Me koronavirus, si me gripin, maska ​​dhe distanca fizike të jetë i nevojshëm për të paktën deri në vitin tjetër

Deklarata kryesore e epidemiologut amerikan Anthony Fauchi se virusi korona nuk do të zhduket ka bërë valë të reja në detin tashmë të trazuar të parashikimeve për Kovid 19. Epidemiologët tanë janë dakord dhe besojnë se do të jetojmë me virusin korona, si dhe me gripin, si dhe maska ​​dhe distanca fizike të jetë i nevojshëm për të paktën një vit tjetër.

Sipas Fauci, virusi korona do të vihet nën kontroll këtë ose vitin e ardhshëm nga një kombinim i masave në shëndetin publik, nivelin e imunitetit global të tufës dhe vaksinimit të mirë.

Epidemiologu që luftoi kundër mëlçisë, Dr. Radmilo Petrović, ndan mendimin e Fauci:

“Siç ka qenë rasti i gripit me shekuj, dhe me NH1N1, me të cilin kemi jetuar që nga viti 1918 e deri më sot, vaksinohemi çdo vit. Virusi ndryshon, ne vaksinojmë përsëri dhe kështu me radhë çdo vit. Ai me siguri mendon, dhe ka mjaft të drejtë, se do të jetë njësoj me virusin e koronës – që do të ndryshojë, si dhe vaksinën, por ta shfarosni është e pamundur, “theksoi Petrovic për Sputnik dhe kujtoi se, pirpja është sëmundja e vetme që u shfaros nga vaksinimi, i cili zgjati 180 vjet.

Përveç parashikimit të vaksinave si ai për gripin, ai shton se grupet e rrezikut do të mbrohen dhe vdekshmëria do të ulet ndjeshëm.

Maska dhe distanca – një vit tjetër
Epidemiologu Predrag Delic gjithashtu pajtohet me kolegun e tij amerikan dhe beson se kushdo që është serioz në lidhje me epidemiologjinë do të pajtohej me Fauci. Duke marrë parasysh njohuritë e mëparshme në lidhje me virusin e koronës, ai është i bindur se ne nuk do të shpëtojmë lehtë nga virusi i lig.

“Nëse shpikja e vaksinës shkon në drejtimin e duhur, pa pengesa, dhe nëse jep efektet e dëshiruara, ne mund të përmirësohemi vetëm në fund të vitit të ardhshëm. Unë them ndoshta, sepse kjo varet nga disa faktorë, dhe ne duhet të jemi të gatshëm të jetojmë me kurorën dhe të kuptojmë se është i gjithëpranishëm dhe se nuk do të zhduket aq lehtë siç shpresonin të gjithë, “përmendi Delic.

Sipas vlerësimit të tij, gjithçka varet nga përparimi në zhvillimin e vaksinave dhe ilaçeve, por edhe nga majat e mundshme epidemiologjike.

“Do të jenë ato periudha, majat e epidemisë, kur masat do të jenë më të forta, kështu që do të ketë një lehtësim të caktuar. Sa i përket maskave dhe distancës, mendoj se do të jetë së paku një vit tjetër, ”parashikon Delic.
Presidenti i Serbisë, Aleksandar Vuçiq, njoftoi në mes të korrikut se një protokoll për bashkëpunim me vendin që përfundoi testimin e vaksinës së koronavirusit do të nënshkruhet së shpejti, dhe theksoi se shteti do të bënte çmos që Serbia të ishte në mesin e 30 vendeve më të mira në botë për ta marrë atë.

Sipas fjalëve të drejtorit të Organizatës Botërore të Shëndetit për situata emergjente, Nënë Ryan, fillimi i vaksinimit nuk pritet para gjysmës së parë të 2021.

Deri më tani, në botë janë raportuar më shumë se 15 e gjysmë milion raste të infeksionit, dhe më shumë se 600 mijë njerëz kanë vdekur. Mbi katër milion raste u regjistruan në Shtetet e Bashkuara, ku vdiqën pothuajse 150,000 njerëz. Gati 23,000 raste u raportuan në Serbi, dhe rreth 500 njerëz vdiqën./Gazetaere

Kategoritë
BotaLajme

Të ngjajshmet