Nargila (Shisha) – Rrezik i shtuar i kontraktimit të sëmundjeve të ndryshme infektive tek të rinjët

Për shkak të imunitetit të zvogëluar të organizmit, ekziston një rrezik i shtuar i kontraktimit të sëmundjeve të ndryshme infektive, e cila përfshin infeksionin me virusin e koronës.

Përdorimi i shisha është gjithnjë e më i përhapur tek të rinjtë në mbarë botën. Në ditët e sotme, konsumi i nargjileve është bërë një trend i sjelljes së të rinjve me pasoja negative shëndetësore, me anë të të cilit praktikimi i modelit të gabuar të sjelljes e çon një person në izolim shoqëror. Të gjitha hulumtimet e mëparshme mbi ndikimin e nargjileve në shëndetin e njeriut, raportojnë për efektet e tij të dëmshme, kryesisht në mushkëri dhe tru, veçanërisht nëse nargjile merret shpesh ose rregullisht.

“Efektet e dëmshme në shëndetin e të rinjve dhe adoleshentëve janë edhe më të pranishme, duke pasur parasysh që ata janë njerëz në zhvillim, indet e të cilëve janë të papjekur dhe nuk kanë rezistencë ndaj efekteve toksike të nargjileve, ku substanca ndalon rritjen natyrale dhe zhvillimin e organeve, e cila më pas përfaqëson një faktor rreziku për shëndetin në përgjithësi dhe një rrezik për zhvillimin e varësisë në veçanti, “thotë dok. dr sci med. Nermana Mehić-Basara, drejtore e Institutit të Institucioneve Publike për Sëmundjet e varësisë të Kantonit të Sarajevës.

Gjithashtu, për shkak të imunitetit të zvogëluar të organizmit, ekziston një rrezik i shtuar i kontraktimit të sëmundjeve të ndryshme infektive, e cila përfshin infeksionin me virusin e koronës.

“Infeksioni mund të transmetohet edhe nëse nuk përmbushen standardet e përgjithshme sanitare dhe higjienike të zonës (nargilhane), dhe posaçërisht përmes gypit të gojës, nëse nuk ndryshon dhe nëse përdoret nga më shumë se një person”, tha Mehi Bas-Basara.

Agjentët shkaktarë nuk shkatërrohen

Të njëjtin mendim e ndajnë edhe prof. dr sci med. Aida Ramić – Čatak, Ndihmëse e Drejtorit për Professionalështje Profesionale të Institutit të Shëndetit Publik të Federatës së BiH, e cila thekson se përdorimi i nargjileve hap mundësinë e transmetimit të sëmundjeve të ndryshme infektive.

“Pjesa e gojës është e disponueshme, megjithëse në shumë raste përdoret nga disa persona. Një problem më i madh është pjesa tubulare e pajisjes, e cila në shumë ambiente nuk i nënshtrohet pothuajse asnjë ose masave adekuate të pastrimit dhe dezinfektimit, kështu që patogjenët që nuk shkatërrohen përmes tubit nuk janë shkatërruar. Mirëmbajtja jo adekuate e higjienës së pajisjes së nargjileve, ekziston një shans i vërtetë që përdorimi i kësaj pajisjeje midis përdoruesve të shumtë, që është forma më e zakonshme e konsumit, transmeton sëmundje infektive të shumë patogjenëve bakterorë dhe viralë. konsumimi i nargjileve në shufrat e nargjileve shpesh rrezikon rekomandimet e tjera të mbrojtjes sa i përket veshjes së maskës, prekjes së shpeshtë të gojës, hundës, dhe ka shembuj të shumtë të neglizhimit të distancës fizike të rekomanduar midis njerëzve “, thotë Ramic-Chatak.

Gjetjet e shërbimeve të inspektimit kantonal janë në dispozicion të mediave, të cilat shpesh tregojnë mekanizma jo adekuat të ventilimit të brendshëm, si dhe kushte të dobëta higjenike për mirëmbajtjen e aparateve të nargjileve, që është një mënyrë e hapur për transmetimin e disa sëmundjeve infektive.

“Përvojat në vendet përreth tregojnë se ka gjithnjë e më shumë raste që lidhin përdorimin e nargjileve me tuberkuloz, herpes, hepatit dhe sëmundje të tjera. Sektori i shëndetësisë ka dhënë rekomandime tashmë në lidhje me përdorimin e nargjileve, por nuk ka dyshim se më shumë për të përfshirë shërbimet e inspektimit me masa sanksionesh dhe publikimin e rezultateve të gjetjeve të tyre në mënyrë që të informojnë në mënyrë të duhur publikun “, thekson Ramić-Čatak.

Më e dëmshme se cigarja

Nutricionistja Amela Ivković O’Reilly thekson se keqkuptimi se përdorimi i nargjileve është më pak i dëmshëm sesa cigaret.

