Kanceri i mushkërive mund të zbulohet përmes testit të gjakut

Shenjat e hershme të kancerit të mushkërive mund të zbulohen së shpejti me një test të thjeshtë të gjakut.

Hulumtuesit britanikë kanë krijuar një lloj të ri të testimit që mund të identifikojë fazat e hershme të sëmundjes – dhe madje parashikojnë se ku mund të zhvillohen tumoret parakanceroz, transmeton KosovaPress.

Gjetjet ‘premtuese’ dhe ’emocionuese’ – të botuara në revistën Disease Models and Mekanisms – mund të jenë vendimtare në rrahjen e sëmundjes, thonë ekspertët.

Kanceri i mushkërive është shkaku kryesor i vdekjeve të lidhura me kancerin, sepse është shumë e vështirë të diagnostikosh dhe shpesh shfaqet më vonë kur është më e vështirë të trajtohet.

Nëse një tumor i mushkërive zbulohet herët, mund të hiqet lehtë në kirurgji për të parandaluar përhapjen e saj në pjesë të tjera të trupit.

Ndryshe, kanceri i mushkërive është zyrtarisht shkaku kryesor i vdekjeve të lidhura me kancerin. Çdo vit në Britani të Madhe regjistrohen 46,400 raste të kancerit të mushkërive. Vetëm një në 10 pacientë jeton deri në pesë vjet pas diagnozës.

Kategoritë
FamiljeShëndetësi

Të ngjajshmet