Karkalecat 500 milionë vjeçarë, më të vjetër se dinozaurët (Foto/Video)

Një lloj karkalec i lashtë, i cili u shfaq më shumë se 500 milionë vjet më parë përpara zhdukjes së dinozaurëve, është vënë re në Kinë.

Speciet e rralla, të referuara si ‘karkaleca zanash’, mund të datojnë që nga periudha e Kambrianit dhe janë të lidhura me, por jo paraardhësit e drejtpërdrejtë të, karkalecave të sotëm.

Një grup i tyre u vu re këtë javë në një pellg në qytetin e Lianyungang, Jiangsu Province, nga disa inxhinierë që punonin aty pranë. Njëri prej tyre, Liu Caikun, tha se ai dhe kolegët e tij panë disa larva në pellg të martën dhe i kapën ato.

Një ekspert ka konfirmuar për DailyMailOnline se krijesat në fjalë ishin vërtet karkaleca zanash.

Zhao Li, drejtor i Muzeut të Insekteve të Kinës Perëndimore, tha se krustaceanët kishin marrë nofka për shkak të shikimeve të tyre të gjalla, por ato janë në të vërtetë ndryshe nga karkalecat modernë megjithëse janë të ngjashëm në dukje.

Zhao shpjegoi se karkalecat e zanave i përkasin gjinisë Anostraca, dhe ndryshe nga karkalecat që bien nën gjininë Decapoda, ata nuk kanë luspa në kokat e tyre ose para gjoksit të tyre.

Përveç kësaj, shumica e karkalecave të zanave kanë 11 palë këmbë ndërsa karkalecat modernë kanë tetë.

Kategoritë
KurioziteteTë ndryshme

Të ngjajshmet