Koch 11 muaj në hapësirë

Një astronaut i NASA do të kalojë gati një vit në Stacionin Ndërkombëtar të Hapësirës, duke vendosur një rekord për gratë.

Christina Koch do të mbetet në bord për rreth 11 muaj, deri në shkurt 2020, duke iu afruar të thyejë rekordin 340 ditësh të astronautit amerikan Scott Kelly.

Koch tha se ndihet mirë që ka aq shumë kohë shtesë në hapësirë dhe se ky është “një nder i vërtetë dhe një ëndërr që bëhet realitet”.

“Një muaj poshtë. Dhjetë për të shkuar”, shkruan ajo sot.

Koch e dinte përpara nisjes muajin e kaluar se fluturimi i saj mund të shtrihej në vitin 2020 dhe kërkoi këshilla nga Kelly, si dhe astronauti në pension Peggy Whitson, mbajtësja e tanishme e rekordit.

Koch do të thyejë rekordin e Whitson 288 ditë që njihet si qëndrimi më i gjatë i një femre të vetme në hapësirë.

Koch tha para nisjes se ajo dhe bashkëshorti i saj dëgjuan një regjistrim audio të autobiografisë së Kelly, 2017, “Endurance.” Ajo tha se kishte shumë këshilla të dobishme.

Inxhinieria elektrike, e cila ka punuar në Antarktik, Koch do t’i nënshtrohet testeve mjekësore gjatë qëndrimit të saj. Më shumë subjekte dhe më shumë diversitet janë të nevojshme, vuri në dukje ajo, për të kuptuar më mirë efektet e fluturimit afatgjatë në hapësirë, pasi NASA synon të kthejë astronautët në hënë brenda pesë vjetësh.

Ndryshe, Rusia mban ende rekordin e qëndrimit më të gjatë në hapësirë. Një fizikan-kozmonaut rus kaloi gati 15 muaj në një mision të vetëm në bordin e ish-stacionit hapësirës Mir në mes të viteve 1990

Kategoritë
Të ndryshmeTeknologji

Të ngjajshmet