Jo, nuk jeni i çmendur – telefoni po ju përgjon dhe ju e keni bërë të mundur me një klikim

Aplikacioni kërkon qasje në kamera, fotografi, mikrofon, vendndodhje, kontakte … Ne zakonisht gjithmonë i pranojmë kushtet e përdorimit, asnjëherë nuk i lexojmë me hollësi, dhe kështu lejojmë që aplikacionet, përkatësisht kompanitë, të mbledhin, përdorin dhe shesin të dhënat tona. Në atë mënyrë kemi një shërbim më të mirë, por shkelim privatësinë tonë dhe për këtë – nuk kemi asnjë alternativë.

Kur instalojmë një aplikacion në telefonin tonë celular, kompjuter ose tablet, duhet të pajtohemi me kushtet e përdorimit në mënyrë që ta përdorim atë. Kryesisht nuk i lexojmë këto terma dhe i pranojmë menjëherë, megjithëse mund të përmbajnë diçka me të cilën nuk pajtohemi.

Nga ana tjetër, është e rrallë që një aplikacion fillimisht të na kërkojë të paktën të shfletojmë dokumentin deri në fund, por menjëherë të siguron mundësinë e pranimit dhe refuzimit, por nëse refuzojmë – nuk mund ta përdorim atë.

Aplikimet dhe të dhënat tona

Konsulenti i IT-së Vojislav Rodić për Sputnik tregon se kushtet për përdorimin e faqes së pafund të termave juridikë janë në anglisht, të cilat nuk janë plotësisht të qarta as për ekspertët e mirë të gjuhës dhe tregon se duke pranuar këto kushte, njerëzit kohë më parë ua kanë dorëzuar privatësinë e tyre të tjerëve.

“Në një lloj telefoni, ekzistonte një aplikacion që tregoi se kur kamera dhe mikrofoni ishin ndezur. Ndërsa dikush po ju thotë që gjithçka mund të ndizet pa dijeninë tuaj, ju tundni kokën dhe nuk keni asnjë kuptim se si duket në të vërtetë. Pastaj shikoni listën e datave dhe kohës kur mikrofoni dhe kamera juaj ishin ndezur dhe mbani mend se ku keni qenë dhe me kë keni biseduar dhe për çfarë keni biseduar, kështu që të bëheni të vetëdijshëm për shkallën e kontrollit mbi atë që mendoni se është vetëm e juaja “, tregon Rodic.

Modelet e sjelljes së sjelljes
Ai tregon se këto të dhëna kanë një vlerë të përcaktuar qartë tregtare dhe shiten vazhdimisht, kryesisht për reklamuesit, por edhe për të tjerët, si dhe që duke analizuar këto të dhëna fitojmë depërtim në aktivitetet dhe interesat tona në Internet, dhe personaliteti, të gjitha me shpjegimin se është për hir të përmirësimit të ofrimit të shërbimeve.

“Për shembull, sa shpesh ju ndodh të shihni një koment në Facebook, të vendosni të bashkoheni në diskutim, të shtypni mendimin tuaj, dhe përsëri të ndryshoni mendim dhe të fshini atë që keni shkruar, por nuk e keni postuar?” Dhe ruhet. Imagjinoni se çfarë do të thotë kjo për dikë që studion sjelljen tuaj. Kur plotësoni disa teste, nuk do të ishte ajo që keni plotësuar, por ajo që keni menduar se do të plotësoni, kështu që keni ndryshuar mendje dhe jeni përmbajtur “, vëren Rodić.

Për shkak të këtyre analizave, ndër të tjera, në rrjetet sociale shfaqen reklama për produktet që sapo përmendëm në një bisedë me dikë.

“Çdo ditë të gjithë marrim pjesë në një sondazh të madh të opinionit publik, rezultatet e të cilit mund të vërehen në grupe, sipas gjinisë, moshës, profesionit, arsimit, vendbanimit ose punës, por edhe individualisht, sepse kemi hequr dorë nga anonimati”, tregon Rodic.

Përmirësimi i cilësisë së shërbimit

Nga ana tjetër, gazetari i IT i portalit “Netokracija”, Marko Crnjanski, pohon se të dhënat më së shpeshti mblidhen për të përmirësuar sigurimin e shërbimeve, por gjithashtu thekson se çdo politikë e privatësisë, e cila është e detyrueshme për çdo aplikim, thotë se përdorimi i të dhënave të përdoruesit është i lejuar.

“Ajo që është padyshim një avantazh është vendosja e shërbimeve të përmirësuara përmes atyre aplikacioneve. Këto mund të jenë shërbime për shpërndarjen e ushqimit, navigimin, lojën video … Përdoruesit, thjesht, sot kërkojnë dhe u pëlqen përmbajtja që ata do të përdorin për t’u personalizuar. “Në varësi të aplikacionit dhe analizës së të dhënave, kompanitë mund të kuptojnë shumë më lehtë nevojat e përdoruesve, çfarë duan, si përdorin një shërbim të veçantë dhe çfarë kërkojnë dhe bëjnë, në mënyrë që të vendosin një produkt cilësor”, shpjegon Crnjanski.

Siguria e privatësisë

Ai thotë se shumica e ndërmarrjeve bëjnë përpjekje të mëdha për të mbrojtur dhe garantuar të dhëna, por gjithashtu se kurrë nuk mund të jemi plotësisht të sigurt për këtë, veçanërisht kur bëhet fjalë për ndërmarrjet më të vogla të TI-së, ndryshe nga “Apple” dhe “Google”. në të cilën ai ka shumë më shumë besim.

“Unë nuk e di specifikisht nëse diçka është abuzuar shumë. Unë do të doja t’i kthehesha vetëm situatës me analistin e Kembrixhit dhe Facebook-un, i cili në të vërtetë përdori të dhënat e përdoruesve direkt në mënyrë që të ndikonte deri diku në zgjedhjet e SH.B.A.-së. Ky është një nga shembujt për të cilët u ankuan përdoruesit dhe për shkak të të cilit ata u ndien të manipuluar. Nga ana tjetër, është e vërtetë që ne në mënyrë të pavetëdijshme u japim të dhëna aplikacioneve, por në këmbim kemi disa cilësi “, vëren Crnjanski.

Alternativa – nuk ekziston

Sipas njohurive të tij, nuk ka asnjë alternativë për përdorimin e shërbimeve që ofrojnë aplikacionet, përmes të cilave nuk do të na duhet të ndajmë të dhëna.

“Ne të gjithë duhet të jemi të vetëdijshëm për faktin se jetojmë në një botë në të cilën ka një sasi të madhe të dhënash rreth nesh, pa të cilën nuk do të dinim se ku, çfarë dhe si t’i përdorim, e lëre më dikë që vendos shërbime për ne”, beson Crnjanski.
E vetmja mënyrë në të cilën mund të kontrollojmë atë që ndajmë me aplikacionin është që, pasi të kemi pranuar tashmë kushtet e përdorimit dhe ta instalojmë atë, brenda cilësimeve të vetë aplikacionit, të vendosim se në çfarë do t’i japim atij hyrje dhe çfarë jo.

Si kujtesë, 16 aplikacione që keqpërdorën llogaritë bankare të përdoruesve të tyre, të cilët vullnetarisht u dhanë të dhënat e tyre, të bindur se ishin të sigurt, u fshinë kohët e fundit nga “dyqani Google”.

Kategoritë
Të ndryshmeTeknologji

Të ngjajshmet