Kush ishin “qentë e luftës” ruse në Bosnje dhe Hercegovinë (Dokument)

Në Bosnje dhe Hercegovinë në fronte luftuan afër 10.000 mercenarë në radhët e VRS, nga kriminelët deri në njësit speciale.

Shkruan: Edin Subasiç

Visegradi luan një rol patologjik në vetvete që  është episod i ri,  në lojër re e Rusisë në Ballkan. Al Jazeera

Deri te autoritetet e Republikës Serbe ende nuk është një përvjetor i panjohur në Vishegrad kur kujton fenomenin e mercenarëve të huaj në fushën e betejës boshnjake, publiku në B dhe iH  s’ka për të harruar këto “qentë e luftës” në radhët e VRS. Dhe flitet për “luftëtarë të huaj” do të mbeten vetem muxhahidinët dhe “luftën tek autoritetet e Sarajevës”, që çoi dhe Legjionarët e forcave kroate.

Megjithatë, përsëri, autoritetet e RS u përpoqën të lavdëronin diçka që udhëheqësit e zgjuar tentojnë të heshtin. Kuptim të përbashkët dhe me të vërtetë duke kërkuar është vështirë për të gjetur aspektet pozitive të fenomeneve morale të trupave të paguara kudo, por këtu është diçka tjetër është më e rëndësishme se logjika. Në monument në Vishegrad në prill 12 kurora u vendosën nga përfaqësues të qeverisë së Republika Srpska, të Shoqatës Serbe të Serbisë dhe Kosovës, motoçiklistëve të Klubit Rus “Ujqërit e Natës”, disa vullnetarë rusë, të gjitha së bashku rreth njëqind persona dhe se kjo ishte e gjitha. Pa një përfaqësues të Ambasadës Ruse në Sarajevë, qytetarët e të cilit janë këtu dhe po bëjnë.

Ngjarja.  megjithatë, zbulon diçka tjetër – nevojën e njësisë ekonomike për zyrtarët publikë (vendas dhe të huaj) të tregojë se edhe sot kanë mbështetjen e “vëllezërve ruse”, siç kishte në luftë, dhe se këto marrëdhënie dhe dashuri dhe të ardhmen e pandashme. Në anën tjetër, politikisht e papërgjegjshme për të zbuluar forma të ndryshme të mbështetjes ruse për agresion të Serbisë ndaj Bosnje-Hercegovines,  e cila nuk është e parëndësishme në ekspozimin e veprimit aktual rus në Ballkan përmes “qendrave  kulturore”, “organizatave humanitare”.

Lidhja Moskë – Beograd

Prandaj, mund të jetë e rëndësishme të kujtojmë se cilët ishin qentë e luftës në radhët e VRS. Viktor Vladimirovich Zaplatin, komandant i 1 Vullnetarë  Detashmentit të VRS, i cili  kishte dislokuar me shumicën e vullnetarëve rusë gjatë ngjarjes në kodër mbi qytetin e Vishegradit përsëritur mantra që në Moskë një detashment i Kozakve  dhe bash ketu në Moskë, Don dhe Saratov si “ndihmë vëllazërore të popullit serb, sepse atëherë politika zyrtare ruse nuk lejoi ndihmën e Serbisë (!) “dhe erdhi vetëm në vitin 1993.

Në thelb, ajo është një fakt i njohur që fshehin veprimin e shtetit dhe Moska dhe Beogradi, funksionimin dhe kalimi i forcave ushtarake në operacionet luftarake kundër Ushtrisë së B dhe H, ose në bazë të legjendës “Korpusit vullnetare” për të shmangur përgjegjësinë. Në të vërtetë – rekrutimi, kuvendi, transporti, trajnimin, armatosjen dhe pagesa mund të bëhet vetëm nga strukturat shtetërore për burimet e tyre policore, ushtarake dhe qeveritare. Shërbimet ushtarake dhe civileve të inteligjencës të Republikës së Bosnjës dhe Hercegovinës përllogaritur gjatë një morie të  luftës së informacionit në lidhje me, si dhe operacionet luftarake të rusëve, rumunëve, grekëve , nga  ukrainasit, bullgarët dhe hungarezëve në njësitë serbe. ishin në B dhe H në vitin 1992.

Së pari, rekrutimi dhe mbledhja në Moskë. Punët më të madhe janë kryer nga shoqata të ndryshme të miqësisë serbo-ruse, e themeluar gjoja spontanisht,  por edhe për të menaxhuar ata oficerë aktivë rusë, veteranët në pension ose udhëheqësit nacionalistë lokalë, siç ishin Alexander Kravchenko dhe kapiteni  Jaroslav Hawks.

Të dhënat tregojnë se vullnetarët ruse vijshin në grupe më të vogla ose më të mëdha në Beograd dhe madje edhe me armë, duke përfshirë diletantë të plotë ushtarakë, kriminelët dhe aventurierë, profesionistë të lartë nga fronte të ndryshme.

