Historiani kinez zbulon lidhjet e lashta arabo-kineze

Dokumentet e lashta kineze tregojnë se grupi i parë i muslimanëve kinezë e vizitoi Meken dhe Medinen në mes të viteve 1360 dhe 1424  gjatë mbretërimit të halifit Uthman në 651 pas Krishtit.

Duke lundruar përmes detit, Haxhi Mahmud Shams (Xhing Hi) erdhi në Meke dhe Medine me urdhër të perandorit Ming dhe Qing i cili sundoi Kinën nga viti 1360  deri më 1424, duke çuar një flotë detare për të vizituar vendet në kufirin perëndimor të Oqeani Atlantik dhe Oqeanit Indian në mënyrë që të sigurojë rritjen e marrëdhënieve tregtare midis Kinës dhe botës së jashtme.

Ekspedita zgjati  mbi 28 vjet.

Gjatë udhëtimit të tij të gjatë, Haxhi Shems, i cili ka jetuar në mes të vitit 1317 – 1433 pas Krishtit, arriti në portin e Xhiddes nga Calicuti, i  Indisë, së bashku me gjyshen e tij. Ata shkuan në Mekë, ku ata pinë ujë të shenjtë Zemzem  dhe më pas i shoqëruan  shokët e tij në Medine për të vizituar Xhaminë dhe varrin e Pejgamberit, Muhammed (a.s.).

Kjo kronikë historike është regjistruar nga historiani  dhe hulumtuesi, studiuesi kinez i marrëdhënieve Kineze-Arabe,  Song Sean, i cili ka lindur në vitin 1946.

Lidhur me marrëdhëniet historike mes arabëve dhe kinezëve, Song  Sean zbuloi se Islami arriti në brigjet e Kinës gjatë periudhës  618-907.

Librat historike të Kinës dokumentojnë se 37 arabë janë dërguar nga halifët muslimanë në Kinë në kohë të ndryshme.  Halifi Umajad Sulejman bin Abdul Malikut dërgoi përfaqësuesin të vizitoi qytetin Chang’an në  vitin 716 pas Krishtit dhe i dërguari i Halifit Abasid Harun Al Rashid  ka takuar perandorin Tang Jin Yuan gjatë mbretërimit të tij në mes të 786   dhe 809 pas Krishtit.

Duke theksuar rolin e gjuhës arabe, ai zbuloi se gjuha është përdorur në tregtinë ndërkombëtare dhe në mesin e komunitetit shkencor për disa shekuj. Për shembull, rajoni Xinjiang i Kinës  janë përdorur  shkronja arabe dhe simbolet  kineze në monedha argjendi në fillim të shekullit të 20-të.

Libri ka shqyrtuar edhe detajet e shkëmbimeve historike kulturore midis Kinës dhe arabëve që nga fillimi i shekullit të shtatë deri në fillim të shekullit të XIX-të,  duke theksuar tregtinë dypalëshe nëpërmjet  Rrugës së Mëndafshit, ndikimi i përparimit të arabëve në mjekësi dhe artit arab në Kinë. /Gazetaere.com/

Kategoritë
KulturëKurioziteteTë ndryshme

Të ngjajshmet