Ja pse na vrau “shpresën” e liberalizimit, komesari Hahn!

Shkruan Fadil Maloku

Ose, s’ka liberalizim, por, do ketë; tensionim, destabilizim, ri intervenim, ristrukturim,… të Ballkanit Perëndimor

Pikat e ugurzeza sorosiane, për Ballkanin Perëndimor, që presin të implementohen përmes (“kalit trojan”) Mr. Hahnit dhe trojkës; Thaçi&Vuçiq&Rama

TENSIONIMI (përmes; korrigjimit, taksave, arrestimeve, abstenimeve serbe..); ku do të krijohen alibi e pretekste nga më të ndryshme, vetëm e vetëm që të arrihet kulmi i një tensionimi (të kontrolluar dhe të menaxhuar) ndëretnik;
2. DESTABILIZIMI (rreziku nga kërcënimi i sigurisë dhe stabilitetit rajonal..); më pastaj, qendrat globale (Uashingtoni) dhe ato kontinentale (Brukseli), do e japin gjykimin e tyre për alarmin e rrezikut të sigurisë rajonale;
3. RIINTERVENIMI (i qendrave kontinentale e globale); Uashingtoni dhe Brukseli, më pastaj në emër të sigurisë dhe stabilitetit, Serbisë dhe Kosovës, do i propozojnë dialogun (që nënkupton një ala Drejton të ri), si mjet të vetëm të ri pajtimit dhe qetësisë rajonale;
4. RIPROFILIZIMI (sipas interesave të reja; globale, kontinentale e rajonale); dialogu, i përmasave ala dejtoniane, midis shumë paqartësive në rajon, e kinse me brisk biluri do shpërfaqë dhe ri profilizoj interesat (ruso-amerikane) globale, të Ballkanit;
5. RIKONFIGURIMI (demografik, gjeografik, e gjeostrategjik); qendrave vendimmarrëse globale dhe kontinentale, me ekspertizat e tyre, matematikore, u duhet një ri konfigurim (lexo; pacifikim ndëretnik); social, ekonomik e kulturor, edhe shkaku se Brukseli, në mënyrë që situatat e dobësimit të ndikimit në “periferinë” e këtij rajoni (qē përherë është identifikuar si; arenë konfliktesh e “ca fiseve barbare”) të rikuperohen, dhe të mbahen nën rrogoz…;
6. RISTRUKTURIMI (rindarje e sferave të reja të interesit…); është në fakt, një rishpërndarje e re sverave të interesit, midis Uashingtonit dhe Brukselit. Pra, një “plan B”, apo një alter ego e BE
7. ZHVILLIMI PROGRESIV, proces ky që pretendohet si një lloj “paqeje kantiane”, ku “qendrat”(SHBA-t dhe BE-ane) globale, do arrijnë marrëveshje afatgjata dhe konsensus të plotë për dekada të tëra… Shqiptarët, që tani duhet t’i kenë përgjigjet (A.B.C), në këto sfida e rirreshtime të reja globale e kontinentale, ku gabimet eventuale mund shndërrohen në fatalitet…


Vërejtje: Qëndrimet e autorëve nga kjo rubrikë, nuk domethënë që përfaqësojnë në mënyrë automatike edhe qëndrimet e redaksisë. Megjithatë, njohja e këtyre qëndrimeve është në interes të lexuesve, prandaj edhe publikimi i tyre. Për rrjedhojë autorët mbajnë përgjegjësi të plotë për sa u përket qëndrimeve rreth çështjeve të shtjelluara në fjalë.

Kategoritë
OPINIONEOpinione - Ballina

Të ngjajshmet