Mijëra kuaj në Australi do të vriten

Një bagëti është zotuar të apelojë një vendim të Gjykatës Supreme për të ndaluar tërheqjen e kuajve të egër në malësitë Victorian.

Gjykatësi Steven Moore të Premten vendosi që Parks Victoria nuk u kërkohej të këshillohen me komunitetin në thirrjen e tyre për të qëlluar kafshët e egra që po shkatërrojnë mjedisin e brishtë alpin.

“Isshtë e qartë se vendimi për heqjen e kuajve nga Parku Kombëtar Alpin ishte objekt i një konsultimi të gjerë të komunitetit para se të bëhej Plani i Veprimit dhe i jepet efekt nga përmbajtja e këtij plani,” tha Justice Moore në vendimin e tij.

Por bagëtia Omeo, Philip Maguire planifikon të apelojë çështjen e tij duke pretenduar se Parks Victoria nuk u këshillua me publikun për ndryshimet në politikën e tyre të tërheqjes për të përfshirë të shtënat e brumbies në Parkun Kombëtar Alpin.

Z. Maguire pretendoi se paraardhësit e kuajve të bronzit të Bogongut u edukuan fillimisht në tokën e tij dhe ai shpesh i ushqen ato dhe siguron kujdes veterinar.

Parks Victoria tha se ka rreth 5000 kuaj të egër në Alpet Victorian të cilat duhet të kontrollohen pasi ato klasifikohen si fauna ekzotike.

Ai tashmë ka shpëtuar disa kuaj mbi tokën e tij dhe tha se ai ka aftësinë të presë 150 brumbies.

Z. McGuire argumentoi se nuk kishte asnjë referencë që brumbies do të pushkatoheshin në Planin e Veprimit Strategjik Feral Horse 2018-2021, me publikun që nuk ishte në dijeni të planeve të xhirimeve deri në një njoftim për shtyp të Parks Victoria më 8 maj.

Justice Moore tha që organizata mori 351 komente për përdorimin e të shtënave si një metodë kontrolli, me shumë mbështetës për nocionin si një zgjidhje konstruktive.

“Rreth 80 përqind e këtyre komenteve mbështetën të shtënat si një metodë kontrolli në bazë të efikasitetit, prakticitetit dhe humanitetit të tij,” tha Justice Moore.

Parks Victoria besojnë se të shtënat është e nevojshme për shkak të një rritje dramatike të numrit të kuajve të egër në rajon.

Flora dhe fauna e peizazhit po përpiqen të përtërijnë pas një sezoni shkatërrues të shkurreve dhe presionit nga kafshët kullotëse.

Avokatët e Z. Maguire planifikojnë ta çojnë çështjen në Gjykatën e Apelit dhe të ndalojnë vrasjen, me Parks Victoria duke vërejtur se asnjë kuaj nuk do të pushkatohej para 9 qershorit.

Qështja do të kthehet në gjykatë të Premten.

Kategoritë
BotaLajme

Të ngjajshmet