‘Nga Bihac në Slloveni për 3,000 EUR’

Sipas një shofer taksie nga Bihaci, në perëndim të Bosnjës dhe Hercegovinës, i cili gjithashtu dëshironte të mbetet anonim, ai po transportonte migrantë në Kroaci

“Unë i transportoja ata në Velika Kladushë dhe më pas në kufirin me Kroacinë. Unë nuk shoh asgjë të diskutueshme në këtë, sepse ato nuk janë të ndaluara nga liria e lëvizjes,” thotë kjo Bišćanin.

Asnjë nga taksistët nuk dëshiron të thotë nëse migrantët kontrabandojnë makina nga Mali i Zi apo Serbia për në Bosnje dhe Hercegovinë.

Aplikime kundër më shumë se 80 personave

Sipas Prokurorisë së Bosnjës dhe Hercegovinës, gjatë dy viteve të fundit, më shumë se 80 persona janë akuzuar për kontrabandë njerëzish, kryesisht migrantë.

I njëjti burim thotë se shumica e kontrabandistëve janë zbuluar në zonën e Trebinjes dhe se në shumicën e rasteve ata ishin shtetas të Bosnje dhe Hercegovinës.

Zëdhënësi i Policisë Kufitare të BiH, Franka Vican i tha RSE-së se 83 vepra penale të trafikimit të qenieve njerëzore janë regjistruar në vitin 2019, dhe se 79 raporte janë dorëzuar në zyrën e prokurorit kompetent.

“Janë regjistruar 18 vepra penale, 16 prej tyre janë ngritur në prokurorinë kompetente”, tha Vican.

Në të njëjtën kohë, Ministria e Punëve të Brendshme e Kantonit Una-Sana në perëndim të Bosnjës dhe Hercegovinës, ku ndodhen numri më i madh i migrantëve, thonë se problemi më i madh është provimi i krimit – kontrabanda e migrantëve.

 Mërgimtarët nga ‘Vucjak’ u transferuan në Usivak afër Sarajevës

 Si të provohet kontrabanda?

Ale Siljdedic, një zëdhënës i policisë, i tha RSE-së se kishte 13 vepra kontrabandë migrantësh në vitin 2019, një rritje prej dhjetë më shumë se një vit më parë.

“Disa probleme manifestohen në dokumentacionin e këtyre veprave penale, pasi transportimi i shtetasve të huaj ose migrantëve nuk mund të konsiderohet vepër penale, përveç nëse kjo është provuar si një qëllim i drejtuar në një vendkalim të paligjshëm kufitar, ose se dikush ka marrë para për shërbimin,” deklaron Šiljdedić, duke sqaruar se nëse migrantët transportohen nga një vend në tjetrin, ai nuk mund të vlerësohet si një veprim i paligjshëm.

I pyetur nëse çmimet e kalimit të paligjshëm janë të njohura, Ale Šiljdedić nga Ministria e Punëve të Brendshme të Kantonit Una-Sana thotë se është e rënde  të flasim për të.

“Eshtë një marrnëveshje ose negociimi  midis migrantëve dhe trasportuesve. Me sa dimë, më shumë paguhet të kalosh kufirin midis B dhe H dhe Kroacisë dhe më ps të kalosh territorin e Kroacisë sesa të kalosh nga Serbia në B dhe . po paguhen më shumë. Kjo është ndoshta disa mijëra euro, “shton ai.

 Ai u përpoq të kalonte kufirin 11 herë

Abdul Rauf nga Pakistani, në mes të dhjetorit 2019, foli për RSE për kontrabandën e migrantëve. Ai, siç tha ai në atë kohë, kishte provuar njëmbëdhjetë herë të kalonte kufirin për në Kroaci.

“Kur kontrabandistët drejtojnë njerëz, kushton rreth 3,000 € nga Bihac në Slloveni. Ka kontrabandistë që përgatisin njerëzit të ikin përtej kufirit me makinë. Kur ata mbledhin njerëz, ata drejtohen në kamionë, vulosen  dhe kushtojnë rreth 3,000 € për person”, Abdul i tha RSE-së, 18 dhjetor 2018 në ditën ndërkombëtare të migrantëve.

 Kush në B dhe H kontrabandon migrantët?

Ale Šiljdedić, një zëdhënës i Kantonit Una-Sana të MPB-së, thotë se është një rrjet i lidhur ndërkombëtarisht i kontrabandistëve që kanë përfitime të konsiderueshme të pasurisë dhe trafikohen nëpër rrugën e Ballkanit – nga Turqia përmes Greqisë, Serbisë, BiH përmes Kroacisë për në Itali.

“Ne kryesisht mbledhim informacione dhe ia dorëzojmë institucioneve kompetente. Nëse dyshojmë se është kryer një krim, atëherë inicohen veprimtari hetimore,” tha Šiljdedić.

Dënimi maksimale tre vjet

Goran Cabrilo, një inspektor në Drejtorinë e Policisë Trebinje, thekson se policia takon shumë migrantë të paligjshëm në punën e tyre.

“Deri më tani, janë gjetur 328 migrantë të paligjshëm, kryesisht në zonën e qytetit të Trebinje, të ndjekur nga qytetet fqinje Bileca, Ljubinje, Nevesinje, Berkovic dhe Gacko,” tha Cabrillo për RSE.

 

Infografika –

 

 

 

 

 

 

 

 

 

    Kriza e Migrantëve: Dy vjet të Bredhjes nëpër B dhe H

   Sipas Gjykatës së Bosnjës dhe Hercegovinës, dënimi maksimal prej tre vjetësh është shqiptuar për një kontrabandist, një shtetas të Pakistanit, Usman-Ali Maqsood Ahmed, i cili hyri në një marrëveshje për pranimin e fajësisë.

      Në Gjykatën e B dhe H, deri në përfundimin e tekstit, RSE nuk mund të merrte informacion mbi dënimet e përcaktuara me ligj për ata migrantë kontrabandë.

      Prokurori i Përgjithshëm i B dhe H, Gordana Tadiç njoftoi në fund të vitit 2019 se një Departament special për Luftimin e Trafikimit të Qenieve Njerëzore do të krijohej brenda Zyrës së Prokurorit të Shtetit në vitin 2020, duke pasur parasysh numrin e madh të rasteve të kontrabandës së migrantëve.

       Sipas Ministrisë së Sigurisë të B dhe H, mbi 60,000 migrantë janë regjistruar në B dhe H gjatë dy viteve të fundit.

 

Kategoritë
LajmeRajoni

Të ngjajshmet