Makina fluturuese e holandezëve – Video

Kompania holandeze nuk heq dorë nga koncepti i saj për një makinë fluturuese.

Në ekspozitën e tanishme të makinave të Gjenevës, është shfaqur modeli i prodhimit Liberty Pioneer Edition, i cili kushton 600,000 dollarë.

Ideja e një makine fluturuese është pothuajse një shekull e vjetër, por vetëm disa prototipa kanë fluturuar në ndërkohë.

Megjithatë, disa kompani globale po bindin tregun për të ofruar një makinë/avion fluturues. Njëra prej tyre është kompania holandeze PAL-V, i cili edhe më herët ka prezantuar prototipa të automobilave fluturues, edhe pse asnjëri prej tyre deri më tash nuk është komercializuar.

Kompania thotë se një grup prej 90 klientësh të Edicionit Pioneer të Lirisë aq sa është planifikuar të prodhohen, do të kenë mundësinë të “shkruajnë historinë” pasi ajo është makina e parë serike e fluturimit në treg.

Ky version do të prodhohet në një kombinim me dy ngjyra dhe do të jetë i pajisur me elemente të fibrave të karbonit, ndërkohë që enterieri është bërë prej lidhjeve të lehta alumini të përdorura në industrinë ajrore dhe lëkurat kualitative.

Dërgesat e para janë paralajmëruar për vitin 2020.

Fluturaket e llojit Liberty ngjajnë në një helikopter më shumë se në një avion klasik. Megjithatë, ndryshe nga helikopterët, ata nuk mund të fluturojnë vertikalisht, por kanë një pistë shumë të shkurtër për të fluturuar, andaj janë një zgjidhje shumë praktike.

Përveç kësaj, është shumë më e lehtë për t’u menaxhuar se sa një helikopter. Për të qenë në gjendje për të operuar këtë automjet/fluturake, pronarët e ardhshëm duhet të kenë një licencë, i cili, sipas PAL-V, mund të merret pas 30-40 orëve të trajnimit.

Prodhuesi thotë se duhen vetëm 5-10 minuta për të ndryshuar avionin nga konfigurimi i xhiroskopëve në makinë. Kur gjendet në rrugë, Liberty mund të lëvizë me shpejtësi deri në 160 km/h.

Kategoritë
Të ndryshmeTeknologji

Të ngjajshmet