Nga ‘Dora e Zezë ’ tek Krimi i Shtetit

A keni dëgjuar ndonjëherë ndonjë politikan në Serbi të përmend ndonjë gjë, e lëre më të kërkojë që një çmim i gjeneratës së krimit dhe korrupsionit të quajtur Shërbimi të çmontohet?

 Shkruan:

Milojko Pantić

Në Evropë, nuk ka, as nuk mund të ketë, një grup njerëzish që kanë një pozitë të tillë si Shërbimi në Serbi, shkruan autorsff.ba

Me rastin e shënimit të 120 vjetorit të Shërbimeve të Sigurisë, në radhët e të cilit janë të gjitha fatet tona kolektive dhe individuale, ia vlen të tregojmë historinë e rolit të këtyre organizatave të inteligjencës në lëvizjen sportive të Jugosllavisë dhe Serbisë.

E gjitha fillon në 1899, kur oficerët Dragutin Dimitrijevic Apis dhe Voja Tankosic dhe të tjerët krijuan një organizatë sekrete, Dora e Zezë.  Ajo së pari vrau mbretin Aleksandër Obrenoviç dhe Mbretëreshën Drago, dhe, dhjetë vjet më vonë, përgatiti dhe kreu atentatin në Sarajevë të Princit të Kurorës Franz Ferdinand të Austrisë dhe bashkëshorten e tij Sofjen, pas së cilës shpërtheu Lufta e Parë Botërore.

Baza ideologjike e kësaj organizate ishte nacionalizmi nën moton “Për Mbretin dhe Atdheun”. Pas Luftës së Dytë Botërore, komunistët e Josip ph Brozit krijuan organizata për të mbrojtur ideologjinë e tyre, nën flamurin “Për Titon dhe Partinë”. Duke ndjekur modelin e shërbimeve të Bashkimit Sovjetik të atëhershëm, u krijua Administrata e Sigurimit të Shtetit (UDBa) në civil dhe Shërbimi i Kundërzbulimit (KOS) në sektorin ushtarak.

Pas prishjes së Murit të Berlinit dhe rënies së komunizmit, me ardhjen e Slobodan Millosheviqit  në krye të Partisë dhe shtetit serb në fund të viteve 1980, Shërbimet marrin një emër të përbashkët – Sigurinë e Shtetit dhe kthehen në ideologjinë nacionaliste nën moton “Slobo Serbët, Serbia është me ju”. Nuk duhet të theksohet, natyrisht, se të gjitha ideologjitë janë gënjeshtra të pastra, sepse asnjë ide nuk është aq e madhe, dhe as ndonjë gjë në planet nuk është aq e vlefshme sa jeta e dikujt të sakrifikohet për të.

 UDB-a  dhe KOS  formuan klube

Agjensia e Sotme e Informacionit për Sigurinë (BIA) dhe Agjencia e Inteligjencës Ushtarake (VOA) janë privatizuar dhe kriminalizuar në atë masë sa ato shërbejnë vetëm për të mbrojtur qeverinë aktuale. Por përsëri në fillim. BIA është pasardhësi i UDBa, dhe Zëri i KOS-it. Pas Luftës së Dytë Botërore, këto dy organizata të sigurisë komuniste ndanë linjën e sportit. Shërbimi Sekret Civil ishte i lidhur me Federatën e Futbollit të Jugosllavisë, si organizata sportive më masive dhe Klubi i Futbollit të Cervena Zvezda  si një klub i orientimit qytetar. Në Kroaci, ishte Hajduku, dhe në Bosnjë dhe Hercegovinë, Velezhi dhe Sarajeva.

Nga ana tjetër, KOS themeloi Shoqërinë Sportive CDNA, të modeluar në klubet ushtarake Sovjetike, dhe më vonë, pas ndarjes së Titos me Josip  Stalinin, CDNA u riemërua Partizan. KOS gjithashtu merr ombrellën e Shtëpisë së Sporteve Olimpike të çdo kombi – Komiteti Olimpik. Bashkëpunëtori i Partzanit  në Kroaci ishte Dinamo, dhe në Bosnje dhe Hercegovinë ai ishte Zhelezniqari.

Duke kaluar në një ideologji nacionaliste, këto dy shërbime komuniste të pareformuara marrin pjesë aktive në shpërbërjen e Jugosllavisë. Nga klubet e tifozëve të klubeve të njohura, Shërbimet në Serbi bëjnë ushtri paramilitare dhe paramilitare, të komanduara nga kriminelë të nivelit evropian, me letrat kredenciale të DB. Shteti i Jugosllavisë u dogj në një zjarr në të cilin Serbia zyrtare ende pretendon se nuk ka marrë pjesë sot.

 Shërbimi është më i fortë se gjykata

Pas Marrëveshjes së Dejtonit, në kushte paqeje, komandantët paramilitaret  dhe fituesit e luftës, përmes Shërbimit dhe sistemit të ndaluar të delegatëve komunistë, vazhdojnë misionin shkatërrues në futbollin dhe sportin serb në përgjithësi, bazuar në ndarjen e linjës së epokës komuniste.

Vetëm dy herë dhe për një kohë të shkurtër ndodhi shqetësimi, dy herë në Komitetin Olimpik. Në vitin 2005, zyrtarët e inteligjencës ushtarake lejuan delegatët që të zgjedhin Filip  Zepter, serbin më të shquar në botën e biznesit, si president, duke llogaritur se ai do t’u jepte paratë e tij, t’i shpenzonte, si dhe me shtetin, pa kontroll.

Përpjekja e Zepterit për të ndryshuar sistemin e delegatëve me paratë e tij dhe metodën buxhetore të financimit përfundoi, me prova gjyqësore, nga një pushim i paligjshëm. Megjithatë, vendimi i gjykatës nuk kishte asnjë efekt, pasi Shërbimi dëshmoi se ishte më i fortë se gjykata.

Një shqetësim tjetër ndodhi gjatë zgjedhjes së presidentit aktual të Shtëpisë Olimpike Serbe, Božidar Maljkovi. Të gjitha aleancat mbështetën zgjedhjen e Ivan Todorovit  nga Aleanca Judo, pasi ai është i vetmi

 

Burimi: Al Jazeera

 


Vërejtje: Qëndrimet e autorëve nga kjo rubrikë, nuk domethënë që përfaqësojnë në mënyrë automatike edhe qëndrimet e redaksisë. Megjithatë, njohja e këtyre qëndrimeve është në interes të lexuesve, prandaj edhe publikimi i tyre. Për rrjedhojë autorët mbajnë përgjegjësi të plotë për sa u përket qëndrimeve rreth çështjeve të shtjelluara në fjalë.

Kategoritë
OPINIONEOpinione - Ballina

Të ngjajshmet