Helikopterët rusë në Serb janë blerë ‘me zbritje’ me një çmim ‘sekret’

Në vitin 2019, Serbia importoi helikopterë me vlerë gati 150 milion dollarë amerikanë nga Rusia, sipas të dhënave nga baza e të dhënave për importet e Zyrës së Statistikave të Republikës së Serbisë.

“Helikopterët që peshojnë mbi 2,000 kg”, siç është regjistruar në bazën e të dhënave të Byrosë së Statistikave, në vitin 2019, sipas vlerës së importeve prej 148,462,100 dollarë amerikanë (rreth 132 milion euro), ishin të katërt në listën e produkteve të importuara nga Rusia në Serbi, pas naftës, gaz natyror dhe gypa.

Në dhjetë vitet e kaluara, kjo është hera e tretë që këta helikopterë kanë hyrë në statistikat e 10 produkteve më të mira nga Rusia për sa i përket vlerës së importit. Në vitin 2010, Serbia importoi helikopterë me vlerë 21.5 milion dollarë nga Rusia, dhe në vitin 2016, me vlerë 24 milion dollarë.

Të dhënat e marra nga Dogana

Në përgjigje të hetimit RFE, Byroja e Statistikave të Republikës sqaron se burimi i të dhënave për tregtinë e jashtme, i cili i referohet importit të helikopterëve – Administrata Doganore, bazohet në Dokumentin e vetëm Doganor (dokumentacioni i nevojshëm për import dhe eksport të mallrave). Gjithashtu, në këtë institucion, ata deklarojnë se përpunimi i të dhënave të përfshira në bazën e të dhënave kryhet sipas metodologjisë që harmonizohet me rekomandimet e Eurostat dhe Kombet e Bashkuara.

Sipas deklaratës së Presidentit të Serbisë, Aleksandar Vuçiq, nga dhjetori i vitit 2019, Serbia bleu 3 helikopterë Mi-17V-5 dhe katër Mi-35M të prodhuara nga Rusia atë vit.

Vuçiqi më pas njoftoi se Serbia do të ndalonte blerjen e armëve dhe pajisjeve ushtarake, dhe se burimet do të drejtoheshin drejt modernizimit dhe reformës së ushtrisë.

Çka tregojnë të dhënat ndërkombëtare?

Sipas Institutit Ndërkombëtar të Kërkimit të Paqes në Stockholm (SIPRI), Serbia ndau 1.14 miliardë dollarë midis vendeve të Ballkanit Perëndimor në vitin 2019, 43 përqind më shumë sesa në 2018, duke u renditur e pesta në listë. vendi me kërcimin më të madh në investimet ushtarake.

Pyetjeve që Ministria e Mbrojtjes nuk u përgjigj

Ministria e Mbrojtjes serbe, e kryesuar nga Aleksandar Vulin, nuk pranoi t’i sigurojë Radio Evropës së Lirë (RFE) informacione se sa ka paguar Serbia për helikopterët rusë të përmendur nga Vuçiç, duke sqaruar se prokurimi ishte klasifikuar – “rreptësisht konfidencial”.

Ministria e Mbrojtjes së Serbisë nuk u përgjigj në pyetjen e RFE nëse ishte në dijeni se të dhënat për vlerën e helikopterëve të importuar nga Rusia në vitin 2019 ishin botuar në statistikat zyrtare të Byrosë së Statistikave të Republikës. Në këtë drejtim, nuk është përgjigjur pyetja se pse Ministria i mban këto informacione sekrete, nëse nuk mund të gjenden në bazën e të dhënave të SBS.

Në Dhjetor 2019, Presidenti i Serbisë, Aleksandar Vuçiq, dha disa detaje të tjera në përgjigje të pyetjeve të gazetarëve kur avionët u paraqitën para publikut.

“Mimi individual i shtatë helikopterëve të blerë kohët e fundit nga Rusia është më i lartë se 10 milion [euro], dhe më pak se 20 milion [euro]. “Pala ruse i dha Serbisë një zbritje të konsiderueshme dhe kushte të favorshme për prokurimin e tyre,” tha Vucic në atë kohë.

Ulje apo çmim të rregullt?

“Ky është një çmim shumë serioz dhe plotësisht komercial,” i tha Aleksandar Radic, redaktori i faqes së internetit të Rrjetit Ballkanik të Sigurisë, për RFE / RL.

Ai shton se çmimi pritet, sepse teknologjia e ajrit është e shtrenjtë.

“Fakti që opinioni ynë publik ka një pamje të marrëdhënieve të veçanta me Rusinë – politika është një gjë, por ekonomia është një tjetër, kur ju bëni ndonjë punë tregtare, kur një kompani duhet t’ju shesë mallrat në të cilat jeton, kjo nuk është më koha e Luftës së Ftohtë”, tha ai. Radic.