Qendrat e pritjes në Serbi ishin në kazermat në Batajnicë, Bubanj Potok, në fabrikën e “Zorka” në Shabac, në Petrovaradin pranë Novi Sadit, në një strukturë ushtarake në Tara, etj.

Pastaj, dhe në territoret e okupuara në Drina  rreth Zvornik, Vishegrad, Bratunac, Sokolac dhe rreth Sarajevës ku ishin angazhuar në veprimet sulmuese.

Paga e 200 marka dhe preja e luftës

Çështjet administrative të pranimit dhe regjistrimit të tyre u kryen nga të ashtuquajturat  Byroja e Republikës Serbe në Beograd, një rol të madh në të ka pasur Jovan Djogo,i  ushtrisë jugosllave të B dhe H  (më vonë Karaxhiçi gjatë është  fshehur) dhe Vojislav Sheshelj, i cili ka rekrutuar vullnetarë të Serbisë. Në Bosnjë, janë dërguar kryesisht në Shtabin kryesor të VRS, ku ata kishin njësitë, sipas rastit, të vendosura, Miço Grubor, atëherë zyrtari personelit i Mlladiçit në GS VRS.

Mercenarë e parë ruso-kozak arritën në fushën e Çajnicës dhe Rudo në pranverën e vitit 1992, me kërkesë të Dushko Turtles. Në Podrinje më vonë, në vjeshtë, kur ata arritën me grupe të mëdha të rusëve dhe Kozajëve dhe bash ketu, u formuan nga dy shkëputje vullnetaret e urdhëruar nga Aleksandar Muharev dhe Mikhail Viktorovich Trofimov. Ata ishin pjesë e Brigadës së Vishegradit të VRS-së, prej së cilës, sipas dokumenteve të konfiskuara, u është dhënë armëve dhe pajisjeve.

Financiarisht dhe nga ana logjistike, këto forca u mbështetën nga Ushtria e Jugosllavisë, ose nga shteti i Serbisë. Mercenarët kishin paga sipas kontratës që ishte rreth 200 marka gjermane dhe në ditët e luftimeve intensive të rusëve shtohej pagesën edhe për  100 mark. Megjithatë, mercenarë, përveç pagave  u stimuluar edhe duke i dhënë leje që të   mbajnë plaçkat e luftës nga grabitjet në zonat e pushtuara që mund të angazhohen në kontrabandë, krim, etj, dhe për t’u dhënë atyre garanci verbale se do të falen për çdo krim që ata kryejnë.

Mercenarë kanë nënshkruar kontrata dhe konfiskuan dokumentet e tyre në Beograd para se të shkojnë në Bosnje, duke i detyruar ata në një masë të caktuar të respektojnë komandantët serbë dhe të fshehin identitetin e tyre të vërtetë në fushën e betejës. Në praktikë, kur me një status të tillë dhe motivimi i mercenarëve nuk mund të ketë qenë dashuria e madhe me stafin serb brenda njësive të VRS por ishin konflikte të rralla dhe ndërpersonale. Dëshmitë e të burgosurve të liruar nga burgu i Kula pranë Sarajevës konfirmojnë se edhe në të njëjtin kamp ishin ndaluar rusët. Por jo për krime lufte, por për përdhunim dhe grabitje në shtëpitë serbe në Miljevici dhe Grbavicë!

Të dhënat për rusët janë mbledhur duke monitoruar agresorin me radio lidhje, dhe në kohë autoritetet e inteligjencës ARBiH të vijnë deri në dokumentet e sekuestruara dhe më në fund të jetojnë deri në, mercenarë kapur. Kjo ka çuar në strukturën dhe identitetin e kuadrove rusë. Dhe jo vetëm rusët.

Instruktorët, komandot, parashutistët …

Njësitë luftarake VRS të vendosur janë të trajnuar plotësisht dhe mercenarë, kryesisht veteranët rusë të Afganistanit apo Çeçeni . Ka pasur komando, paratrupa, shoferë tanksi …, dhe këto janë përdorur në pikat më të vështira  në fushën e betejës, linjat ABH gjatë ofensivave të tilla. Teoçak, Lead, korridori Posavina dhe shumë shpesh nga ana e betejës së Sarajevës në Zuc. Në fushën e betejës së Sarajevës shpesh në radio komunikimi shhfaqet  togeri i cili ka urdhëruar forcat tankiste,  një kapiten, Mikhail Postihamov komandonte një njësi të posaçme në Posavina.

VRS është lënë shpesh në duartë e rusëve për të menaxhuar artilerinë  dhe sistemet e raketave  dhe lidhjet në fushat e Zavidovici, Teočaka, Bihaç … Ozren, komunikimi i regjistruar në rusisht.

