Mesiç: BE mund të parandalojë konflikte të reja duke pranuar vendet e Ballkanit

Ish presidenti kroat Stjepan Mesiç tha se serbët ishin viktimat më të mëdha të luftës në Kroaci

“Eshtë krijuar një atmosferë që armiqtë më të mëdhenj të Kroacisë janë të gjithë serbët. Unë mendoj se një atmosferë e tillë po ndryshon për mirë”, tha Mesiç për Frankfurt News.

Ai shtoi se shpresonte që largimi i përfaqësuesit serb në Kroaci, Boris Millosheviç, në Knin më 5 gusht, për të festuar përvjetorin e operacionit Stuhia, do t’i ndihmonte kroatët të kuptonin se serbët “nuk janë as problem as rrezik për Kroacinë.”

“Në mënyrë që të ketë sukses në atë, Kroacia duhet gjithashtu të hapet, para së gjithash ndaj Serbisë. Ajo duhet ta bëjë atë pa ndonjë qëllim, pa llogaritje,” deklaroi Mesiç, raporton beta.

Ai vlerësoi se urrejtja është ende problemi më i madh në rajon, dhe se serbët dhe kroatët duhet të shikojnë drejt së ardhmes në të njëjtën mënyrë si francezët dhe gjermanët pas Luftës së Dytë Botërore.

“Ne mund të punojmë së bashku si njerëz të arsyeshëm dhe të kuptojmë se nëse francezët dhe gjermanët, pas tre luftërave të mëdha në vetëm 130 vjet, pas sakrificave të mëdha dhe shkatërrimeve, pas urrejtjes së madhe, do të uleshin dhe ranë dakord për të krijuar një Evropë të re që nuk do të krijonte, por do të hapte kufij, dhe ku nuk do të ketë më alibi për sulmin ndaj fqinjëve, por për mbrojtjen e pakicave kombëtare, atëherë unë mendoj se kroatët dhe serbët mund të bëjnë të njëjtën gjë, “tha Mesiç.

Ai tha se Bashkimi Evropian do të parandalojë luftërat në të ardhmen dhe rivendosjen e kufijve në kontinentin Evropian duke pranuar anëtarë të rinj nga Ballkani sa më shpejt të jetë e mundur.

“Evropa e Bashkuar është një përpjekje mijëravjeçare që brezi i sotëm duhet të përfundojë në mënyrë që Evropa të bëhet një lojtar i madh botëror në kuptimin ekonomik. Në kuptimin politik, ai koncept përjashton çdo mundësi të një lufte të re në Evropë,” tha Mesiç.

Për iniciativën mini-Shengen, e cila do të lidhte ekonomitë e Ballkanit Perëndimor që nuk janë në BE, Mesiç thotë se është një “ide e mirë” që mund të tregojë se sa të gjithë mund të përfitojnë nga bashkëpunimi i ndërsjellë, por që “nuk është zgjidhja përfundimtare”.

“Zgjidhja përfundimtare duhet të jetë hyrja në Bashkimin Evropian e të gjitha vendeve që e dëshirojnë atë, por nuk janë anëtare të tij. Fakti është që anëtarët aktualë janë pak të lodhur nga anëtarësimi, të tilla si vendet që janë akoma në pritje të anëtarësimit. Të lodhur nga anëtarësimi. Bashkimi Evropian, pasi është shumë e rëndësishme që BE të zgjidhë disa nga problemet e saj, “tha ish-presidenti i Kroacisë./Gazetaere

Kategoritë
LajmeRajoni

Të ngjajshmet