Sipas të dhënave nga faqja e internetit e Ministrisë së Mbrojtjes së Serbisë, helikopteri Mi-35M është paraparë kryesisht për misione luftarake, në mbështetje të forcave tokësore në tokë, ndërsa qëllimi kryesor i helikopterit Mi-17V-5 është transporti, dhe mund të përdoret gjithashtu në zjarrfikës. Rishikimi, kërkimi dhe shpëtimi i hapësirës ajrore.

Kur bëhet fjalë për helikopterët Mi-17V-5, Radić është i mendimit se Serbia duhej të rinovonte flotën e këtyre aeroplanëve, veçanërisht kur të kemi parasysh që këto janë aeroplan me shumë qëllime, të cilat mund të përdoren jo vetëm për qëllime ushtarake, por edhe për të mbështetur popullsinë civile. gjatë katastrofave – për të shuar zjarret ose transportuar njerëz në rast përmbytjes.

A ka ndonjë arsye për të fshehur të dhënat?
Sidoqoftë, është problematike, thotë Radiç, që plani dhe përparësitë në fushën e mbrojtjes në Serbi nuk janë transparente dhe se ato mbahen të fshehta, gjë që nuk është një praktikë në vendet e Ballkanit Perëndimor, dhe veçanërisht jo në Bashkimin Evropian.

“Vetëm kur arrin teknika, atëherë bëhet e ditur se ajo duhej të ishte e tillë dhe se është përparësi,” thotë Radić.

Të gjitha dokumentet që lidhen me armët dhe pajisjet ushtarake të dërguara nga Rusia në Serbi, përfshirë donacionet, siç janë aeroplanët Mi 29, tanket T-72, automjetet e blinduara BRDM-2M, janë shënuar “rreptësisht konfidenciale”.

Arsyetimi i Ministrisë së Mbrojtjes për mosdhënien e informacionit në Vendimin që refuzon kërkesën e RFE është se “sigurimi i qasjes në informacion do të rrezikonte aftësinë operacionale dhe funksionale të ushtrisë serbe”, do të prishë marrëdhëniet ndërshtetërore dhe do të dëmtonte interesat e Republikës së Serbisë.

Për ata që njihen me çështjet e mbrojtjes dhe të sigurisë, gjërat nuk janë aq të thjeshta.

“Duke hulumtuar tema, është shumë më e lehtë për të marrë informacion dhe vendet e tjera janë shumë më të hapura, veçanërisht brenda Bashkimit Evropian. “Unë nuk mendoj se mund të dëmtojë ndonjë interes të shtetit,” tha Maja Bjelos, studiuese në Qendrën e Beogradit për Politikat e Sigurisë.

“Në vendin tonë, sistemi shtetëror sillet tejet arrogant ndaj opinionit të brendshëm publik dhe, mbi të gjitha, vepron në mënyrë propagandistike. Ne veprojmë sikur kjo është koha e Stalinit dhe gjithçka është sekret. Thjesht, kritika nuk lejohet, interpretimi dhe analiza e të dhënave nuk lejohen, vetëm lavdërimi pritet “, shprehet Radić dhe shton se çdo vërejtje kritike konsiderohet si” sulm ndaj ushtrisë “.

Ministria ka forcuar më tej kontrollet
Në ndërkohë, Ministria e Mbrojtjes ka forcuar më tej kriteret në lidhje me nivelin e fshehtësisë, kështu që në Gazetën Zyrtare të 28 majit 2020, ajo botoi Direktivën për mënyrën e punës dhe trajtimit të informacionit të klasifikuar, i cili thotë, ndër të tjera, se “informacion i klasifikuar krijuar në punën e Ministrisë së Mbrojtjes dhe Ushtrisë Serbe mund t’i jepet një autoriteti tjetër publik vetëm në bazë të miratimit me shkrim të Ministrit, përkatësisht personit të autorizuar që ka vendosur informacionin të jetë i fshehtë. ”

Këto dhe dokumente të ngjashme, sipas Bjelos, tregojnë se ekziston një tendencë e pushtetit ekzekutiv për të rregulluar fushën e fshehtësisë së të dhënave dhe qasjen në informacion në vend të ligjit, me rregullore, direktiva, konkluzione dhe udhëzime:

“Këto akte ligjore më të ulta hyjnë në thelb të së drejtës për të hyrë në informacione me rëndësi publike në kundërshtim me Kushtetutën dhe ligjin”, ndërsa qeveria funksionon për një kohë të gjatë, sipas saj, pa përgjegjësi ndaj qytetarëve dhe llogarit përfundimtare.

