Kush vodhi identitetet e mijëra qytetarëve të BiH?

Megjithëse Komisioni Qendror i Zgjedhjeve të Bosnjë dhe Hercegovinës ka marrë një vendim për përfundimin dhe konfirmimin e Listës Qendrore të Zgjedhësve për Zgjedhjet Lokale 2020, ata ende marrin ankesa nga qytetarë që dyshojnë se të vjedhura janë të dhënat e tyre personale. Të gjitha votat e dyshimta nga jashtë do të dërgohen së bashku me deklaratat e qytetarëve, por jo në Qendrën Kryesore të Numërimit, por në Prokurori. Ndërkohë, Agjencia e BiH për Mbrojtjen e të Dhënave Personale thotë se KQZ ka paralajmëruar për këtë lloj mashtrimi zgjedhor që nga 2012.

Në 20 vitet e fundit, Boro Kvrgić ka votuar në Institutin e Pacientëve Distrofikë në Banja Luka. Ai jeton dhe punon atje. Një mik i tha atij se emri i tij ishte në listën e votuesve nga Serbia.

Ai la kopje të dokumenteve personale në shumë institucione, kështu që nuk mund të pretendojë se nga erdhi abuzimi.

“Në disa vende, ne kemi ndjekur disa dokumente, për përfitime personale të aftësisë së kufizuar, dikë tjetër, kujdes dhe ndihmë. Të dhënat tona janë në banka, as unë nuk e di … Unë mund të dyshoj në gjithçka, nuk e di nga burimi erdhën, nëse “Ka ndodhur më parë? Ndoshta ka ndodhur, por askush nuk e ka paralajmëruar për këtë. Unë raportova rastin tim në KQZ. Gruaja ime më tha se do të isha në gjendje të votoja për fletëvotimet e pakonfirmuara,” tha Kvrgic, PzD Banja Luka.

Boro nuk është i vetmi që, nga injoranca, voton posaçërisht në Novi Sad. Nga gati 120,000 aplikime për votim me postë, e cila është pothuajse dy herë më shumë se katër vjet më parë, KQZ refuzoi afër 30,000 aplikime për shkak të parregullsive. Gati 3500 ankesa janë pranuar dhe po zgjidhen, megjithëse lista është mbyllur.

Të gjithë votat e dyshimta me postë nga jashtë mund të përfundojnë para prokurorit.

Por një tjetër mosmarrëveshje midis institucioneve do të përfundojë përpara gjykatës. Në vend që të punojnë së bashku në të njëjtin interes, interesi publik, KQZ dhe Agjencia e Mbrojtjes së të Dhënave Personale të BiH po padisin herë pas here.

Këtë herë arsyeja është që të hiqet lista e votuesve në dispozicion nga publiku në faqen e internetit të KQZ-së, me kërkesë të Agjencisë.

“Ju e dini se çfarë thonë njerëzit për dikë, ai i fsheh vitet e tij si një këmbë gjarpri. Ky është një informacion i rëndësishëm për dikë në drejtim të mbrojtjes së privatësisë së tij. Ne jemi thellësisht të bindur se kemi ndihmuar shtetin e së drejtës dhe respektimin e të drejtave të njeriut,” tha Petar Kovacevic të dhënat personale të BiH.

Për shkak të një çështje të ngjashme, me ankesën e një individi (zgjedhjet e vitit 2012), KQZ-ja humbi një mosmarrëveshje administrative kundër Agjencisë në vitin 2014.

“Pra, ata duhet të ishin përkushtuar në mënyrën e duhur që nga ajo kohë, asaj për të cilën po flas, se një kopje e letërnjoftimit nuk mjafton për të ndryshuar opsionin e votimit, në mënyrë që të dorëzohet pesë ose gjashtë herë për të njëjtin person, dhe ata automatikisht ta drejtojnë atë. në listë nga jashtë “, pohon Kovaçeviç.

Ndërsa të dy grinden, i treti fiton. Easyshtë e lehtë të kontrollosh se kush dhe nga e cila adresat IP janë dërguar mijëra raporte fiktive, por askush nuk e bën atë. Ministria e Brendshme e RS njoftoi shkurtimisht se KQZ është e detyruar të informojë policinë dhe Prokurorinë nëse dyshon në mashtrim dhe paligjshmëri.

Shteti mori raporte nga KQZ mbi parregullsitë zgjedhore dhe formoi raste të caktuara.

Shumica e politikanëve pajtohen se:

“Unë mendoj se i gjithë ky proces ka dalë të jetë një rrëmujë e madhe. Duhet të ketë shumë kontroll dhe futjen e rendit,” tha Zeljka Cvijanoviç, nënkryetare e SNSD.

Tri ditë para fillimit të fushatës zyrtare, institucionet kompetente transferojnë topin e përgjegjësisë. Askush nuk përgjigjet për faktin se shumë qytetarë janë regjistruar për të votuar në Serbi, në selinë e sindikatave, universiteteve, kasapëve, dyqaneve të ushqimit të shëndetshëm … Përgjigja korale për gjithçka: Nuk është në kompetencën tonë.

Kategoritë
LajmeRajoni

Të ngjajshmet