Mektic: Unë u bëj thirrje serbëve që të distancohen nga politika e rrezikshme e Dodikut

Kjo është një situatë shumë e rëndë për popullin serb në Bosnje dhe Hercegovinë, është e mundur që Dodik të ndërmarrë hapa më ekstremë, sipas një ligjvënësi të shtetit.

Pretendimet Mektic Dodik nuk vendos më me sens të përbashkët

Partia Demokratike Serbe (SDS) Anëtar i Dhomës së Përfaqësuesve të Asamblesë Parlamentare të Bosnjës dhe Hercegovinës, Dragan Mektic, të enjten u bëri thirrje serbëve në Bosnje dhe Hercegovinë që të distancohen nga politika e anëtarit të Presidencës së B dheH dhe Presidentit të Unionit të Social Demokratëve të Pavarur (SNSD) Milorad Dodik.

Në një intervistë me Al Jazeera, ai akuzoi Dodikun  për “udhëheqjen e popullit serb drejt shkatërrimit” dhe “shtytjen e qytetarëve në konflikt” pasi Dodik njoftoi largimin e B dhe H. subjektet e Republika Srpska nga Bosnja dhe Hercegovina dhe prishja e vendit nëse gjyqtarët  e huaj vazhdojnë të jenë pjesë e Gjykatës Kushtetuese të Bosnjë dhe Hercegovinës, e cila ka acaruar tensionet politike në vend dhe i ka bërë qytetarët të kenë frikë nga konflikte të reja.

“Kjo është një situatë shumë e rëndë për popullin serb në Bosnje dhe Hercegovinë. Unë u bëj thirrje popullit serb që të distancohet nga politika e Dodikut  dhe të kthehet disa hapa, të stabilizojë situatën, të ulen dhe të negociojë ekskluzivisht brenda Kushtetutës së [Bosnjës dhe Hercegovinës] dhe Marrëveshjet e Paqes në Dayton derisa të jetë vonë, “tha Mektic.

‘Dodik nuk vendos më me sens të përbashkët’

Dodik bllokoi punën e autoriteteve shtetërore të Bosnjës dhe Hercegovinës pasi Gjykata Kushtetuese e Bosnjës dhe Hercegovinës kundërshtoi një pjesë të ligjit të RS për tokën bujqësore dhe shpalli tokën bujqësore publike nen juridiksionin ekskluziv të shtetit.

Një vendim i tillë i Gjykatës Kushtetuese të Bosnjës dhe Hercegovinës ka provokuar reagime të mprehta në RS, autoritetet e të cilit besojnë se toka duhet të jetë pronë e njësive ekonomike dhe se çdo vendim tjetër është një “grevë e planifikuar në RS”.

Dodik njoftoi gjithashtu një referendum për shkëputjen e RS nga Bosnja dhe Hercegovina nëse  tre nga nëntë gjyqtarët, të zgjedhur nga kryetari i Gjykatës Evropiane të të Drejtave të Njeriut, vazhdojnë të jenë të pranishëm në Gjykatën Kushtetuese të Bosnje dhe Hercegovinës, duke i akuzuar ata se punojnë kundër RS,

Mektic, ish Ministri i Sigurisë i Bosnjës dhe Hercegovinës, nuk e përjashton mundësinë që Dodik të “ndërmarrë hapa më ekstreme” nëse nuk ndalet në këtë, duke thënë se do të ishte shkatërruese për të gjithë në Bosnjë dhe Hercegovinë.

“Ai [Dodik] nuk vendos më me sens të përbashkët. Ai nuk do të turpërojë të tërhiqet nga zvarritja e popullit serb dhe RS në probleme të mëdha, kështu që ishte një lloj konflikti, sepse kjo është situata e vetme kur ai mund të shpëtojë lëkurën e tij.” “tha Mektic.

Ai shton se kjo është rrugë e gabuar dhe se populli serb dhe RS kanë vendin e tyre në Bosnje dhe Hercegovinë si shtet dhe se problemet duhet të zgjidhen në mënyrë paqësore.

Opozita në RS akuzon Dodikun  për përfshirje në korrupsion dhe shpërdorim të detyrës, si dhe ndikimin e tij në gjyqësorin në vend.

‘Komuniteti ndërkombëtar duhet të veprojë në mënyrë radikale’

Duke folur për mënyrat për të dalë nga kriza, Mektic tha se faktori ndërkombëtar duhet të ndërmarrë “lëvizje radikale”.

“Unë nuk i shoh forcat e brendshme të shëndetshme që mund t’i ndalojnë këto probleme, veçanërisht pasi ato forca të shëndetshme duhet të jenë në të tre anët,” tha Mektic, duke akuzuar komunitetin ndërkombëtar që kontribuoi pjesërisht në tensionet, për shkak të sjelljeve inerte deri më tani.

“Shqetësimet e mia janë reale dhe të bazuara mirë. Kushdo që mendon se nuk na shtyn në probleme edhe më të mëdha,” përfundoi Mektic.

Këshilli i Zbatimit të Paqes (PIC), pa Rusinë, njoftoi të mërkurën në mbrëmje se Bosnja dhe Hercegovina, si një shtet i vetëm dhe sovran, përbëhet nga dy njësi që nuk kanë të drejtë në shkëputje.

Përfaqësuesve të partive politike në Bosnje dhe Hercegovinë u kërkua të respektojnë Kushtetutën e Bosnjës dhe Hercegovinës dhe Marrëveshjen e Dejtonit.

 

Burimi: Al Jazeera

Kategoritë
LajmeRajoni

Të ngjajshmet