Doesfarë i duhet Serbisë nga pajisjet ushtarake?
Radic e konsideron të diskutueshme blerjen e helikopterëve luftarakë Mi-35M sepse, siç thotë ai, ai beson se ishte më e leverdishme të përfundonte së pari një skuadron Mi-17V-5, i cili ka një qëllim më të gjerë. Sipas tij, skuadrilja mund të numërojë nga 9 në më shumë, dhe në vitin 2016 dhe 2019, Serbia ka prokuruar gjithsej pesë.

“Theështja është nëse mund të jetë shumë pak dhe nëse ka qenë e nevojshme të blini katër helikopterë Mi-35M, sepse pa marrë parasysh faktin se mediat vlerësuan potencialin e tyre luftarak, është një sasi që është shumë modeste për planifikimin racional të stërvitjes dhe mirëmbajtja në planin afatgjatë “, deklaron Radić.

Nga ana tjetër, Maja Bjelos krahason blerjen e armëve dhe pajisjeve ushtarake në Serbi me prokurimin e frymëmarrësve gjatë një gjendje të jashtëzakonshme për shkak të epidemisë së koronavirusit.

“Prokurimi i armëve dhe pajisjeve ushtarake kryhet sipas të njëjtit parim si prokurimi i frymëmarrësve. Dhe ky është parimi – mos pyet se si kemi marrë diçka dhe sa kemi paguar, mos më pyet asgjë dhe kjo është matrica që është përsëritur në Serbi për një kohë shumë të gjatë, “tha Bjelos për RFE / RL.

Sipas saj, prokurimi i armëve dhe pajisjeve ushtarake nga jashtë, përfshirë Rusinë, duhet të ndjekë përparësitë brenda sistemit të mbrojtjes, por edhe se si shteti qëndron ekonomikisht. Publiku, thotë ai, nuk është i vetëdijshëm për këtë në këtë kohë bazuar në informacionin në dispozicion.

“Ajo që është problematike është që ne nuk e dimë pse po blini helikopterë, pra cilat janë përparësitë tona, pse po riparojmë aeroplanët, po blejmë sisteme antitaketore nëse Serbia nuk kërcënohet nga agresioni i armatosur në këtë kohë”, tha Bjelos, duke shtuar se përparësitë duhet të merren parasysh në dritën e tanishme kërcënimet dhe sfidat e sigurisë.

“Për shkak të ndryshimit të klimës, kemi përmbytje pothuajse çdo muaj, ne aktualisht jemi të ekspozuar ndaj pandemisë së virusit korona, dhe kjo kërkon një angazhim të ndryshëm të ushtrisë dhe një investim të ndryshëm në ushtri,” beson Bjelos, duke shtuar:

“Nëse, për shembull, përqendrohemi në reagimin ndaj urgjencave – po, ne kemi nevojë për helikopterë, mund të na duhen më shumë, por ne kemi nevojë për to për qëllime të ndryshme.”

Për bashkëpunimin ushtarak midis Rusisë dhe Serbisë
Helikopterët u blenë dhe u dorëzuan në Serbi, si pjesë e një marrëveshjeje midis qeverive të dy vendeve për bashkëpunimin ushtarako-teknik, të nënshkruar në tetor 2014 nga Bratislav Gasic, Ministri i atëhershëm i Mbrojtjes në emër të Qeverisë serbe, dhe tani shefi i Agjencisë së Informacionit të Sigurisë (BIA) dhe Aleksandar Vasiljevic Fomin. asokohe Drejtor i Shërbimit Federativ Rus për Bashkëpunim Ushtarak-Teknik, në emër të Qeverisë së Federatës Ruse.

Ndërkohë, sistemi i raketave anti-aeroplan Pancir-S1 iu dorëzua Serbisë nga Rusia në Mars 2020, dhe të dhënat se sa është paguar për të, nuk dihen ende.

Për shkak të blerjes së armëve dhe pajisjeve ushtarake nga Rusia, Serbia gjithashtu ka qenë cak i kritikave nga Bashkimi Evropian (BE) dhe Shtetet e Bashkuara.

Në një deklaratë të 25 shkurtit 2020, zëdhënësi i Përfaqësuesit të Lartë për Foreignështjet e Jashtme dhe Politikën e Sigurisë, Peter Stano, deklaroi se Serbisë i duhej të harmonizonte politikën e saj të jashtme me politikën e Bashkimit Evropian, ndërsa Ambasada e SHBA në Serbi tha më 5 mars të atij viti. për shkak të faktit se Serbia po blen pajisje ushtarake ruse dhe i bëri thirrje Beogradit të hiqte dorë nga transaksionet me Moskën që mund të provokonin sanksione./Gazeta e Re/

 

Kategoritë
LajmeRajoni

Të ngjajshmet