Kjo racë e qenve është më elastike në botë

Njerëzimi ka qenë duke edukuar qen për shekuj të jenë më të shpejtë, më të zgjuar, më të mëdhenj dhe së fundmi më të vegjlit. Po për shëndetin? A ka arritur njeriu të krijojë një racë të veçantë që nuk ka jetëgjatësi të shkurtër dhe është rezistente?

Lajmi i mirë është se ekziston një “racë më e shëndetshme e qenve”, dhe lajmi i keq është se askush nuk bën shumë përpjekje për ta rritur atë. Përkatësisht, qentë më të shëndetshëm dhe më elastikë konsiderohen se janë raca të përziera. Megjithëse nuk kanë karakteristika të njohura fizike, ato kanë larmi gjenetike.

Një studim i vitit 2013, i botuar nga Instituti i Biologjisë Kanine, zbuloi se incidenca e çrregullimeve gjenetike ishte dukshëm më e lartë te qentë e pastër (42 përqind), krahasuar me vetëm katër përqind të incidencës në racat e përziera.

“Në përgjithësi, qentë e racave të përziera janë më të shëndetshëm, më të fortë dhe jetojnë më gjatë se shumë qen të pastër që kam hasur në praktikën time. Në përvojën time, ata kanë më pak të ngjarë të trashëgojnë sëmundje si disa kancere, probleme të shpinës dhe dysplasia e hip”, thotë Dr. .Sarah Wooten nga PetMD.

Sigurisht, asnjë qen nuk do të jetojë përgjithmonë, por nëse dëshironi që ai të jetë shoqëruesi juaj për aq kohë sa të jetë e mundur, mund të jetë më mirë të vizitoni një strehë lokale për kafshë të braktisura dhe të zgjidhni një racë të përzier./Gazetaere

Kategoritë
Të ndryshme

Të ngjajshmet