“Sipas një studimi për parandalimin e sëmundjeve kronike, të botuar nga CDC amerikane në vitin 2012, shumica e përdoruesve të anketuar të nargjile thanë që ata besonin se përdorimi i nargjileve ishte më pak i dëmshëm dhe i rrezikshëm sesa përdorimi i cigares. Duhani në cigare përmban të njëjtat substanca të dëmshme dhe substancat që gjenden në dhe në duhanin e nargjileve, dhe në të dyja rastet, një person hyn në substanca të trupit që shoqërohen me shfaqjen e kancerit të mushkërive, sëmundjeve të zemrës, sëmundjeve të zemrës, sëmundjeve të frymëmarrjes, sëmundjeve vaskulare, etj. Pra, është e qartë se për shkak të keqkuptimeve dhe mungesës së informacionit , përdorimi i nargjileve dhe shisheve në shoqërinë tonë perceptohet si një prirje e llojit dhe e padëmshme që nuk meriton vëmendjen e ekspertëve dhe publikut të tjerë “, thotë Ivković O’Reilly.

Ai shton se duke përdorur një nargjile ose shishe, një person hyn në trupin e tij substanca kancerogjene dhe toksike, të cilat dëmtojnë seriozisht shëndetin e tij.

Ajo që rrit më tej rrezikun është sasia e duhanit, dmth. Tymi i duhanit që një person konsumon kur përdor një nargjile ose shishe.Organizimi i Shëndetit Botëror na paralajmëron se një “seancë” e pirjes së duhanit të nargjileve mund të jetë më e keqe se 100 cigare. Kjo për shkak se klasikja duhanpirësi zakonisht thith tymin rreth 12 herë, ose konsumon 0.5 deri 0.6 litra tym.Duke pirë duhan një orë në karrem, konsumatorët thithin tymin rreth 200 herë, që do të thotë se mushkëritë e tyre filtrojnë rreth një litër tym. efekti toksik i tymit të nargjileve (duhani i errët dhe monoksidi i karbonit) është dukshëm më i madh se efekti toksik i tymit të zakonshëm të cigareve “, nënvizon Ivković O’Reilly.

Simptomat e varësisë

Me konsumimin afatgjatë të nargjileve, varësia mendore zakonisht zhvillohet dhe me kalimin e kohës, varësia fizike mund të zhvillohet, si me varësinë e nikotinës.

“Një person i ri që është i prirur për përdorim të përditshëm të nargjile ka më shumë të ngjarë të zhvillojë simptoma të varësisë sesa një i rritur që përdor një nargjile herë pas here për qëllime rekreative dhe mund të kontrollojë sasinë. Në një të varur nga nargjile, ndërprerja e substancës shkakton simptoma të ndryshme, siç janë dhimbja e kokës. , mungesë përqendrimi dhe vëmendje, tensioni që mund të shndërrohet në agresion, ndryshime të humorit që mund të çojnë në reaksione depresive dhe humbje të forcës së vullnetit dhe ulje të funksionalitetit të përgjithshëm. “, shpjegon Mehić-Basara.

Siç thotë ai, në trajtimin e varësisë së nargjileve, përdoren të njëjtat parime terapeutike që përdoren në trajtimin e çdo varësie.

“Sapo të vendoset diagnoza e varësisë, në përputhje me Klasifikimin Ndërkombëtar të Sëmundjeve dhe Personave Shfaq Motivimin për Trajtim, procedura përfshin terapinë e ilaçeve sipas simptomave subjektive, psikosoterapinë individuale dhe grupore, terapinë familjare dhe punën në zhvillimin e aftësive personale përmes terapisë profesionale. nevojat individuale të secilit person, dhe zgjat mesatarisht disa muaj deri në vit, me monitorim deri në pesë vjet, “tha Mehic-Basara.

Shtë e rëndësishme të theksohet se përdorimi i nargjile shoqërohet me rreziqe shtesë për të cilat të rinjtë nuk dinë sa duhet.

“Për të djegur një nargjile, përdoret qymyrguri, d.m.th një lëndë djegëse e ngurtë përbërja e së cilës nuk dimë pothuajse asgjë. Pra, kur përdorni një nargjile, një person thith tymin e prodhuar nga djegia e duhanit por edhe gazrat e prodhuar nga djegia e qymyrit të përdorur së bashku me duhanin. qymyri i djegur, përqendrimet e larta të monoksidit të karbonit, metalet dhe kancerogjenët lëshohen “, thotë Ivković O’Reilly.

Gjithashtu, gjithmonë ekziston mundësia dhe abuzimi i nargjileve për sa i përket shtimit të substancave të ndryshme psikoaktive, përfshirë ilaçet e paligjshme ose disa ilaçe të reja që ndonjëherë nuk mund të identifikohen.

“Pasojat e dëmshme për shëndetin e konsumatorëve të nargjileve me përmbajtje të tillë janë edhe më të theksuara. Nuk duhet harruar që konsumi i nargjileve nuk është akoma i rregulluar me ligj, edhe pse i përket produkteve të duhanit, përdorimi i të cilave është i ndaluar me ligj për të miturit. mundësia e saj./Gazetaere

Kategoritë
FamiljeShëndetësi

Të ngjajshmet