Meksika dërgon trupa në kufi me SHBA

Zyrtarët meksikanë kanë konfirmuar sot se kanë nisur të vendosin 6,000 anëtarë të Gardës Kombëtare për Kontrollin e Imigracionit të Zgjeruar, një angazhim i marrë nën marrëveshjen me SHBA javën e kaluar për të ndaluar kërcënimet amerikane ndaj doganave për importet nga Meksika.

Presidenti i Meksikës Andres Manuel Lopez Obrador dhe ministri i Punëve të Jashtme Marcel Ebrard gjithashtu thanë se një ekip prej pesë zyrtarëve, duke përfshirë edhe ushtrinë dhe drejtorin e burgut, u ngritën për zbatimin e planit të emigracionit.

Ebrard konfirmoi sot se gjenerali Vincente Antonio Hernandez Sanchez do të fillojë një turne në kufirin jugor për të shpejtuar vendosjen e trupave në zonë.

Zbatimi i dytë shtesë i Gardës Kombëtare meksikane është planifikuar në kufirin amerikan për t’u siguruar migrantëve që janë duke u kthyer në Meksikë, ndërsa kërkesat e tyre për azil janë përpunuar në gjykatat e SHBA.

Presidenti i SHBA-së, Donald Trump, komentoi mbi marrëveshjen me Meksikën sot duke thënë se një pjesë e marrëveshjes për emigrantët me këtë vend ende nuk është publikuar plotësisht edhe pasi zyrtarët meksikanë zbuluan detajet e marrëveshjes.

“Pjesa më e madhe e marrëveshjes me Meksikën ende nuk është shpallur,” tha Trump në Twitter pa dhënë detaje tjera.

Deklarata e përbashkët e SHBA-së dhe Meksikës e lëshuar kohë më parë thotë se Meksika ka rënë dakord të marrë më shumë azilkërkues në SHBA, ndërsa azilkërkuesit presin që autoritetet amerikane të vendosin për rastet e tyre.

Deklarata gjithashtu thekson se Meksika ka rënë dakord të rrisë numrin e forcave të sigurisë për të frenuar imigracionin e paligjshëm, duke përfshirë dërgimin e Gardës Kombëtare në kufirin jugor dhe kontabilitetin me organizatat e trafikimit të qenieve njerëzore.

Kategoritë
BotaLajme

Të ngjajshmet