Makina e larjes mund të jetë përgjegjëse për baktere dhe shpërndarje të infeksioneve

Makineritë e sotme të energjisë me efikasitet larjeje në të vërtetë mund të jenë një çerdhe e baktereve. Ky informacion doli në dritë pasi një bakter patogjen rezistues ndaj një numri ilaçesh u gjet në rrobat e foshnjave në një spital gjerman.

Më vonë, rezultatet e hetimit treguan se bakteret ishin përhapur pikërisht nga makina larëse e spitalit.

Për fat të mirë, fëmijët nuk u infektuan dhe ekspertët shpjeguan gjithçka në revistën ‘Applied and Environmental Microbiology’.

Ky rast shqetësoi shumë qytetarë që pyesin nëse ekzistojnë baktere po aq të rrezikshëm në lavatriçen e tyre në shtëpi. Përgjigja nuk është mjaft e sigurt.

“Bëhet fjalë për një makinë larëse spitalore, kështu që ka kuptim që ajo ishte e ekspozuar ndaj baktereve të rrezikshme që rriten në atë mjedis,” tha Amesh Adalja për Healthline.

“Këto baktere janë rezistuese dhe mund të shkaktojnë infeksione”, shtoi ai.

Sidoqoftë, shumica e makinerive larëse sot lajnë rrobat nën 60 gradë për të kursyer energji. Kjo do të thotë gjithashtu më shumë baktere që i mbijetojnë larjes, thotë autorja kryesore e studimit Ricarda Schmithausen.

Për më tepër, ekspertët kanë zbuluar se bakteret rriten në pjesët e gomës së makinës larëse dhe më pas përhapen gjatë shpëlarjes së rrobave.

Sidoqoftë, kjo nuk do të thotë që duhet të kemi panik pasi shumica e baktereve në lavatriçe nuk janë të rrezikshme për jetën.

“Personat që përdorin një larje të ftohtë ose larje të shkurtër kanë një shans më të madh që disa baktere të mbeten në pëlhurë dhe veshje. Por shanset që një baktere rezistuese, e rrezikshme që shkakton sëmundje “infektojnë” makinën tuaj të larjes, janë shumë të ulëta”, shpjegon mjeku Bruce Hirsch.

Nëse jetoni me një person të moshuar, një fëmijë të ndjeshëm, do të ishte një ide e mirë për të eliminuar bakteret nga makina larëse një herë në muaj.

“Bakteret më së shpeshti gjenden në hapjen e detergjentit, në pjesët e gomës së makinës dhe në kazanin e larjes,” thotë Hilary Metcalf, një infektologe.

Veçanërisht duhet t’i kushtojmë vëmendje makinerive larëse që mbajmë në papafingo, garazhe ose bodrume, pasi aty ‘lulëzojnë’ bakteret.

Ndonjëherë fshini pjesën e brendshme të makinës larëse me një dezinfektues.

“Larja e makinës larëse një herë në muaj zvogëlon rrezikun që familja të infektohet me baktere ose infeksione,” shton Metcalf

Kategoritë
Kuriozitete

Të ngjajshmet