Libri i shkencëtarit kosovar Dr.Muharrem Çufta-s u përkthye në tetë gjuhë

Pas shumë vitesh kërkimesh shkencore në fushën e biopsikologjisë, doktor Muharem Ćufta së fundmi përfundoi një punim shkencor me temën: “Mjekësia, feja dhe shëndeti” (lidhja e mendjes dhe trupit).

Libri u botua në anglisht dhe u përkthye në frëngjisht, gjermanisht, italisht, spanjollisht, portugalisht, rusisht dhe në gjuhën çeke.

“Dëshira ime është që të gjithë lexuesit e kësaj pune shkencore të përfitojnë në mënyrën më të mirë. Libri flet për rëndësinë e fesë në shëndetin psikofizik dhe që kanë të bëjnë me situata të vështira jetësore dhe sëmundje kronike. Pjesa e dytë i kushtohet lidhjes së mendjes dhe trupit, d.m.th. shëndeti psikofizik “, thekson autori i librit.

Duke folur për lidhjen midis mendjes dhe trupit, Dr. Ćufta shtoi se ky fenomen ka marrë vëmendje në rritje vitet e fundit. Sidomos në fushën e psikologjisë dhe këshillimit, si dhe në fushën e fiziologjisë dhe neuropsikologjisë.

” Përvojë e ndërgjegjshme, perceptime dhe mendimet ndikojnë në ndjenjat dhe ndjenjat ndikojnë në imunitetin dhe nivelin hormonal. Pra, këto janë fenomene zinxhirësh që ndikojnë drejtpërdrejt në shëndetin psikofizik të njerëzve. Zona e lidhjes midis mendjes dhe trupit filloi të eksplorohet përsëri në gjysmën e dytë të shekullit të 20-të. Mjekësia e trupit të mendjes që studion mënyrën e ndikimit të psikikës në trup bazohet në një qasje holistike ndaj shëndetit dhe ofrohet dhe studiohet në shumë klinika në të gjithë botën. Dihet se ndikimi i psikikës në fillimin dhe rezultatin e sëmundjes mund të jetë thelbësor, dmth pozitiv ose negativ. Emocionet janë treguar se ndikojnë në sistemin nervor dhe hormonet që kontrollojnë shumë funksione trupore. Për shembull, frika, trishtimi, pikëllimi, zemërimi, pakënaqësia ose ankthi i shtypur gjatë do të krijojnë tensione, neuroza dhe tensione, dhe ato shkaktojnë një rritje të hormoneve të stresit dhe një rënie të hormoneve të lumturisë “, thotë Dr. Çufta.

Kjo gjendje, siç pretendon autori i librit: “Mjekësia, feja dhe shëndeti” (lidhje e mendjes dhe trupit), shoqërohet me rraskapitje, pakënaqësi, lodhje kronike dhe rënie të gjallërisë. Mendja dhe emocionet reagojnë vazhdimisht ndaj gjendjes së trupit fizik, dhe vazhdimisht i përgjigjet perceptimeve të mendjes dhe emocioneve. “Po ashtu, një tjetër gjë që ndikon drejtpërdrejt në psikofizikën tonë është feja.

Hulumtimet e fundit tregojnë se njerëzit që kryejnë rregullisht rite fetare janë më të shëndetshëm se ata që jo. Feja së bashku me lutjen, meditimin dhe këndimin e forcon shëndetin mendor dhe kështu fizik. Studime të shumta vërtetojnë shumë bindshëm se besimi sjell ndryshime në jetën tonë fizike dhe shpirtërore

. Ndër të tjera, besimi i mban gjallë të gjitha shpresat tona dhe na mban gjatë ndeshemi me çështje konfuze të jetës. Besimi dhe lutja bëjnë që jeta jonë shpirtërore dinamike të mos bjerë e të heqë shpirtin tonë, ajo stimulon zemrën tonë, rinovon shpresën dhe na ndihmon të shkëputemi nga gjendja në të cilën jemi.

Mendimi pozitiv forcon imunitetin tonë, zvogëlon rrezikun e shumë sëmundjeve dhe shpejton shërimin. Ndërsa mendimet negative ulin sistemin tonë imunitar dhe çojnë në çrregullime të ndryshme në trup, shpesh me reagime fatale “, shton doktor Muharem Ćufta./Gazeta e Re/

 

 

 

 

 

Kategoritë
FamiljeLajmeShëndetësiVendi

Të ngjajshmet