Më shumë njerëz mund të vdisin nga uria e shkaktuar nga efektet e koronavirusit sesa nga vetë virusi

Më shumë njerëz mund të vdesin nga uria e shkaktuar nga koronavirusi sesa nga vetë virusi, ka paralajmëruar organizata ndërkombëtare Oxfam. U tregua se miliona njerëz në mbarë botën janë në rrezik.

Organizata vlerëson që në fillim të këtij viti, 122 milion njerëz në mbarë botën do të urie për shkak të mungesës së ndihmës, papunësisë masive dhe vështirësive në prodhimin dhe shpërndarjen e ushqimit, sipas Sky News. Supozimet aspak optimiste të Oxfam-it u botuan në raportin e tyre të quajtur Virus Hunger. Me shqetësim të veçantë është fakti që 12,000 njerëz do të vdesin nga uria çdo ditë.

Oxfam kujtoi se numri është gjithashtu më i lartë se numri i vdekjeve nga koronavirus në kulmin e pandemisë në prill. Në atë kohë, dhjetë mijë njerëz vdisnin çdo ditë për shkak të pasojave të koronavirusit.

Afganistani, Siria dhe Sudani i Jugut janë veçuar si vendet që mund të preken më shumë. Në këto vende situata tashmë është kritike. Pra, në Afganistan, nga shtatori 2019 deri në maj të këtij viti, numri i njerëzve në grevë urie u rrit nga 2.5 në 3.5 milion njerëz.

Oxfam gjithashtu paralajmëron se kufizimi i lëvizjes e bën shpërndarjen e ushqimit më të vështirë. Kjo do të prekë një numër vendesh, përfshirë Iranin. Epiqendrat e mundshme të urisë janë India, Brazili dhe Afrika e Jugut, ku miliona njerëz po vuajnë për shkak të krizës ekonomike dhe sociale.

Nga ana tjetër, kjo organizatë pretendon se 18 miliardë dollarë u janë paguar aksionarëve në kompanitë më të mëdha ushqimore në botë. Sipas të dhënave të tyre, kjo është dhjetë herë më shumë sesa ajo që nevojitet për të ndihmuar komunitetet më të rrezikuara.

Drejtori i Përgjithshëm i Oxfam, Danny Sriskandarajah theksoi se pasojat e koronavirusit janë shumë më të përhapura në të gjithë botën sesa vetë virusi, dhe se miliona njerëz do të urie. Ai tha se jeta mund të shpëtohet nëse Kombet e Bashkuara krijojnë një fond për të luftuar koronavirus, dhe bëri thirrje për t’i dhënë fund luftërave dhe konflikteve./Gazetaere

Kategoritë
FamiljeShëndetësi

Të ngjajshmet