Ndryshimi i kufijve të rinj në Ballkan është i pamundur pa luftë

Bashkësia ndërkombëtare nuk do të lejojë demarkacionin apo krijimin e shteteve të reja, kjo epokë ka mbaruar.

Shkruan:

Harun Cero

Kryeredaktor i gazetës “Zëri”, thotë se një marrëveshje në mes Shqipërisë dhe Kosovës duhet të shihet si një hap i rëndësishëm në lirinë e lëvizjes, jo në bashkimin dy shteteve.

Lajmi i hapjes së kufirit Shqiptaro-Kosovar nga ana e përfaqësuesve të autoriteteve në Serbi u prit me trishtim, duke njoftuar këtë si fillimin e “Shqipërisë së Madhe” apo interpretimit menaxhimin e përbashkët të kufirit, si dhe aneksimin e Kosovës.

Sipas analistëve, kjo është e pakuptimtë, dhe akti është shumë i ekzagjeruar nga politikanët në Serbi.

Kalimi i kufirit midis Shqipërisë dhe Kosovës është thjeshtësuar dhe policia e të dy vendeve në të ardhmen do të kryejë kontrollin e të dy automjeteve dhe udhëtarëve së bashku.

Rregullat e reja në kufirin Shqipëri-Kosovë, thonë analistët, do të thotë se qytetarët dhe mallrat shumë më lehtë dhe më të shpejtë kanë për të kaluar kufirin, kontrolli do të kryhet mbi parimin e “one stop, një kontroll”.

Është njoftuar se shumë shpejt do të ndërmerren masa më të rëndësishme për të vendosur standarde plotësisht evropiane në kufirin e Shqipërisë dhe Kosovës.

Eliminimi i plotë i kontrollit kufitar

Kryeredaktor i së përditshmes Zëri i Kosovës, Lavdim Hamidi, beson se e gjithë kjo është ekzagjeruar nga politikanët në Serbi, sepse për disa vite, kryesisht gjatë muajve të verës, kur fluksi i madh i qytetarëve të Kosovës në bregdetin malazez apo hyrja në Shqipëri kontrollohet nga autoritetet shqiptare , dhe hyrja në Kosovë nga autoritetet e Kosovës.

E gjithë kjo, tha Hamidi, për të shmangur pritjen e gjatë në kufi.

Zyrtarët e institucioneve të Kosovës dhe Shqipërisë, premtuan më parë se deri në fund të vitit 2018, kontrollet kufitare ndërmjet dy vendeve do të hiqen plotësisht, por se “me sa duket për shkak të presionit nga Bashkimi Evropian nuk ka ndodhur.”

“Në fund të vitit 2018, një marrëveshje u arrit vetëm për kontroll të përbashkët, por jo për eliminimin total të kontrolleve kufitare, siç është premtuar nga politikanët e të dy vendeve. Megjithatë, edhe një herë ka premtuar se në të ardhmen e afërt do të eleminohet kontrolli në kufirin midis Kosovës dhe Shqipërisë, siç ishte disa vite më parë me kufijtë e Evropës, ku Kosova dhe Shqipëria kanë në plan për t’u bashkuar. Kështu që ju mund të vini të gjithë kufirin midis shteteve të Europës, siç ndodh me ne në Ballkan dhe eliminimin e tillë e kontrolleve kufitare nuk do të thotë bashkimin e Kosovës dhe Shqipërisë, pasi kjo është e ndaluar me Kushtetutën e Kosovës “, tha Hamidi.

Pavarësisht mosmarrëveshjeve që kishin shtetet e Bashkimit Evropian ka pasur në kohë të ndryshme, ai kujton, se ata kanë hequr kufirin “, dhe praktikat e tilla duhet të ndiqet edhe nga shtetet e Ballkanit që dëshirojnë të bëhet pjesë e Evropës.”

Tomislav Marković, një gazetar dhe shkrimtar nga Serbia, tha për Al Jazeera se reagimet dhe akuzat nga disa politikanë nga Serbia me rastin e këtyre lajmeve të pakuptimta.

“Është e kotë për shkak se Kosova është një shtet i pavarur që Shqipëria e ka pranuar dhe për pjesa më e madhe e  botës së qytetëruar se Kosova nuk është pjesë e Serbisë (si de facto dhe nuk është,) kështu që ky nuk është  aneksim. Askush nuk mund t’ju ankorojë një pjesë të territorit që konsideroni vetëm si pjesë e shtetit tuaj dhe në fakt është një shtet i pavarur. E gjithë kjo të flasim për një Shqipëri të madhe nuk kanë shumë kuptim, sepse bashkësia ndërkombëtare nuk do të lejojë të ndryshoi kufijtë në Ballkan, sepse kjo do të jetë e pamundur pa luftë. Kështu që nuk do të ketë asnjë Demarkacioni, as krijimi i shteteve të reja, kjo epokë ka kaluar, tani duhet të ndjekin kohën e integrimit evropian dhe zhvillimin e shteteve të Ballkanit. Kjo është ajo që ju duhet të merreni me përfaqësuesit tanë politikë, sepse ata janë të zgjedhur për këtë punë ato janë paguar, jo të nxjerrin çështjen e territorit “, tha Markovic.

