Ndërroi jetë projektuesi i logos ikonike I Love NY

Milton Glaser, një stilograf grafik i Manhattanit i besuar me krijimin e logos ikonike të turizmit I Love NY ka vdekur.

Glaser ndërroi jetë të Premten pasi pësoi një goditje në tru, i tha gruaja e tij Shirley për New York Times. Burri i saj gjithashtu kishte dështim të veshkave.

Ai ishte djali i Eugene dhe Eleanor (Bergman) Glaser, të cilët ishin emigrantë hungarezë. Babai i tij zotëronte një biznes pastrimi dhe tharje rrobaqepësie. Nëna e tij kishte qenë shtëpiak.

The Bronx native had come up with the I Love NY logo after drawing it on the back of an envelope in red crayon while on a taxi cab ride.

Logoja u krijua me shkronja të zeza dhe mbështetej në një formë zemre me ngjyrë të kuqe, në vend që të shqiptonte fjalën dashuri dhe ishte një pararendëse e përdorimit të simboleve të sotme emoji.

Fushata e turizmit e cila është mbështetur në logon filloi në vitin 1977 dhe mbetet në përdorim edhe sot.

Vetë logoja u bë e mirënjohur në të gjithë botën si disa nga monumentet e New York-ut, duke përfshirë Empire State Building.

“Unë jam i befasuar nga ajo që ndodhi me këtë asgjë të vogël, të thjeshtë të një ideje,” tha Z. Glaser për The Village Voice në 2011, raporton Times.

Logoja pas sulmeve terroriste të 11 shtatorit u azhurnua për të lexuar I Love NY Më shumë se kurrë dhe u shfaq me një mavijosje të vogël në zemër.

Ishte një përgjigje popullore për tragjedinë, e cila madje e bëri atë të mbështesë faqen e përdorur për faqet e para dhe të pasme të Daily News një javë pas sulmit.

Glaser mësoi të tërhiqte nga artistët realistë socialë Raphael dhe Moisiu Soyer dhe ndoqi Shkollën e Mesme të Muzikës dhe Artit në Manhattan, të riemëruar Fiorello H. LaGuardia Shkolla e Mesme e Muzikës dhe Artit dhe Arteve Performuese. Ai gjithashtu bllokoi provimin pranues.

Pasi dy herë dështoi në provimin pranues për të hyrë në Institutin Pratt, ai u regjistrua në Cooper Union. Ai më pas filloi Push Pin Studios me disa nga shokët e tij të klasës në vitin 1954. Ai gjithashtu ishte bashkëpunëtor i New York Magazine në 1968.

Ai u bë i njohur për një numër stilesh të lehta të projektimit që rezonuan me botuesit e revistave dhe reklamuesit që iu drejtuan punës së tij mbi artin tradicional tregtar.

Dizajnerë të tjerë në atë kohë lëviznin midis imazheve të ndikuara nga modernistët në një realizëm më të përcaktuar, siç reflektohet, për shembull, në faqet e mbrëmjes së mbrëmjes së së Shtunës, raporton Times.

“Ne ishim të ngazëllyer nga ideja që mund të përdorim çdo gjë në historinë vizive të njerëzimit si ndikim,” tha Glaser gjatë një interviste për librin e vitit 2004, “The Push Pin Graphic: A Quarter Century of Design Inovative and Illustration”.

‘Art Nouveau, vizatim kinez, larje druri gjermane, piktura primitive amerikane, ndarje Vjeneze dhe karikaturat e viteve ’30 ishin një burim i pafund frymëzimi,’ shtoi ai.

‘Të gjitha gjërat që doktrina e modernizmit ortodoks dukej se kishin përçmim – zbukurime, ilustrim narrativ, paqartësi vizuale – na tërhoqën.’

Mes punës së tij në vitet 1960 dhe 1970, ai gjithashtu hartoi një poster të famshëm të Bob Dylan me flokë psikhedelike.

Janë bërë gati 6 milion printime nga posteri, i cili erdhi si pjesë e albumit të shkëlqyeshëm të Dylan në 1967.

Gjatë karrierës së tij, Glaser do të dizajnonte më shumë se 400 postera.

 

Kategoritë
Të ndryshme