Hulumtimi i Universitetit të Vjenës: Ngrohja globale është shtytësi i përmbytjeve në Ballkan

Dëmi vjetor i shkaktuar nga përmbytjet e lumenjve në të gjithë botën vlerësohet në më shumë se 100 miliardë dollarë dhe vazhdon të rritet. Një analizë e 500 viteve të historisë së përmbytjeve në Evropë tregon ngrohjen globale si një nga nxitësit kryesorë.

Një studim i madh ndërkombëtar në Universitetin e Teknologjisë në Vjenë (TU Wien), i udhëhequr nga hidrolog Günter Blöschl, tregoi se Evropa është goditur nga përmbytjet më të këqija në 500 vjet në tre dekadat e fundit.

Studimi, i kryer nga 34 grupe kërkimore për herë të parë, sugjeron që karakteristikat e përmbytjes në dekadat e fundit ndryshojnë nga ato të shekujve të kaluar në masën, temperaturën dhe intervalin kohor në të cilin ndodhin.

“Nga hulumtimet e mëparshme, mësuam se si ndryshimi i klimës ka ndikuar në përmbytjet në Evropë gjatë 50 viteve të fundit. Sidoqoftë, për parashikimet e ardhshme, ishte e rëndësishme të kuptohej nëse ishte një situatë plotësisht e re apo thjesht një përsëritje e një fenomeni të qëndrueshëm. : Po, përmbytjet aktualisht janë dukshëm të ndryshme nga ato të shekujve të kaluar, “tha një nga autorët kryesorë të botimit, Alberto Viglione, i Politeknikut të Torinos.

Analiza e të dhënave nga dokumentet historike që përmbajnë raporte nga përmbytjet nga 1500 në 2016 identifikoi nëntë periudha me përmbytje të shpeshta dhe zona në të cilat ato ndodhin. Midis tyre janë periudhat më të spikatura nga 1560 deri në 1580 në Evropën Perëndimore dhe Qendrore, nga 1760 deri në 1800 në pjesën më të madhe të Evropës, nga 1840 deri në 1870 në Evropën Perëndimore dhe Jugore, dhe nga 1990 deri në 2016. në Evropën Perëndimore dhe Qendrore.

Studimi vërtetoi se mekanizmat themelorë të përmbytjes kanë ndryshuar. Në të kaluarën, përmbytjet ishin më të zakonshme në kushte më të ftohta, dhe tani është mënyra tjetër.

Koha e përmbytjes brenda vitit ka ndryshuar gjithashtu. Më parë, 41 përqind e përmbytjeve të Evropës Qendrore kanë ndodhur në verë, ndërsa sot është 55 përqind. Kjo shoqërohet me ndryshimin e reshjeve, avullimit të dëborës dhe shkrirjes, dhe është një tregues i rëndësishëm për njohjen e rolit të ndryshimit të klimës në raport me faktorë të tjerë, siç është shpyllëzimi dhe menaxhimi i lumenjve.

Prandaj, Günter Blöschl thekson se menaxhimi i përmbytjes duhet të përshtatet me kushtet e reja.

Kategoritë
LajmeRajoni

Të ngjajshmet