Ja pse izraelitët po nxitojnë të vaksinohen pavarësisht hezitimit të mëparshëm

Më shumë se 70,000 Izraelitë tashmë janë vaksinuar, me vendin kryesor në drejtim të dozave të vaksinimit të administruara për 100 njerëz. Sidoqoftë, një ekspert izraelit thotë se lufta kundër pandemisë nuk ka mbaruar.

Izraeli renditet i pari në botë në numrin e dozave të vaksinimit COVID-19 të administruara për 100 persona, sugjerojnë të dhënat zyrtare.

Vendi i Lindjes së Mesme aktualisht renditet në 0.83 përqind dhe ndiqet nga MB dhe SH.B.A., përkatësisht me 0.74 dhe 0.19 përqind.

Kjo vjen vetëm disa ditë pasi Izraeli filloi programin e tij të vaksinimit masiv, i cili duket se është gjithnjë e më popullor për qytetarët.

Mitet dhe supozimet e rreme

Deri vonë, sidoqoftë, kjo nuk kishte qenë rasti. Në mes të nëntorit, Instituti i Demokracisë Izraelite zbuloi se vetëm 33 përqind e grave dhe 47 përqind e burrave ishin të gatshëm të vaksinoheshin në raundin e parë.

Prof. Zachi Grossman, nga Shkolla Mjekësore Dr. Miriam dhe Sheldon G. Adelson në Universitetin Ariel, thotë se ngurrimi i atribuohej mungesës së njohurive dhe një seri supozimesh të rreme.
Supozimi i parë i tillë ishte se vaksina Pfizer po përdorte një teknologji të re, të padëgjuar më parë.

Një çështje tjetër ishin pretendimet se kompanitë farmaceutike kishin prerë qafe për të zhvilluar vaksinimin në një periudhë rekord të shkurtër kohe. Një i tretë sugjeroi që pasi të injektohej, inokulimi ishte në gjendje të ndryshonte ADN-në e një personi, diçka që ngjalli shumë shqetësim në mes të masave dhe e fundit presupozonte që ilaçi të kishte një ndikim negativ në pjellorinë e femrave.

Grossman thotë se institucioni mjekësor i Izraelit po bënte përpjekje të mëdha duke mësuar dhe shpjeguar për publikun se këto dhe pohime të ngjashme ishin të pabaza.

“Para së gjithash, ne shpjeguam që vaksina bazohej në teknologji tashmë ekzistuese. Nuk ishte asgjë e re, kështu që thjesht u adaptuam me ndryshimin e realitetit,” tha eksperti, duke iu referuar vaksinave të ARN-së që janë në dispozicion në treg për vite me rradhë.
“Së dyti, ne shpjeguam që procesi i kësaj vaksine ishte me të vërtetë më i shkurtër, por kjo ishte për shkak se u hodhën të gjitha përpjekjet, dhe sepse kompanitë kishin investuar shumë nga paratë e tyre për ta futur produktin shpejt në treg.”

Së treti, është bërë shumë punë shpjeguese në lidhje me frikën se sapo të injektohet, vaksina do të ndryshojë ADN-në e një personi.

“Ne i shpjeguam publikut se është i sigurt dhe se zhduket shumë shpejt nga sistemi. Dhe, së fundmi, ne treguam se COVID-19 nuk çoi në një rritje të aborteve ose probleme të pjellorisë dhe kështu vaksina nuk mund të bënte Pasi që këto frikë u shpërndanë, pengesa kryesore që parandaloi masat të shkonin dhe të vaksinoheshin thjesht u zhduk “.

Të etur për të marrë një vaksinë
Një sondazh i fundit sugjeroi që 63 përqind e Izraelitëve donin të vaksinoheshin, një rritje e fortë në krahasim me sondazhet e mëparshme që parashikuan se vetëm një e treta e popullsisë do të favorizonte lëvizjen.

Më shumë se 70,000 izraelitë tashmë janë injektuar me dozën e parë të vaksinës. Mbi 200,000 janë regjistruar për të marrë goditje në javët e ardhshme.

Grossman e quan këtë arritje “me të vërtetë të jashtëzakonshme” por paralajmëron se beteja kundër COVID-19 është ende e gjatë dhe e mundimshme.
Ditët e fundit kemi parë një rritje të ndjeshme të numrit të pacientëve të rinj me koronavirus, duke regjistruar mbi 3,000 raste të reja ditore.

Në një përpjekje për të trajtuar sfidën, qeveria e Izraelit vendosi të Mërkurën se do të vendoste një bllokim të plotë të vendit, duke filluar të Dielën.

Ky do të ishte bllokimi i tretë i Izraelit që nga fillimi i pandemisë në mes të marsit dhe do të zgjasë për të paktën dy javë, me një mundësi për ta zgjatur atë për dy shtesë.

“Vaksinat përfundimisht do t’i japin fund këtij problemi [të pandemisë së furishme – ed.] Por përpara se të arrijmë nivelin, ku 70 përqind e të gjithë popullsisë vaksinohen, ne duhet të bëjmë atë që bëjmë tani, dhe kjo është ruajtja e distancës sociale dhe vishni maska. Nuk ka rrugë tjetër “.

Kategoritë
BotaLajme