Kush është biznesmeni “mashtrues” nga Letonia që hapi MONEGO në Kosovë?

Investimet e huaja në afërsisht dy dekada kanë ardhur kryesisht nga vendet fqinje apo nga investitorë strategjikë prej vendeve të Bashkimit Europian. Investimet jashtë kësaj harte kanë qenë më spontane dhe të lidhura kryesisht me projekte apo sektorë të veçantë. Por, vitet e fundit, harta e investitorëve të huaj ka sjellë risi interesante.

Në Kosovë po investohen kapitale edhe nga sipërmarrës që mund t’i quajmë jo tipikë, nga vendet e ish-Bllokut Lindor. Në disa raste, këto investime kanë vlera të konsiderueshme. Në disa raste të tjera, investimet nuk kanë vlera shumë të mëdha, por vijnë në sektorë strategjikë, si shërbimet financiare dhe dermojnë popullatën me norma të larta të interesit dhe me mashtrime përmes marketingut, presione dhe mesazhe e letra me qmime super të larta, siq është rasti me MONEGO e cila është në pronësi të Aigars Kesenfelds, nje biznesmen shum i dyshuar për biznese dhe mashtrime në Rusi, Maltë, Çipro, Bullgari dhe në vende të tjera, kjo dëshmohet edhe nga raporti i fundit i bërë nga një hulumtim në shtetin e tij në Letoni nga LURSOFT dhe në hulumtimet e gazetave ndërkombëtare dhe ato të vëndeve baltike, ku ju mund edhe ti lexoni ne burimet e publikuara në këtë shkrim.

Fillimet e Kesenfelds në tregun financiar i takojnë vitit 2008, kur, së bashku me tre miq të tij, ngriti kompaninë “4finance”. Kesenfelds nuk mund të quhet një biznesmen i bërë nga hiçi, duke pasur parasysh se i ati, Ivars Kesenfelds, është një biznesmen dhe politikan i njohur në Letoni. Pavarësisht nga kjo, “4finance” do të rezultonte një start up shumë i suksesshëm dhe pas katër vitesh ajo denohet nga Banka e Letonis për shkelje te shum fishta te ligjeve dhe ne 2015 i ndalohet dhënia e kredive dhe largohet nga lista e kreditorëve,pastaj ajo u ble në dy etapa nga miliarderi rus Oleg Boyko, për rreth 105 milionë euro.Disa nga investimet e mëvonshme të Kesenfelds, ku mund të përfshijmë edhe “MONEGO” janë financuar me paratë e fituara nga shitja e biznesit të tij të parë.

Burimi: KLIKO

Djali i milionerit të Liepaja Ivars Kesenfeld, sipërmarrës dhe Aegars Kesenfelds, Ekspert i Këshillit Bashkiak Liepaja, përfitojnë nga 81 kompani. Në të njëjtën kohë, ai nuk zotëron asnjë aksion në asnjë prej kompanive të kapitalit, sipas “Lursoft” e cila publikoi informacion rreth përfituesve realë në Letoni.

Liepaja Ivars Kesenfeld, sipërmarrës dhe Aegars Kesenfelds, Ekspert i Këshillit Bashkiak Liepaja, përfitojnë nga 81 kompani. Në të njëjtën kohë, ai nuk zotëron asnjë aksion në asnjë prej kompanive të kapitalit, sipas “Lursoft” e cila publikoi informacion rreth përfituesve realë në Letoni.

Aigars Kesenfeld, i cili aktualisht është përfituesi i vërtetë i 81 kompanive, nuk zotëron asnjë nga kompanitë në të njëjtën kohë. Sipërmarrësi është përfituesi real i disa kompanive të pasurive të patundshme, si dhe kompania që ofron shërbime vetë-shërbimesh për larje makine – SIA “Wash and Drive”, Sh.A. “Skanstes biroju centrs”, Ltd. “Mintos Finance” dhe të tjerë.

Interesat e Kesenfeld në këto kompani përfaqësohen përmes AS “ALPS Investments”, si dhe me ndihmën e Dyonne Trading & Investments Limited dhe kompanive të tjera të regjistruara në Maltë. Që nga fillimi i qershorit të vitit të kaluar, numri i kompanive ku Aigars Kesenfelds u regjistrua si përfitues real është rritur me 19 firma, i njëjti hapi edhe MONEGO në Kosovë  dhe para ca dite miku i tij i studimeve hapi kompanin MOGO.

