Nail al-Barghouti: 39 vjet në burgjet izraelite

I burgosuri palestinez Nail al-Barghouti ka kaluar 39 vjet në burgjet izraelite, ai është i burgosuri politik më jetëgjatë në histori, transmeton Gazeta e Re.

Një hero palestinez i gjallë që pushton arrogancn e Izraelit, Al-Barghouti e ka kaluar pjesën më të madhe të jetës së tij në burgjet izraelite duke  ëndërruar lirinë për vete dhe për vendin e tij. Ai është 61 vjeç, por  ka vetëm  22 vjet jashtë burgjeve të Izraelit.

Al-Barghouti ka lindur më 24 tetor 1957 në fshatin Kobar në Ramallah. Ai u arrestua për herë të parë në prill të vitit 1978 kur ishte nxënës i shkollës së mesme.

Rreth 12 ditë më vonë, autoritetet okupuese izraelite arrestuan vëllanë e tij më të vjetër Omarin dhe kushëririn e tij Fahriun, dhe i dënoi  tre prej tyre me burgim të përjetshëm për gjoja vrasjen e një ushtar izraelit në Ramallah, kinse  kanë djegur një fabrikë të vojit në vitin 1948  kur u pushtuan territoret dhe hedhjen në erë të një kafene në Jerusalemin e pushtuar.

Al-Barghouti kaloi 33 vjet rresht në burgjet izraelite, gjatë së cilës i vdiqën babai dhe nëna e vdekur, para se ai u lirua më 18 tetor 2011 dhe marrëveshjes Wafa el-Ahrar  për shkëmbimin e të burgosurve.  Ai ishte midis 1047 të burgosurve palestinezë të liruar në këmbim të ushtarit izraelit Gilad Shalit.

Para se ai mund të gëzojë lirinë e tij, al-Barghouti u ri-arrestua më 18 gusht 2014.

Gjatë periudhës së shkurtër kur ai kishte jashtë burgjeve izraelite, pavarësisht kufizimeve të vendosura mbi të atë, ai nuk ishte të drejtë të largohen nga zona Ramallah, al-Barghouti u martua dhe u regjistrua në  universitet për të studiuar historinë.

Al-Barghouti, bazuar në  Librin  e Guinness-it , Al-Barghouti  është i burgori politik që shërbeu më së gjati. Ai njihet si një njeri i mençur dhe intelektual i cili ishte në gjendje të shpikë shaka të zgjuara  edhe gjatë kohëve më të errëta. /The PIC /Gazetaere.com/

Kategoritë
BotaLajme

Të ngjajshmet