjatësia e këtij gjarpri ishte rreth 80 centimetra, duke marrë parasysh që fosili nuk është i plotë – nuk ka as kokë as bisht.

Iliç theksoi se asgjë nuk mund të përcaktohet në mënyrë të besueshme pa hulumtime të vlefshme, por ai deklaroi se mbetjet e peshkut dhe fragmente të vogla të bimëve të karbonizuara mund të shihen me një gotë zmadhuese në gur, në bazë të së cilës supozohet se gjarpri ishte një gjarpër deti.

“Duke pasur parasysh ngjyrën e lehtë dhe strukturën e gurit gëlqeror, mund të supozojmë gjithashtu se ajo jetonte në një mjedis të shëndetshëm dhe nuk vdiq, por mund të jetë sulmuar nga një mishngrënës nga zinxhiri i atëhershëm i ushqimit, ku një pjesë e trupit ishte ngrënë dhe kjo u fundos. në shtratin e detit, ku është i mbuluar me sedimente dhe të petifikuar, “tha ai
Ilic.

Institutet kompetente duhet të merren me këtë shpikje, pas së cilës kjo fosile mund të bashkohet me fosilet e famshme botërore të gjarpërinjve të gjetura në zonën e Bileća, të cilat janë më të pasurit në Evropë.

“Sipas literaturës, deri tani në Bileçë janë gjetur katër fosile gjarpërinjsh, tre prej të cilave u gjetën në fillim të shekullit të 20-të dhe dy janë në Vjenë dhe një në Sarajevë, dhe në vitin 2016 një i katërt u gjet në Beograd.” Iliç kujtoi, duke shtuar se kjo fosile, megjithëse e vogël dhe e papërpunuar shkencërisht, mund të jetë e pesta në radhë.

Ai pohon se ky është një zvarranik nga epoka Mesozoike dhe si i tillë i vetmi në RS nga ajo kohë.

Ai theksoi se ka depozita të mëdha fosile në zonën e rajonit të Trebinjes, dhe për shkak të gjenezës së saj gjeologjike, ato janë kryesisht kafshë deti të petifikuara dhe mbetjet e tyre nga periudha e Kretakut nga 66 milion në 145 milion vjet në të kaluarën./Gazetaere

Kategoritë
LajmeTë ndryshme

Të ngjajshmet