Koronavirus: Fëmijët kryesisht vuajnë nga një formë më e butë e sëmundjes

Studimet mjekësore të kryera në Evropë tek fëmijët me covida-19 sugjerojnë se vdekshmëria është jashtëzakonisht e rrallë në mesin e tyre, shkruan BBC. Deri më tani, katër nga 582 fëmijë të infektuar kanë vdekur si pasojë e kovidit, dy prej të cilëve kanë vuajtur nga sëmundje shoqëruese.

Shtë vërejtur që në mesin e fëmijëve simptomat ishin përgjithësisht të buta, dhe individët e testuar për koronavirus as nuk i shfaqnin ato. Por çdo fëmijë i dhjetë përfundoi në kujdes intensiv.

Mjekët thonë se studimi është shpresëdhënës, por shkencëtarët nuk kanë gjetur ende një trajtim të duhur për fëmijët që zhvillojnë formën më të rëndë të sëmundjes.

Showfarë tregoi studimi?

Një grup shkencëtarësh të udhëhequr nga ekspertë të Institutit të Shëndetit të Fëmijëve në Spitalin e Fëmijëve Great Ormond Street në Londër, monitoruan gjendjen e 582 fëmijëve të infektuar të moshës tre deri në 18 vjeç nga 25 vendet e Evropës.

Në kulmin e epidemisë në prill, të gjithë ishin pozitivë për koronavirusin, dhe një e katërta kishin probleme shëndetësore të njëkohshme.

Nga katër fëmijët që vdiqën (0.69 përqind e mostrave), asnjëri nuk ishte më i ri se 10, dhe dy prej tyre vuanin nga sëmundje të tjera.

Më shumë se gjysma e fëmijëve të regjistruar në studim kishin nevojë për trajtim spitalor, dhe 8 përqind përfunduan në kujdes intensiv.

Cilat ishin simptomat tek fëmijët e shtruar në spital?

Fëmijët më së shpeshti kishin ethe (65 përqind), infeksion të traktit të sipërm respirator (54 përqind), pneumoni (25 përqind) dhe simptoma gastrointestinale (22 përqind).

Rreth 16 përqind e fëmijëve, të testuar sepse kishin kontakte me një person të infektuar, nuk treguan simptoma.

Cilat janë pasojat?

Studiuesit tregojnë se shkalla e vdekshmërisë foshnjore është “dukshëm më e ulët” sesa tregon studimi, duke pasur parasysh se individët që zhvilluan simptoma të buta nuk ishin testuar akoma në kohën kur u krye studimi.

Ata shtojnë se duhet të mblidhen informacione shtesë sepse do të ndihmojë mjekët të zgjedhin terapinë më të mirë për fëmijët me kovid-19.

Dr. Mark Tebruegge nga Instituti i Shëndetit të Fëmijëve në Spitalin e Fëmijëve të Madh Ormond Street thotë se vetëm një formë më e butë e sëmundjes është vërejtur te shumica e fëmijëve dhe të rinjve.

“Por nuk duhet të anashkalohet se disa fëmijë kanë kontraktuar një formë më të rëndë të covida-19, e cila kërkonte kujdes intensiv. Kjo duhet të merret parasysh kur planifikoni dhe jepni përparësi në burimet shëndetësore pasi pandemia përparon”, tha Tebruegge.

Ai gjithashtu thotë se fëmijët që përveç covid-19, që kishin edhe një virus tjetër të frymëmarrjes, përfunduan më shpesh në njësinë e kujdesit intensiv.

“Këto të dhëna duhet të merren parasysh kur flasim për periudhën e dimrit përpara dhe kur infeksionet, si ftohja dhe gripi, janë më të zakonshme,” thotë Dr. Begona Santiago-Garcia nga Qendra Spitalore Universitare Gregorio Maranon e Madridit.

Rezultatet e hulumtimit u botuan në revistën profesionale The Lancet Child and Adolescent Health Journal./BBC/Gazetaere

 

Kategoritë
LajmeShëndetësi

Të ngjajshmet