Kroacia akuzon BiH se është përgjegjëse për rritjen e numrit të të infektuarve

Ditët e fundit, Kroacia ka regjistruar një rritje mesatare të numrit të infektuar rishtazi nga 18 në ditë, gjë që në vetvete nuk është shumë, por prapë deklaratat e atyre përgjegjësve kanë të bëjnë me ardhjen e qytetarëve nga vendi ynë dhe Serbia. Situata reale është disi e ndryshme.

Përveç turneut në Zadar, i cili është një ilustrim klasik i injorimit të pranisë së një pandemie, rasti i koronavirusit në Đakovo ka qenë aktuale ditët e fundit, dhe virusi u shfaq në një komunitet të kontrolluar rreptësisht murgeshash në manastirin e Motrave të Mëshirës së Kryqit të Shenjtë.

Ditët e fundit, virusi është përhapur përsëri në institucionet mjekësore, dhe e gjithë kjo, siç raportohet nga media, dhe konfirmuar nga deklaratat e zyrtarëve, është e lidhur me mungesën e plotë të masave epidemiologjike. Vetëm dje, detyrimi për të veshur maska ​​në transportin publik u prezantua në Kroaci.

Megjithatë, të dhënat zyrtare të selisë së krizave atje, të paraqitura katër ditë më parë, janë veçanërisht treguese: “205.249 turistë po qëndrojnë në Kroaci, nga të cilët 154.530 janë të huaj. Nuk ka raste të konfirmuara të infeksionit midis tyre.”

Përhapja e virusit nga lagja, një tregim që është vendosur në ditët e fundit nga institucionet kompetente në Kroaci, është vështirë se është i qëndrueshëm sepse hyrja ka qenë e kufizuar maksimalisht më parë.

Vetë Ministri Vili Beroš tha katër ditë më parë se kishte një ulje prej 20 përqind të hyrjes nga Serbia dhe 40 përqind nga BiH sepse 70 përqind e kërkesave të hyrjes nga ato vende nuk ishin të justifikuara. Ata që mund të hynin në Kroaci duhej të kishin prova për qëndrim të paguar.

Shumë nga këta qytetarë tani janë në humbje ose në telashe se si të kthejnë paratë që kanë paguar tashmë për pushimet e tyre në Kroaci.

Në seancën e sotme të qeverisë, Ministri i Turizmit Gari Cappelli tha se aktualisht ka 246 mijë turistë në Kroaci dhe se numri i tyre po rritet nga 20 deri në 30 mijë në ditë. Ai shtoi se kjo është një shenjë se Kroacia është një vend turistik “i sigurt dhe i njohur”. /Gazeta e Re/

Kategoritë
LajmeRajoni