‘Ndihma madhështore ruse’

Është interesante se sot ka shumë pak ka për të thënë rreth Ukrainës,Ggreqis (nga të cilat vendi i tyre është duke u përpjekur të distancohet më vonë), Bullgarisë dhe vullnetarëve të Hungarisë, edhe pse ata vdiqën. Vetëm rusët janë vetëm të rëndësishëm, Dhjetë prej tyre janë të dalluar nga autoritetet e RS me medalje për trimëri “Gavrilo Princip”, atëherë, një monument ishte ngritur vetëm vullnetarë ruse, etj. Mbështetja e vendeve të tjera nga të cilat mercenarë mbërritën në Serbi dhe Republika Sërpska nuk ekziston sot, është e parëndësishme apo edhe e padëshirueshme (p.sh., Ukrainë), dhe kërkon për të theksuar “mbështetjen shekullore ruse” në një kohë kur Serbia është duke përjetuar kolaps të brendshëm politik dhe zjarret nën presionin perëndimor dhe humbjen e ardhshme zyrtare të Kosovës.

Mercenarët rumunë ishin veçanërisht interesantë. Shumë prej tyre ishin ish-anëtarë të shërbimit “Sekuritate”, dikur në shërbim të Nikolae Çausheskut dhe ata janë konsideruar të jenë profesionistë të lartë. Në verën e vitit 1993, gjatë ofensivës serbe në  Sarajevë dhe sulme më të vazhdueshme mbi pozicionet e ABH të kryera nga ata. Pastaj luftuan me këmbëngulje të pazakontë dhe me “guxim” në sulm, por më më vonë  u zbulua se ata ishin të gjithë nën ndikimin e drogës.

Përveç në fushën e betejës, shpesh me rusët në Sarajevës qëndruan njësitë çetnike,  duka Slavko Aleksic në varrezat çifute.

Lloji tjetër i mercenarit ishte instruktorët. Igor Vasilievich Guskov ishte një veteran rus i Afganistanit dhe ai e mbajti gjatë luftën, trajnim e forcave speciale Serbe në kazermat në Bijelinë. Dokumentacion serbë të sekuestruara thonë se në sulmet në anëtarë e  Trupave 1 të Ushtrisë së B dhe H gjatë luftimeve në vitin 1995 u bë e ditur që zyrtarët e lartë rusë të gradën e majorit dhe kolonelit kanë mbajtur klasa profesionale, kurse për anëtarët e organeve të inteligjencës ushtarake. dokumente të mjaftueshme për instruktorë ruse për raketa dhe armë të udhëzuar (në Manjaca, Majevici, Vishegrad …).

Megjithatë, shumica e mercenarëve ishin ushtarë të zakonshëm, të angazhuar si “mish për top” në betejat e këmbësorisë, por edhe si autorë të krimeve më të rënda gjatë rënies në fshatin joserbe. Mercenarët grekë, të cilët valviten flamurin e Greqisë në një Srebrenicë të shpërbërë, tashmë kanë folur shumë. Roli i tyre në kuptimin ushtarak ishte i vogël, por pjesëmarrja e tyre e mundshme në krim, dhe madje edhe fakti që në Greqi, me mbyllje e syve e qeverisë  janë rekrutuar vullnetarë për luftën në B dhe H, që ka lënë një ndjenë të përhershme të hidhur  mbi marrëdhëniet e Athinës ndaj B dhe H.

10,000 mercenarë

Vlerësimet ushtarake të të huajve të rregulluar në njësi më të vogla VRS tregoi se në periudha të ndryshme  numrat variojshin nga disa qindra deri në 2500 mercenarë, ose një total prej 1992 deri 1995 në fushëbetejat gjithë vendi luftuan gati 10.000 të huaj, vetëm në radhët e VRS .

Natyrisht, ka pasur të huaj në ARBiH dhe HVO / HV, karakteri i të cilave është veprim, motivi.

Dokumenti Faksimil i Shërbimit Informativ të Ushtrisë së Bosnjës dhe Hercegovinës për mercenarë të huaj në agresion kundër B dhe H u referuar nga Al Jazeera

Financiarisht dhe me logjistikë, kjo forcë është mbështetur nga Ushtria Jugosllave, dhe shteti i Serbisë. Paga e mercenarëve të parë sipas kontratës ishte rreth 200 marka gjermane dhe në ditë intensive.

 


Vërejtje: Qëndrimet e autorëve nga kjo rubrikë, nuk domethënë që përfaqësojnë në mënyrë automatike edhe qëndrimet e redaksisë. Megjithatë, njohja e këtyre qëndrimeve është në interes të lexuesve, prandaj edhe publikimi i tyre. Për rrjedhojë autorët mbajnë përgjegjësi të plotë për sa u përket qëndrimeve rreth çështjeve të shtjelluara në fjalë.

Kategoritë
OPINIONEOpinione - Ballina

Të ngjajshmet