Në Gjermani, të huajt kanë një pagë 900 euro më të ulët se ato të vendit

Të huajt e punësuar në Gjermani fitojnë shumë më pak se shtetasit e brendshëm, sipas statistikave të Agjencisë Federale të Punës. Ndërsa qytetarët gjermanë kishin të ardhura mesatare mujore prej 3509 euro bruto vitin e kaluar – para taksave dhe kontributeve – kjo vlerë ishte 2614 euro për të huajt. Kjo është për 895 euro ose një çerek më pak, raporton Deutsche Welle.

Nuk është mesatarja, por e ashtuquajtura mesatare, vlera nën dhe mbi të cilën është saktësisht gjysma e të gjitha të ardhurave. Ndryshe nga mesatarja, kjo vlerë zbut ndikimin e pagave shumë të ulëta dhe veçanërisht shumë të larta dhe llogaritet të flasë më mirë për standardin e njeriut “të zakonshëm”.

Të huajt bëjnë punë me pagë më të ulët
Diferenca midis gjermanëve dhe të huajve është veçanërisht drastike kur bëhet fjalë për të sapoardhurit nga Siria, Afganistani ose Eritrea të cilët fitojnë 1,475 euro më pak se vendasit.

Statistikat u lëshuan nga qeveria federale në përgjigje të një kërkese parlamentare nga Alternativa për Gjermaninë. Particularlyshtë veçanërisht e habitshme se sa ndryshimet janë rritur në vitet e fundit – kështu që në 2010 ndryshimi ishte 11.6 përqind (317 euro).

Diferenca nuk mund t’i atribuohet vetëm arsimit, sepse ekziston edhe midis punëtorëve të pakualifikuar – të huajt marrin 415 euro më pak se gjermanët. Punëtorët e pakualifikuar nga Shqipëria, Serbia dhe rajoni fitojnë 208 euro më pak, ndërsa njerëzit nga vendet e refugjatëve fitojnë 657 euro në muaj më pak.

Vetëm 16 përqind e të gjithë punonjësve gjermanë punojnë në të ashtuquajturin “sektor me paga të ulëta”, ndërsa pjesa e të huajve është 37 përqind.

A i prish migracioni pagat?

Qeveria gjermane interpreton hendekun e pagave duke thënë se punëtorët nga jashtë shpesh kanë më pak përvojë dhe ekspertizë. Sipas përgjigjes së qeverisë federale, punësimi i më shumë të huajve mund të ketë një “efekt të presionit me pagë të mesme”.

“Njerëzit që sapo kanë emigruar në Gjermani janë në fillim të karrierës së tyre”, thotë Herbert Brücker i Institutit të Kërkimit të Tregut të Punës të Agjencisë së Punës. “Pagat e tyre do të rriten ndjeshëm gjatë karrierës së tyre,” i tha ai dpa.

Rene Springer, një deputet i Alternativës për Gjermaninë, i cili bëri këtë kërkesë për qeverinë, thotë se “emigracioni nuk duhet të çojë në hedhjen e pagave”. Partia e tij kundërshton fuqimisht imigracionin masiv, veçanërisht pritjen e azilkërkuesve.

Nga ana tjetër Brücker, thotë se “ardhja e migrantëve ka vetëm një ndikim margjinal në pagat”.

Dallimet, sipas qeverisë në Berlin, mund të zvogëlohen nga paga minimale e përcaktuar ligjërisht që ekziston për disa vjet dhe duke inkurajuar të huajt të studiojnë në Gjermani.

Sipas Agjencisë Federale të Punës, 21 milion shtetas gjermanë dhe tre milion të huaj ishin të punësuar me kohë të plotë në Gjermani në muajin e fundit të vitit të kaluar./Gazetaere

Kategoritë
BotaEkonomiLajme

Të ngjajshmet