“Ni dert në gjuhen shqipe” – Mulla Hysen Statovci

Mulla Hysen Statovci (1900-1983) Poeti bejtexhi, Mulla Hysen Statovci, veproi në kushte tejet të vështira, kur shpata e pushtetit serb rrinte gati mbi kokën e çdo shqiptari, por, me gjithë këtë, poezitë e tij, shpërndaheshin në dorëshkrim ilegalisht dhe lexoheshin rend, madje mbaheshin në mend.

Ni dert në guhen shqipe

Zoti n’Kur’an e diftoi

shkoni ju te shoqi shoi

sy e zemër bani ni

t’mrrin fuqia ka s’e di.

Kjo s’bohet pa delil

e merr vesh n’kofsh i mir’

si je mrena bonu jasht

n’dash me konun gjithku bashk.

Nefsit n’shqype i thon dreq

kqyr me t’prinun veçse keq

ziqer Zotin kush s’e bon

nefsi ato e tradhton…

(1935)

Poezia e tij, e shkruar në frymën popullore, morale, me mbështetje kur’anore, pëlqehej nga masat popullore, ajo ishte ushqim për ngritjen atdhetare, kulturore dhe shpirtërore. /M.Yvejsi /Gazetaere.com/

Kategoritë
Kulturë

Të ngjajshmet