I merr shkëndijat dhe i hedh në fusha të thata: Ekspertët tregojnë se si një zog në Australi po e bën krizën e zjarreve edhe më të rëndë

Zona të ndryshme në Australi janë duke u ballafaquar me një situatë të rëndë të zjarreve. Por çfarë bën përshtypje është një fakt interesant.

Bëhet fjalë për një lloj të zogjve të cilët thuhet se po e përkeqësojnë edhe më shumë situatën.

Sipas mediave të huaja, përcjell Telegrafi, bëhet fjalë për një lloj zogjve, sjellja e të cilëve ka çuar në pseudonimet ‘zjarrvënës’ pasi shihen duke përhapur zjarre duke kapur shkopinj flakërues dhe duke i hedhur në fusha të thata.

Deri në vitin 2018 mendohej se ata thjesht po përhapnin zjarr rastësisht, sipas National Geographic.

Por hulumtimet e mëtutjeshme në sjelljen e tyre zbuluan se ata po përhapnin zjarret, me qëllim të përfitimit.

Eksperti i shpendëve Bob Gosford filloi një projekt të madh kërkimor në vitin 2012 bazuar në regjistrimet e fenomenit.

Ideja u nxit nga raportet e udhëheqësit të një grupi të gjuhëve Alawa, punonjësin e shëndetit dhe aktivistin Phillip Waipuldanya Roberts.

Gjetjet përcaktuan se zogjtë në fakt po përhapnin zjarrin me qëllim, diçka që konfirmoi Gosford.

“Ka të bëjë me ushqimin, sepse nga këto kullota dalin zogj të vegjël, hardhucë, insekte, gjithçka që ikën përpara zjarrit”, ka thënë ai.

Kategoritë
KurioziteteTë ndryshme

Të ngjajshmet