Harta: Malazezët më së voni e lëshojnë shtëpin e prindërve.

Suedezët shtëpin e e prindërve e  lëshojnë pas moshës 18 vjeçare, kurse të rinjtë në Ballkan tek në të 30 –ten.

Të dhënat e fundit  të Eurostati zbuluan se të rinjtë e moshave në Evropë braktisin shtëpitë e prindërve të tyre.

Në përgjithësi, të rinjtë në EU largohen nga prindërit  nga mosha 26 vjeç (26,2).

Malazezët mesatarisht deri 33 vjeç, jetojnë me prindërit dhe janë në krye të listës së Eurostat-it.

Mbesin dy shtete balkanike  që gjenden në krye të vetme. Kroacia  ku të rinjtë me prindër vazhdojnë të jetojnë deri në moshën 32 vjeç (31,8). Dhe Maqedonia, kur largohen nga prindërit në moshën 31,7 vjet.

Suedezët më të hershmit  lëshojnë ‘vatren’ familjare

Nga ana tjetër, të rinjtë largohet nga shtëpia e prindërve në Suedi (18,5 vjeç), në Luksemburg (20,1 vjeç) dhe në Danimarkë (21,1 vjeç).

Është e dukshme që në të gjitha vendet e testuara, mashkujt  më vonë  largohen nga prindërit se sa femrat.

Në Maqedoninë Veriore mashkujt  i braktisin prindërit pas moshës 35 vjeç (35,4), dhe femërat në moshën 28 ​​(27,9 vjeç).

Ndryshimi është pak më i vogël në Mal të Zi (meshkuj me 35,3 dhe femra me 30,5 vjet) dhe në Kroaci  (meshkuj  33,6, femra në moshen 30 vjeç)

Pse të rinjtë rrijnë me prindër ?

Të rinjtë në Slovaki, Bullgari, Maltë  dhe Itali, vetëm pas moshës 30 vjeçare largohen nga shtëpia e prindërve.

Në Slloveni, të rinjtë deri në moshën 28 ​​vjeçare mbeten në shtëpi të prindërve.

Si arsye kryesore, të rinjtë më së shumti përmendin arsyet financiare, por sidoqoftë nuk duhet të mohohet tradita tipike për vendet e jugut – sipas hulumtimit nga viti 2015 më shumë se gjysmën e moshës prej 34 vjeç në Kroaci që jetojnë me prindërit janë të punësuar.

Rrogat  nuk janë të larta. Megjithatë, nga ana tjetër, të rinjtë e Suedisë  dhe të Norvegjisë janë të bindur se në moshë të re, kur të largohen nga prindërit, të jetojnë nën pragun e varfërisë.

 

Kategoritë
Të ndryshme

Të ngjajshmet