Kur do t’ia dorëzojë Trump çantën me kodet bërthamore Biden-it?

Presidenti amerikan në largim më 20 janar i dorëzohet çantës së zezë të sapozgjedhur të njohur si Football Futbolli Bërthamor ’.

Uashington – Ritualet më të rëndësishme në ditën e dorëzimit të pushtetit në Shtetet e Bashkuara më 20 janar janë momenti kur presidenti amerikan në largim i dorëzon presidentit të sapozgjedhur një çantë të zezë të njohur si “Futbolli Bërthamor”.

Çanta përmban një pajisje dhe kode për lëshimin e gati dy mijë raketave bërthamore. Kjo ceremoni nuk zhvillohet para publikut dhe asnjë foto nga ajo nuk është publikuar më parë për shkak të situatës jashtëzakonisht të ndjeshme dhe konfidenciale.

Çanta misterioze e zezë, me peshë 20,4 kilogramë, është jashtëzakonisht e rëndësishme dhe shoqëron Presidentin e Shteteve të Bashkuara kudo që të shkojë, madje edhe në udhëtime të huaja. Ajo është e veshur nga një ndihmës ushtarak i cili qëndron gjithmonë pranë presidentit.

Duke qenë se Presidenti Donald Trump ende refuzon të pranojë humbjen e tij në zgjedhjet presidenciale, ka disa shqetësime rreth asaj që ai mund të bëjë, veçanërisht kur bëhet fjalë për dorëzimin e një çantë bërthamore Presidentit të sapozgjedhur Joe Biden.

Misteri rreth dorëzimit të çantës bërthamore dhe mungesa e ndonjë fotografie të rrjedhur që kur Shtetet e Bashkuara fituan armë bërthamore në fund të Luftës së Dytë Botërore kanë nxitur thashetheme dhe teori konspirative se çanta nuk ekziston në të vërtetë në botën reale.

Sidoqoftë, një numër reporterësh kanë konfirmuar se panë një oficer marine amerikan që mbante një çantë dhe po qëndronte pranë Trump gjatë vizitës së tij në 2017 në Kinë.

Fuqia e pakufizuar

Nëse presidenti amerikan vendos të nisë një sulm bërthamor, gjithçka që duhet të bëjë është ta urdhërojë atë.

Sipas kushtetutës, Kongresi ose ministrat nuk mund ta kundërshtojnë atë vendim. Kushtetuta e Sh.B.A nuk përmban ndonjë dispozitë që kufizon kompetencat e presidentit, sepse ai, si komandanti suprem i forcave të armatosura, ka autoritetin të urdhërojë përdorimin e çdo arme që shteti zotëron.

Nga ana tjetër, fushata e Trump, e cila filloi të hënën për të adresuar disa zyrtarë të lartë që ai beson se nuk janë “absolutisht besnikë” ndaj presidentit, siç theksoi një ish-zyrtar i CNN për rrjetin CNN, ka nxitur shumë ekspertë të shprehin shqetësimin për atë që do të Presidenti Trump mund të bëjë në 70 ditët e mbetura në detyrë.

Trump tha në një postim befasues në Twitter të hënën se ai pushoi nga puna Sekretarin e Mbrojtjes Mark Esper, pa shpjeguar arsyet për marrjen e një vendimi të tillë. Kjo vjen në një kohë kur raportet tregojnë se ish Sekretari Esper është bashkuar me qëndrimin e Drejtorit të Agjencisë Qendrore të Inteligjencës (CIA) Gina Haspel dhe Drejtorit të FBI Christopher Wray se është e nevojshme të kundërshtosh Trump nëse ai shkel rregullat kushtetuese në fazën tjetër.

Në një intervistë për News Ushtarake, Esper tha se një ndihmës i lartë i Trump i tha atij, “Zoti na ndihmoftë”, duke aluduar në shqetësimet e ndihmësve të presidentit në lidhje me vendimet që ai mund të marrë.

Kategoritë
BotaLajme

Të ngjajshmet