Minat kërcënojnë deri në gjysmë milioni qytetarë të BiH, 25 kilometra katrorë “të ndotur” vetëm në Mostar

Madhësia aktuale e zonës së dyshuar të rrezikut nga minat në BiH është 965 kilometra katrorë ose 1.97 përqind e sipërfaqes së përgjithshme të BiH. Përmes operacioneve sistematike të zbulimit, janë identifikuar 8,525 mikro-lokacione të dyshimta, me rreth 79,000 miniera të mbetura.

Ky informacion për Klix.ba është konfirmuar nga Qendra e Veprimit ndaj Minave në BiH (BH MAC)

Vlerësimi i përgjithshëm i ndikimit të minave dhe municioneve thërrmuese në 129 qytete dhe komuna në BiH ka identifikuar 1,398 komunitete të cenueshme. Mikro-lokacionet e ndotura nga minat (ESZR) me municione thërrmuese ndikojnë drejtpërdrejt në sigurinë e 517,238 banorëve ose 13 përqind të popullsisë së përgjithshme të BiH.

Në periudhën e pasluftës, 1,766 njerëz vdiqën nga minat, nga të cilat 617 vdiqën.

Të dhënat tregojnë se 133 deminues u vranë gjatë çminimit humanitar në BiH, nga të cilët 53 u vranë.

Në 2019, dy aksidente çminimi u regjistruan në BiH, në të cilat dy deminues u vranë dhe katër u plagosën.

Në vendin tonë, në vitin 2019, janë akredituar 17 organizata për veprim ndaj minave dhe janë punësuar 1,200 persona që kanë akreditim për kryerjen e veprimtarive të veprimit ndaj minave dhe autorizimin për të punuar.

Si është në Hercegovinë?

Në zonën e Mostarit, 25 vjet pas luftës, mbetën pak më shumë se 24 kilometra katrorë zonë e dyshuar për minën. Vetëm në kodrën Hum, 661.712 metra katrorë janë pastruar nga minat.

Shefi i zyrës rajonale në Mostar, Ivica Brkić, na shpjegoi pse kodra Hum, e cila është në qendër të Mostarit, nuk u çminua plotësisht dhe njoftoi përfundimin e asaj pune vitin e ardhshëm.

Hum në pritje deri në 2021

“Deminimi fillimisht u nda në tre kategori. Ai u financua kryesisht nga Fondi i Komunitetit Ndërkombëtar, i cili paguante ekskluzivisht për kategorinë e parë të përparësive, domethënë shtëpitë, oborret e shtëpive dhe infrastrukturën. Në atë projekt, ne çminuam gjithçka rreth kodrës Hum, nga Djikovina, Panjevina “Pothuma, Donje Mahale deri në Rodoshe, e cila kufizohej me shtëpitë dhe ishte e rrezikshme. Të gjitha minat e vendosura nga palët ndërluftuese në ‘duart’ e të cilave ishte kodra Hum u hoqën,” tha Brkić.

Brkić më tej theksoi se është e rëndësishme të pastrohet një pjesë e pllajës Hum nga minat. Ai shtoi se nuk kishte asnjë informacion mbi fushat e minuara në atë pjesë dhe se, në përputhje me rrethanat, çminimi do të ndodhte vitin e ardhshëm.

“Sipas planit për vitin 2021, kodra Hum do të çminohet dhe shpresoj se do të përfundojmë gjithçka siç është planifikuar dhe që njerëzit më në fund të lëvizin lirshëm në atë zonë,” vuri në dukje Brki.

Sipas tij, nuk ka indikacione se zona është minuar, por, siç deklaroi ai, një pjesë e madhe e minierave të mbetura u shkatërruan në mënyrë të pashmangshme në zjarret në vitet e fundit.

“Shpërthimet shpesh dëgjoheshin gjatë zjarreve, por kohët e fundit kam vërejtur se ato nuk janë raportuar për një kohë të gjatë. Ne nuk kemi asnjë raport nga barinjtë që dele që kullosnin në Hum kanë ngordhur prej tyre në dekadën e fundit,” shtoi Brkić.

Sidoqoftë, zjarrfikësit dhe qytetarët janë veçanërisht të shqetësuar për 661.712 metra katror Hum, i cili nuk është pastruar nga minat.

Pavarësisht nga sa më sipër, Brkić theksoi se çminimi mund të fillojë vitin e ardhshëm sepse ekipet e çminimit janë vazhdimisht të gatshëm në terrene të rrezikshme.

“Ne jemi të angazhuar kryesisht në komunat përreth në zonën tonë të përgjegjësisë, kryesisht Livno dhe Kupres, sepse këto ishin vendet e operacioneve të mëdha ushtarake, si dhe pjesa jugore e Ravno, Popovo Polje drejt kufirit me Malin e Zi. Ne ende kemi punë për të bërë në Capljina dhe komuna e Prozor. Rama “, Brkić shpjegoi planet sipas të cilave po kryhen aktivitetet e pastrimit të minave nga lufta e fundit.

Shenjat që tregojnë rrezikun e minave po zhduken

Brkiç tërhoqi vëmendjen për faktin se një rrezik i veçantë është zhdukja e shenjave që tregojnë rrezikun e minave në zonat e papastruara.

“Ne vendosim tabelat tona në zona të dyshimta dhe i rinovojmë ato rregullisht sepse zjarret i shkatërrojnë ato ose zhduken për ndonjë arsye tjetër. Por fatkeqësisht ne nuk mund të rivendosim gjithçka sepse ka individë që duan të mbrojnë interesat e tyre dhe për këtë arsye i zhvendosin ato,” shtoi ai. është Brkić duke paralajmëruar të gjithë ata që e bëjnë atë se sa të rrezikshme janë aktivitetet e tyre.

Brkiç pretendon se Qendra e Veprimit ndaj Minave kontrollon 95 përqind të fushave të minuara dhe po kujdeset për të rivendosur shenjat që janë të rëndësishme si një paralajmërim i sigurisë për kalimtarët e mundshëm.

“Fakti është se ne nuk kemi pasur viktima të minave për më shumë se 10 vjet, të cilët u vranë aksidentalisht, pa llogaritur njerëzit që me vetëdije ose qëllimisht ranë në kontakt me minat,” tha Brkiç në fund të bisedës.

Sipas të dhënave të Qendrës së Veprimit ndaj Minave, në dhjetë vitet e fundit në zonën e Mostarit, përmes veprimeve të minave është përpunuar një sipërfaqe prej 1,915,648 metra katrorë, nga të cilat është pastruar një sipërfaqe prej 524,154 metra katrorë, ndërsa është bërë zbulimi teknik në një sipërfaqe prej 1,391,494 metra katrorë.

Wasshtë pohuar gjithashtu se 18,066,505 metra katrorë janë përpunuar përmes të gjitha veprimeve të minave, dhe një sipërfaqe prej 16,150,857 metra katrorë është kthyer nga zonat e dyshuara të minave.

Sipas situatës aktuale, ekipet e çminimit kanë akoma shumë punë për të bërë, derisa të pastrohen të gjitha zonat e dyshuara për mina në zonën e Mostarit, Hercegovinës dhe të gjithë BiH.

Kategoritë
LajmeRajoni

Të ngjajshmet