Keshilli Boteror i Arameve, PYD / YPG ende gërmojnë tunele nën shtëpitë e Aranesve në Sirinë Verilindore

Nga Keshilli Boteror i Arameve

Javën e kaluar, një grua Arameane nga Qamishli u tmerrua kur zbuloi se dy militantë kurd po gërmonin një tunel që përfundoi në oborrin e shtëpisë së saj në rrethin Gharbiye. Të krishterët arame në të gjithë verilindjen e Sirisë janë ankuar më shumë se një herë për këtë strategji ushtarake që po përdoret nga kurdët PYD / YPG.
Gruaja, emri dhe identiteti i së cilës nuk do të zbulohet për shkaqe sigurie, është një murgeshë e respektuar në njërën nga kishat lokale në Qamishli. Vëllezërit e motrat e saj u takuan me udhëheqësit lokalë të YPG, duke u kërkuar atyre që të mbyllnin vrimën dhe të gjejnë një tjetër dalje të tunelit. Sidoqoftë, udhëheqja lokale kurde deklaroi se nuk ishte në gjendje të merrte një vendim për këtë çështje dhe se duhej të dërgonte thirrjen e familjes drejtuesve të  PKK-së në malet Qandil të Irakut sepse ato janë përgjegjës për këto operacione tunelore.

Pasi kërkesa u miratua, një nga përfaqësuesit kurdë në Qamishli e frikësoi familjen, duke u thënë atyre: “Këto janë shtëpitë tona. Mbrenda dhjete viteve, askush nga ju nuk do të mbetet këtu dhe shtëpitë tuaja do të jenë gjith sesitonat. ” Ky rast i fundit ka shokuar gruan Aramean e cila ka frikë të qëndrojë vetëm në shtëpi dhe nuk mund të flejë ne menyre te qete. Arameët, të cilët vitet e fundit kanë jetuar nën zgjedhën kurde në Sirinë e okupuar Verilindore, kanë qenë shpesh viktima të taktikave, frikësimeve, kërcënimeve, shtypjes dhe dhunës vdekje prurëse të YPG-së.

Burimet lokale të Këshillit Botërortë  Arameans (Sriacs) (“WCA”), të cilët ndaj në informacionin dhe mendimet e tyre në kushte anonimiteti, theksojnë se këto tunele po gërmohen në shumë vende, të cilat kurdët po konfiskojnë dhe kontrollojnë. “Të gjithë e dinë këtë, por askush nuk e di nëse është gërmuar apo jo një tunel nën shtëpinë e tyre,” thanjë mjek Aramean.

Burimet lokale të  WCA siguruan më tej tre arsye kryesore pse kurdët e YPG ndërtojnë bunkerë dhe tunele në të cilat grumbullohen ushqime, ujë, ilaçe dhe armë. Së pari, kjo është për shkak se ata përgatiten për luftë urbane në rast të një operacioni ushtarak nga Siria ose Turqia. Së dyti, ata synojnë t’i afrojnë tunele të tilla më afër kufirit turk, ose, kur është e mundur, t’i zgjerojnë ato në Turqi duke lidhur qytete kufitare si Qamishli me Nüsaybin të Turqisë, sepse i gjithë rajoni është pjesë e shtetit të tyre të parashikuar të Kurdit që duhet të pushtohet. Së treti, kurdët e YPG synojnë Armeanet vendas dhe tokat e tyre stër gjyshore në mënyrë që këta të fundit të shndërrohen në zona lufte nga të cilat të krishterët e pambrojtur do të duan të ikin.

Kjo histori e raportuar e një familje Aramean sjell ngjashmëritë mrekullueshme me atë të raportuar nga Anthony Loydpër Times nëshkurt 2019. Pas vizitës në Qamishli, gazetari anglez dhe korrespodenti luftës regjistroi se sibanorët e rajonit janë prekur nga gërmimi i tuneleve poshtë tyre pronat dhe që PKK po udhëheq rrjetin e gjerë të tuneleve.

Me 31 Dhjetor 2018, një muaj të plotë, Peshkopi Ortodoks Siriaki Sirisë Verilindore, H.E. Mor Maurice Amsih, gjithashtu dënoi përpjekjen e YPG për të gërmuar një tunel nën varrezat shekullore të krishtera në Qamishli. Ky incident tërhoqi edhe një herë inat nga Arameans. “Sa e turpshme që ata nuk i respektojnë as të vdekurit, as të gjallët!” dhe “Ata vazhdojnë të shkatërrojnë atdheun tonë, trashëgiminë dhe praninë përfundimtare të mbetur në mënyrë që ata të rindërtojnë  dhe kurdizojnë atë!” ishin disa nga komentet e shumta të zemëruara që WCA mori ngaburimet e sajlokale. Duke parë këto zhvillime, një mësues nga Malikiyah argumenton: «Shikoni se çfarë u bëri ISIS-iAramejve në Irakun e Veriut dhe në vendin tonë. Në çdo vend që ata sunduan, ata filluan të gërmojnë tunele nën tokësore për lëvizjen e furnizimeve me armë dhe për sulme të poshtër. Kurdët po kopjojnë strategjinë e ISIS, por herët a vonë, atagjithashtu do të mposhten dhe çdo shkatërrim do të ketë qenë ikotë.”

 

https://www.wca-ngo.org/wca-news/press-releases/626-pyd-ypg-kurds-still-dig-tunnels-under-aramean-houses-in-northeast-syria?fbclid=IwAR2EsUdh3xHvkWhy2pRauEW41EpM4K6BwQkB8O9tgyIqbyrNF1Zt7zjBvyg

 


Vërejtje: Qëndrimet e autorëve nga kjo rubrikë, nuk domethënë që përfaqësojnë në mënyrë automatike edhe qëndrimet e redaksisë. Megjithatë, njohja e këtyre qëndrimeve është në interes të lexuesve, prandaj edhe publikimi i tyre. Për rrjedhojë autorët mbajnë përgjegjësi të plotë për sa u përket qëndrimeve rreth çështjeve të shtjelluara në fjalë.

Kategoritë
BotaLajmeOPINIONEOpinione - Ballina

Të ngjajshmet