Janë zbuluar skelete të një specie të re dinosauri që kanë jetuar 125 milion vjet më parë

Arkeologët në Kinë kanë zbuluar dy fosile dinosauri të ruajtura në mënyrë perfekte të varrosura nga një lavë në verilindje të vendit afërsisht 125 milion vjet më parë.

Skeletet e një specie të re dinosauri ishin fshehur në shtresat më të vjetra të formacionit të famshëm Yixian në Kinën verilindore. Shkencëtarët besojnë se ata ishin bllokuar nga një shpërthim vullkanik ndërsa pushuan në pjesën e poshtme të foleve të tyre, raporton CNN.

“Këto kafshë u mbuluan shpejt me lavë ndërsa ishin ende gjallë ose menjëherë pas vdekjes,” tha paleontologu Pascal Godefroit i Institutit Mbretëror të Shkencave të Natyrës në Belgjikë.

Një specie e re e dinozaurit është quajtur Changmiania liaoningensis, thanë arkeologët kinezë në një deklaratë. Changmian në kinezisht do të thotë “ëndërr e përjetshme”. Kjo specie është e ngjashme me ornithopodët që jetuan në periudhën e Kretaceut.

Ornithopodët janë barngrënës të vegjël që mund të vrapojnë jashtëzakonisht shpejt. Bazuar në gjatësinë e bishtit dhe përbërjen e këmbëve, duket se Changmiania liaoningensis janë të ngjashme me këto specie të zbuluara më parë.

“Sidoqoftë, disa karakteristika të skeletit sugjerojnë që Changmiania mund të gërmojë gropa, ashtu si lepujt sot. Qafa dhe parakrahët e tij janë shumë të shkurtër, por të fortë, dhe shpatullat e shpatullave janë karakteristike për gërmimin. Maja e surratit është gjithashtu e formuar si një lopatë,” tha ai. është Godefroit.

Një studim i plotë i këtij zbulimi u botua në revistën shkencore PeerJ.

Kategoritë
Të ndryshme

Të ngjajshmet