Në Tutin familje të tëra po vdesin nga koronavirusi

Tutin i është lënë vetvetes tash e dy javë. Pa ndonjë ndihmë nga shteti, pa ndonjë përgjigje ndaj kërkesave të tyre.

Rreth 200 pacientë kalojnë nëpër ambulancën e spitalit në Tutin, i cili u shkatërrua për shkak të kurorës, në vetëm një ndërrim. Shumica e tyre, thonë mjekët, vijnë me simptoma tashmë të avancuara të koronavirusit. Fatkeqësisht, shumë nuk arrijnë ta fitojnë atë betejë.

Asnjë njeri i vetëm nga fisi nuk vdes këtu. Këtu ai vdes nga një familje prej katër vetash. Tani kemi transportuar plotësisht tërë familjen në Pazar, katër prej tyre. Gjatë fundjavës, vetëm tre anëtarë të familjes Suljević vdiqën, një baba, një nënë dhe një vajzë, dhe dy djem janë shumë kritikë “, thotë doktor Mirzeta Dizdarević, kreu i Shërbimit të Urgjencës në Qendrën Shëndetësore Tutin, për Nova.rs.

Sa e saktë dhe e frikshme ajo që ajo tha është konfirmuar vetëm dhjetë minuta më vonë, kur një burrë i moshuar u soll në dhomën e urgjencës, duke luftuar për ajër.

“Këtu, kjo është ajo që ju duket një pacienti të kotë”, tha mjeku i ilaçeve të urgjencës Kemal Hamzagić, duke treguar një karrocë me rrota, në të cilën një burrë me fytyrë blu është fjalë e mbyt përpara një gazetari.

Përkundër faktit se ai nuk kishte asnjë pajisje mbi të, përveç maskës, sepse ata “kaluan” hapësirën e fundit të hapësirës dy ditë më parë, doktor Hamzagić iu afrua njeriut të pafat, duke u përpjekur të matë ngopjen e tij, dmth ngopjen e oksigjenit në gjak. Kamera nuk mund të lexonte asgjë.

Sipas doktor Hamziç, gruaja e tij është në një gjendje të ngjashme. Në pamundësi për të bërë asgjë më shumë, ai drejtoi të afërmit e frikësuar që e sollën në një makinë private për ta çuar, sipas procedurës, në klinikën Covid brenda Qendrës Shëndetësore, për të bërë prova. Sipas logjikës dhe ashpërsisë së gjendjes, ajo duhet të transportohet urgjentisht në spitalin e tregut, përkundër faktit se ishte i mbingarkuar për ata të infektuar me një pamje të ngjashme klinike.

Sidoqoftë, nuk kishte njeri që ta merrte njeriun fatkeq në Pazar, rreth dyzet kilometra larg. Shoferi i vetëm nga ndërrimi i pasdites së Ambulancës Tutin ishte tashmë në terren, duke vozitur pacientin e dytë për në Kraljevo, dhe shoferi i tretë, kolegia Jelenka M., u varros sot. Ai është gjithashtu në mesin e të ndjerit nga COVID-19. Ai u varros nga djali i tij, një student i diplomuar së fundmi në mjekësi. Papunë.

“Njerëzit vdesin çdo ditë. Ata vdesin në transport, ata vdesin në Treg. Vetëm sot, gjatë namazit, hodja lexoi emrat e katër të vdekurve dhe njoftoi se kur do të varroseshin. Një ditë tjetër kishte tetë funerale. Në Tutin, kryesisht të moshuarit mbetën dhe një numër i madh i tyre ishin të infektuar dhe në një gjendje të rëndë “, thotë Dr. Dizdarević. Përkundër faktit që mjekët dhe infermierët e dhomës së urgjencës janë të parët që bien në kontakt me pacientët në Tutin, asnjëri prej tyre nuk ka veshur një hapësirë ​​hapësinore, dhe pothuajse të gjithë pacientët që kalojnë nëpër Sallën e Urgjencave janë të infektuar.

“Vetëm sipas rrezeve X, të cilat janë bërë, ne kemi 790 persona me pneumoni të konfirmuar”. Vetëm 91 prej tyre janë treguar, ne nuk dimë se çfarë t’ju them. Ne as kemi më shumë forca, as kemi staf, automjete, shoferë … Vetëm në një ndërrim, 200 njerëz ekzaminohen. Ne nuk kemi më pajisje të përshtatshme. 110 pantallona të gjera u dhuruan në Preključe, por ne nuk kemi asnjë këtë mëngjes. Kjo flet më së miri për sa pacientë transportojmë gjatë ditës ”, thonë mjekët, duke theksuar se ata po mbarojnë fizikisht nga forca.

Infermierja Amela Kofrc, një psikologe e diplomuar, nuk ishte në shtëpi për gjashtë ditë. Në momentin e bisedës me gazetarët, Dr. Hamzagić hyri në orën 6 të mëngjesit të punës së pandërprerë. Të gjitha thirrjet e tyre për t’i ndihmuar ata, kryesisht në njerëzim, mbeten pa përgjigje.

Ndërsa mbarojmë bisedën, lutjet e haxhinjve dëgjohen nga xhamitë e tregut, në të cilat, siç thonë ata, i luten Allahut që t’i shpëtojë njerëzit. Në të njëjtën kohë, me të njëjtën kërkesë, dëgjohen kambanat e kishave. Banorët e Tutin dhe Pazar mblidhen para pllakës me të ndjerin. Vetëm sot, më 29 qershor, nëntë vetë u varrosën në Pazar. Asnjë prej tyre nuk u godit nga një autobus. /Gazeta e Re/

 

Kategoritë
LajmeRajoni