Miliona bletë vdiqën në Kroaci, shkaku del sipas analizat e laboratorisë

Miliona bletë vdiqën në fillim të qershorit në Međimurje. Vdekja e pashembullt preku më shumë se një të tretën e të gjithë bletëve në Qarkun Međimurje, i cili për këtë arsye shpalli një fatkeqësi natyrore.

Pas më shumë se një muaj, mbërritën gjetjet laboratorike të mostrave të bletëve të vdekura, raporton HRT.

Edhe pse bletarët dyshojnë për helmim nga insekticidet, shkaku zyrtar është ende i panjohur – megjithëse analiza zbuloi gjurmë të pesticideve.

Bletarët e shtatë fshatrave Međimurje, të cilët humbën më shumë se 1.100 koshere, ishin të zhgënjyer nga rezultatet, megjithëse ka shumë të ngjarë të kompensohen.

“Dy mostra janë pozitive për helmin, gjë që është normale kur bletët trajtohen për varroa, dhe të gjitha mostrat e tjera janë negative për pesticidet deri në pikën e destabilitetit,” i tha bletarja Ana Pepelko për HRT.

Megjithëse helmet u gjetën në gjurmë, kjo nuk është provë zyrtare se ato janë shkaku i vdekjes masive. Bletarët pohojnë – mostra është marrë shumë vonë.

Ndër të parat që analizoi bletët ishte një profesoreshë nga Fakulteti i Mjekësisë Veterinare, Ivana Tlak Gajger, e cila konkludoi – kjo nuk është sëmundje. Nëse do të ishte shfaqur një sëmundje infektive e kësaj madhësie, thotë ai, nuk do të ndalet në atë zonë. Por profesori nuk është një toksikolog, kështu që ajo nuk dëshiron të flasë për praninë e helmeve të mundshme.

Vlerësohet se dëmi tejkalon tre milion kuna. Shumë bletarë duhet të fillojnë nga e para – me koshere të reja, komunitete. Ata kanë frikë se nuk do të shërohen me vite.

Kategoritë
LajmeRajoni

Të ngjajshmet