Myslimanja holandeze publikon përmbledhjen e tregimeve nga Kur’ani, arrin “Top-Shitjet” në Amsterdam

Si fëmijë, Petra van Helden kurrë nuk kishte parë asnjë musliman në jetën e saj. “Nuk dija shumë për Islamin. Mendova se ishte kaq i ndryshëm me  gjithçka që njihja dhe nuk kishte të bënte me besimin tim. Mendova se ishte një fe për njerëzit nga vende të tjera. “

Sot, Petra është autore për fëmijë për herë të parë falë botimit të librit ‘Fëmijëve të Adamit’  (Kinderen van Adam, në holandisht), një përmbledhje e tregimeve nga Kur’ani. Publikuar në muajin shtator, 2017, libri është i disponueshëm në internet dhe në librari kudo në Holandë, shkruan MySalaam, përcjell Gazeta e Re.

“Ka shumë Bibla për fëmijë, por thuajse asnjë libër për fëmijë në lidhje me Kur’anin,” i tha Petra revistëa ‘Salami Im’. Por ajo është e shpejtë të theksojë se ‘Fëmijët e Ademit’ nuk është Kur’ani për fëmijët: ajo e shkroi atë si një hyrje në tregimet dhe njerëzit e përmendur në të.

“Shpresa ime është që ajo të inkurajojë lexuesit që të interesohen për Kur’anin dhe ta lexojnë atë.”

Petra u rrit në një shtëpi protestante në qytetin holandez të Utrehtit, por e përqafoi fenë Islame rreth 20 vjet më parë. Ajo kujton takimin e saj të parë me fenë Islame kur një nga miqtë e saj në shkollën fillore u kthye nga një udhëtim familjar në Marok. Ky mik kishte zbuluar se Islami kishte të njëjtat histori rreth profetëve si Abrahami  dhe Moisiu që ishin aq të njohura për njerëzit me një edukim të krishterë.

Kur mbaroi shkollën e mesme, Petra huazoi një përkthim holandez të Kur’anit nga biblioteka lokale dhe kaloi muajt e ardhshëm duke lexuar Kur’anin. “Ne shkuam në një pushim familjar në Francë, dhe kujtoj se isha ulur duke e lexuar atë afër ujit. “Ajo ishte e habitur nga fakti se si ishin të njohura historitë dhe personazhet. “Në shkollë mësuam për kultura dhe tradita të ndryshme. Por ne nuk mësuam për terrenin e përbashkët ndërmjet Islamit dhe Krishterimit. Është e çuditshme, sepse fëmijët duhet të mësojnë rreth terrenit të përbashkët, se Krishterimi, Judaizmi dhe Islami janë degë të së njëjtës pemë “.

Fëmijët e Ademit janë përpjekja e saj për të mbledhur tregime nga ajetet e Kur’anit dhe t’i tregojnë ato si rrëfime lineare. Çdo kapitull mbaron me një ajet nga Kur’ani, dhe në fund të librit Petra ka dhënë një listë të të gjitha ajetev që ajo i përdorte si referenca për tregimet e saj.

Librat e vegjël mbështeten shumë në ilustrime. Sfida e Petrës ishte të kuptoj se si të ilustrosh ‘Fëmijët e Ademit’ duke qenë se duhet respekt ndaj Islamit; për shembull, ajo nuk donte të tregonte fytyrën e pejgamberëve. Ajo kontaktoi një ilustrator, Els van Egeraat, puna e të cilit ajo pëlqente vërtet. Së bashku, ata diskutuan për atë që ishte e rëndësishme, dhe rezultati është një grup fotografish me ngjyra abstrakte. “Sepse ajo ishte e kufizuar, në njëfarë mënyre e bënte më kreative”, tha Petra.

“Dëshira për këtë libër filloi  20 vjet më parë, kur isha duke kërkuar përgjigje dhe duke u përpjekur të mësoja më shumë për Islamin,” tha ajo. “Të publikosh një libër për fëmijë është gati e pamundur. Por, tani librin e  shoh këtë si një dhuratë nga Zoti “.

Ndryshe, botimi i autores ka arritur në rangun e top-shitjeve në qytetin e Amsterdamit. /Gazetaere.com/

Kategoritë
BotaKulturëLajme

Të ngjajshmet