Mesiç: Dodik më dërgoi mesazhe, Komsiç është legjitim dhe Çoviç është prishësi i BiH

Stjepan Mesić, ish Presidenti i Republikës së Kroacisë, komentoi drejtpërdrejt në N1 në Dan, një vizitë në Zagreb nga anëtari i Presidencës së BiH Milorad Dodik.

Ai tha se Dodik gjithashtu i dërgoi atij një mesazh disa herë ndërsa ishte president i Kroacisë, se ai dëshironte të vizitonte Kroacinë.

“Ai është personi i fundit që do të ftoja të vizitoja. Sipas Kushtetutës, BiH përfaqësohet nga tre persona dhe unë mund të flas vetëm me ta. Pse ata tani zgjodhën këtë moment për të biseduar me atë që prish BiH, veçanërisht kur ai bashkohet me Dragan Çoviç, një tjetër “Pyetja është – cila është politika, kush qëndron pas kësaj politike? Tugjman kishte një njeri në BiH i ngarkuar me prishjen e BiH, Mate Boban. Dhe Millosheviç kishte lojtarin e tij Karaxhiç dhe ne e dimë se si përfundoi ajo,” tha ai. është Mesiç.

Tutor për kroatët në BiH

Kjo, siç tha ai, nuk ka të bëjë me atë që mendojnë njerëzit në BiH dhe udhëheqësit. Çështja këtu është se problemi duhet të kërkohet në Kroaci dhe Serbi.

Ai kujtoi se si president u dërgoi një mesazh kroatëve në BiH.

“Atdheu juaj është BiH. Kryeqyteti juaj është Sarajeva. Ju duhet të ndërtoni politikën tuaj me dy popujt e tjerë përbërës. Kroatët duhet të kërkojnë lumturinë e tyre në BiH dhe Kroacia duhet të ndihmojë kroatët, si dhe të gjithë kroatët e tjerë jashtë BiH,” lexonte mesazhi. .

Sidoqoftë, tha Mesiç, Kroacia nuk mund të jetë një tutor i kroatëve në BiH.

“Unë i thashë Tadiç se do të ishte mirë që ai t’u thoshte të njëjtën gjë serbëve në BiH. Tadiç më tha se nëse ai do ta thoshte atë, ai do të humbte zgjedhjet. Ai nuk tha dhe i humbi zgjedhjet”, tha Mesiç.

Kur u pyet nga nikoqiri i N1 Zvonko Komsic – a është në rregull të krahasohet ndeshja Milanovic-Dodik me ndeshjen Tugjman-Millosheviç, Mesiç tha në mënyrë të qartë “po”.

Atë për të cilën ranë dakord në Karadjordjevo, unë isha kundër. Kur Tugjman u kthye nga Karagjorgjevo, ku u takua vetëm me Millosheviçin, ai tha se Millosheviçi kishte sugjeruar që Kroacia të merrte kufijtë e banovinës, plus Cazin, Kladusa dhe Bihac. Ai tha: “Më lër të të tregoj, siç tha Millosheviqi. Ai tha: Franja, ti merr Cazin, Kladusa dhe Bihac, ato që nuk më duhen”. Ai tha, ‘Stipe, ti nuk njeh forca historike.’ Unë thashë, ‘Unë mund të mos njoh forca historike, por kam një logjikë, posa të preken kufijtë, është luftë. Dhe ai më thotë: ‘Nuk ka asgjë për t’i thënë Alija, kur gërshërët serbë dhe kroatë bashkohen, nuk ka vend për Alija’ “, tha ish-presidenti i Kroacisë.

Çoviç – shkelës i BiH

Ai beson se diçka e ngjashme po ndodh në kohën kur Millosheviçi kishte Tugjman dhe Tugjman kishte Mato Boban.

“Kam frikë se diçka po përgatitet tani. Nëse Zagrebi ka lojtarin e tij, Dragan Çoviç, i cili është prishësi i BiH, i cili do të vijë për të festuar Ditën e Republikës Srpska dhe i cili nuk është Dita e RS, por atëherë BiH e prishur filloi. Dhe nëse të dy bashkohen dhe nëse kërkohet zgjidhje këtu, nuk flitet, nuk ka zgjidhje ”, tha ai.

Ai përmendi gjithashtu se Zeljko Komsiç u zgjodh legalisht dhe në mënyrë legjitime dhe se ai mbrojti BiH dhe kaloi luftën duke mbrojtur BiH dhe se nuk është e qartë për të pse ai do të përjashtohej nga bisedimet politike në BiH. Ai shtoi se ishte e qartë se po bëhej një fushatë kundër Komsiç.

Ai do të pyetet nëse rezultati i zgjedhjeve në Mal të Zi do të ndikojë në rajon.

“Sigurisht që do të ketë një ndikim, por unë shoh atë që tani është bërë me mjeshtëri në Malin e Zi. Ajo politikë pro-serbe që nuk u bë kurrë mbi të, u përpoq në mënyra të ndryshme për të penguar zhvillimin e Malit të Zi dhe hyrjen e tij në integrimin evropian. Kishte përpjekje të ndryshme, madje dhe përpjekje për antetat, dhe tani mjeshtrit i kanë kujtuar – do të ishte mirë të përfshihej besimi, domethënë Kisha Ortodokse Serbe, duke llogaritur që në këtë mënyrë ata mund ta kthejnë Malin e Zi në kornizën e Serbisë. se Mali i Zi është një Republikë e pavarur dhe se ai do të vendosë në rrugën e vet evropiane, “tha Mesiç.

Ai gjithashtu tha se mund të mos ketë ardhur koha që Serbia ta njohë Kosovën, por që ajo duhet të hapë hapësirën e saj për trafikun e njerëzve dhe kapitalit, dhe se Kosova nuk duhet të izolohet, dhe në fund të fundit, Serbia dhe Kosova, dhe e tërë Rajon.

Kategoritë
LajmeRajoni

Të ngjajshmet