Gjithashtu, emri i Guntis Rāvis shpesh shfaqet në listën e përfituesve të vërtetë të kompanive. Informacioni i gjetur në deklaratat “Lursoft” tregon se Rick është përfituesi i vërtetë i 75 kompanive, ndërsa ai është gjithashtu anëtar i shtatë kompanive dhe pozicioneve në 53 kompani.

Burimi: KLIKO

Ashtu si Kesenfeld, në rastin e Raja, numri i kompanive ku personi është regjistruar si pronar përfitues është rritur gjatë gjashtë muajve të fundit. Qershorin e kaluar, emri i Raya u gjet në listën e përfituesve të vërtetë të 68 kompanive, ndërsa Ernst Berne ishte në 56 kompani.

Kompanitë më të cilat identifikohet Aigras Kesenfelds  janë Kesenfeld – 81 kompani; Rick – 75 kompani; George Rors – 63 kompani; Bernis – 62 kompani; Moriss Tabačinič – 62 kompani.

Sipas deklaratave publike të zyrtarëve në bazën e të dhënave të SRS, Aigars Kesenfelds u futë thellësisht në biznesin privat pas largimit nga administrata publike, ku ai punonte nga 2005-2009.

Duke qenë rreth 21 vjeç, Aigars Kesenfeld, filloi të punojë në Këshillin e Qytetit Liepāja. Para kësaj, ndërsa vazhdonte të studionte në klasën e 12-të të Gjimnazit Shtetëror të Rigës 1, Kesenfeld u bë drejtor i Kinemasë Liepāja “Balle”. Kesenfeld i vjetër deklaron lidhjen e tij me biznesin e kredisë së shpejtë, kompaninë kozmetike Madara, dhe shumë firma të tjera.

“Të dhënat për pronarët përfitues nganjëherë tregon se si një rrjet mashtrues dhe i  shpikur nga kompanitë vendore, duke u fshehur prapa një numër të kompanive të huaja, por ka raste kur kompania dukje lokale e kapitalin e  vërtetë e përfitojnë të huajt,” shpjegoi “Lursoft”.

Studimi i Lursoft  thotë se kompanitë duhet të dinë përfituesit e vërtetë, ato janë të përcaktuara nga Pastrimit të Parave dhe Financimit të Terrorizmit dhe Aktit Parandalimin.

Lursoft: nearly 32,000 Latvian companies have disclosed true beneficiaries

Ky ligj parashikon që në kryerjen e pastrimit të parave dhe vlerësimin e rrezikut financimit të terrorizmit dhe zhvillimin e sistemit të kontrollit të brendshëm merr parasysh një numër të rreziqeve faktorët që ndikojnë.

Një prej tyre është rrezik i konsumatorit natyrshme në jo vetëm formën ligjore të klientit, strukturën e pronësisë, por edhe aktiviteti ekonomik dhe personal të pronarit përfitues. Gjithashtu, ligji thekson nevojën për të vlerësuar vendin apo rreziku gjeografik, që është, nëse klienti apo pronari përfitues nuk është i lidhur me vendin ose territorin në të cilin kushtet ekonomike, sociale, juridike ose politike mund të jetë tregues i shtetit e natyrshme në  pastrimin e lartë të parave apo rrezik të financimit të terrorizmit .

Në raportin “Moneyval”, Letonia mori një vlerësim mjaft të ulët të sqarimit të përfituesve të vërtetë, duke njohur veprimet e vendit për të identifikuar përfituesit e vërtetë si joefektive. Për të zgjidhur problemin, 15 000 kompani tregtare tashmë ishin përjashtuar nga Regjistri i Ndërmarrjeve vitin e kaluar, por këtë vit planifikohet të përjashtohen edhe 7 000 të tjera, sepse ekziston rreziku që këto kompani të mund të përdoren për krime.

Burimi :KLIKO

Të dhënat e hulumtimit tregojnë se përfituesi real është 31,800 kompani letoneze, nga të cilat 28,300 janë regjistruar gjatë vitit të kaluar. Lursoft ka vlerësuar se shumica, pra 79.5% e të gjithë përfituesve të vërtetë, janë individë nga Letonia, ndërsa 47 janë përfituesit e vërtetë.

Studimi i Lursoft zbulon gjithashtu se në 372 raste kur një aksionar i shumicës është një i huaj, përfituesi i tij i vërtetë është një shtetas letonez. Në 6.2% të rasteve, përfituesit aktualë të treguar nuk janë pjesëmarrës në asnjë nga kompanitë e regjistruara në Letoni, një e pesta e tyre kanë në pronësi aksionet e kompanisë.

Burimi: KLIKO

Kategoritë
EkonomiLajmeLajmet KryesoreVendi