Infeksioni me koronavirus u konfirmua në katër qen dhe një mace në Kroaci

Kërkimi është kryer që nga shkurti, dhe ndërsa rritet numri i rasteve tek njerëzit, ai rritet proporcionalisht edhe tek qentë.

Testet serologjike treguan se katër qen dhe një mace në Kroaci kishin një infeksion kovid-19 dhe rreth 120 prej tyre ishin në kontakt me koronavirusin. Të gjithë janë gjallë, të shëndetshëm dhe të lumtur sot.

Një studim i kryer nga Fakulteti i Mjekësisë Veterinare mbi 1,500 kafshë shtëpiake filloi një ditë pasi u regjistrua rasti i parë në Kroaci dhe konfirmoi se kafshët shtëpiake nuk transmetojnë ose përhapin koronavirusin, raporton RTL.

“Qentë në të vërtetë zhvillojnë një infeksion shumë të dobët. Pra, jo si ne. Ne nxjerrim sasi të mëdha të virusit, dhe qentë nxjerrin sasi të vogla të virusit, nëse e nxjerrin virusin fare. Pra, ata zhvillojnë antitrupa, por pyetja është nëse ato kanë qenë ndonjëherë një burim i mundshëm i infeksionit për dikë tjetër, “tha Vladimir Stevanovic, udhëheqës studimi në Departamentin e Mikrobiologjisë dhe Sëmundjeve Infektive në Fakultetin e Mjekësisë Veterinare.

Kërkimi është kryer që nga shkurti, dhe ndërsa rritet numri i rasteve tek njerëzit, ai rritet proporcionalisht edhe tek qentë. Gjaku për hulumtim është marrë nga qentë dhe macet të cilëve u është dashur të marrin gjak për ndonjë arsye tjetër. Por nëse dikush dëshiron të provojë një kafshë shtëpiake për një kovid, një shtupë klasike si tek njerëzit, nuk mund ta bëjë këtë pa ndonjë arsye të mirë.

“Nëse qeni është i sëmurë, natyrisht që do ta provojmë. Në raste të tilla, ne e testuam qenin, sepse, natyrisht, gjëja kryesore është të mbrojmë atë kafshë, domethënë t’i sigurojmë ndihmë “, tregon Stevanović.

Disa vende gjithashtu kërkojnë një test negativ të koronavirusit për kafshët shtëpiake kur hyjnë në vendin e tyre. Dhe kjo është një arsye e justifikuar për testimin, në këtë rast ju do të paguani rreth 500 kuna në Kroaci, ose rreth 130 KM.

Kategoritë
LajmeRajoni