Republika e Sërbisë në frymën e Dobrica Çosiçit

Ai shpreson se në të ardhmen, “të gjithë shtetet e peizazhit të pafat tonë të bëhen pjesë e Bashkimit Evropian, në mënyrë që çështja e kufijve të bëhen të parëndësishme, dhe njerëzit do të lëvizin lirshëm, pa procedurat e lodhshme burokratike”.

“Në përgjithësi, në perspektivën e integrimit evropian, çdo shtrirje e çështjes kufitare është mjaft komike. Me kusht që këto vende me të vërtetë duan të hyjnë në Bashkimin Evropian, ne nuk mund të jemi plotësisht të sigurt për këtë; Megjithatë – nuk ka asnjë mënyrë tjetër, herët a vonë, Serbia, Shqipëria dhe Kosova do të gjenden në bashkësinë e kombeve evropiane, por do të duhet të lërë pas të gjitha pyetjet e demarkacionit territorial dhe obsesionet. Pas disa shekujsh luftimesh rreth kufirit dhe sinagogave, mund të jetë koha që popujt tanë të kthehen në tema të tjera, “mendon Markoviç.

I pyetur se si të shpjegoj kujtimin e BiH. Republika e entitetit serb në kuadër të hapjes së kufirit shqiptaro-kosovare, Markoviç thotë se, mbi të gjitha, kjo paralele nuk qëndron, sepse Republika e entitetit serb brenda vendit të quajtur Bosnje dhe Hercegovinë.

“Serbia njeh Bosnjen dhe Hercegovinen si shtet (siç njeh Shqipëria Kosovën) dhe jo Republika Srpsken, kështu që paralelet nuk mund të tërhiqen. Qarqet nacionaliste në Serbi, Republika Serbe shpesh perceptohet në frymën e Dobrica Qosiç – si të vetmen fitore të Serbisë në luftërat e viteve të nëntëdhjeta, kështu që të gjithë i bëjnë jehonë bashkimit të Serbisë dhe Republikës Serbe.

Disa muaj më parë, historian dhe nënkryetar i Partisë Socialiste të Serbisë Predrag Markovic, në Kongresin  e RPS në Banja Llukëa, ka thënë:

“Ka disa kufizime, të cilat janë të përkohshme. Milorad Dodik, Presidenti i R. Serbskës, do të përpiqet të na fshijë të gjithë, “duke iu referuar Drinës. Kur tërheqin çështjen, nacionalistët serbë ja kujtonë Evropës : “Ja, ne mund të destabilizojë rajonin, nëse kemi ndjerë si ajo, por ne nuk do, sepse ne nuk janë të vlefshme.” Së paku për tani. E gjithë kjo është pjesë e praktikës tashmë tradicionale për të bërë mjegull dhe duke tërhequr vëmendjen nga problemet reale si varfëria, prapambetja, zhvillimi i ngadalshëm ekonomik, çrregullimi i përgjithshëm i shoqërisë “.

Kërcënimet me pushkë të zbrazët

Gjithmonë, thotë ai, se më të lehtë dhe më e përshtatshme është për t’u marrë me çështjet e kufijve dhe territoreve, por e bëjë punën time – që është rregullimi i vendit drejt Bashkimit Evropian, duke siguruar sundimin e ligjit dhe përmirësimin e standardit të jetesës.

“Të gjitha këto kërcënime janë armë të zbrazëta, sepse historia e kufijve dhe e territoreve ka përfunduar, nuk mund të ketë më asnjë ndryshim. Pyetja e vetme është se si njerëzit tani do të përshtaten ato tek autoritetet me  probleme të rreme dhe kur ata do të fillojnë të bëjnë presion mbi përfaqësuesit e tyre politikë për të zgjedhur, për të filluar të bëjnë punën e tyre dhe zgjidhjen e çështjeve më të ngutshme që kanë të bëjnë me jetën reale, të përditshme. ”

Lavdim Hamidi përsërit se kjo çështje është ekzagjeruar nga politikanët në Serbi dhe në B e H. Republika Srpska, nga Milorad Dodik.

“Kjo çështje nuk ka të bëjë aspak me bashkimin e Kosovës me Shqipërinë apo” Shqipërinë e Madhe “, por një propagandë e tillë po ndodh pikërisht nga politikanët e shtetit fqinj, të cilët kanë pretendime territoriale ndaj vendeve të tjera”, thotë ai.

Ajo konkludon se kjo marrëveshje midis Shqipërisë dhe Kosovës duhet të shihet si një hap i rëndësishëm në lirinë e lëvizjes, në vend të unifikimit të të dy vendeve.

Kryeministri shqiptar Edi Rama tha në mesazhin e tij të Vitit të Ri se hapja e kufirit me Kosovën është vetëm fillimi dhe se e njëjta procedurë është në proces me Malin e  Zi, Maqedoninë dhe Greqisë.

 

Burimi: Al Jazeera

 


Vërejtje: Qëndrimet e autorëve nga kjo rubrikë, nuk domethënë që përfaqësojnë në mënyrë automatike edhe qëndrimet e redaksisë. Megjithatë, njohja e këtyre qëndrimeve është në interes të lexuesve, prandaj edhe publikimi i tyre. Për rrjedhojë autorët mbajnë përgjegjësi të plotë për sa u përket qëndrimeve rreth çështjeve të shtjelluara në fjalë.

Kategoritë
LajmeLajmet KryesoreOPINIONEOpinione - Ballina

Të ngjajshmet