Grabar-Kitarović: Kroatët janë populli më i vjetër konstitucional në Bosnje dhe Hercegovinë

Grabar-Kitarović thotë se kroatët nuk kërkojnë ‘asgjë më shumë nga të tjerët’ dhe se kjo është në mënyra më e mirë për ruajtjen e Bosnjes dhe Hercegovinës.

Kolinda Grabar-Kitarović ka porositur në nëntor se Kroatët janë ish-popullata konstitucionale në B. dhe H. dhe janë një nga shtyllat e shtetit modern të Kroacisë.

“Ju në Bosnje dhe Hercegovinë nuk jeni mysafir, as pakicë kombëtare, i cili nuk dëshiron asgjë tjetër përveç qetësisë dhe barazisë me dy popujt e tjerë në bashkësinë e Bosnjës,” ka thënë Grabar-Kitarović..

Ka porositur se Bosnja dhe Hercegovina nuk është shtet kombëtar i një populli, por shteti i tre popujve konstitutivë, gjë që është “fjala në B dhe H për dekada dhe për shekuj”.

Kroatët në B dh H kanë të drejtë të zgjedhin përfaqësuesit e tyre politik që “përfaqësojnë dhe përfaqësojnë me të drejtë në të gjitha nivelet e pushtetit”, si dhe të drejtën për institucionet kombëtare, kulturore, arsimore dhe mediatike, si dhe të drejtën për një përdorim të barabartë të gjuhëve të huaja.

Është theksuar se Kroatët, duke kërkuar këto të drejta nuk kërkojnë “asgjë më shumë nga të tjerët” dhe që kjo të jetë në mënyrën më të mirë për ruajtjen e B dhe H si shtet, dhe që të integrohen në vlerat evropiane.

Grabar-Kitarović ka thënë se takimi me Kroatët nga B dhe H “shprehi vazhdimësinë e politikave të ndërtimit të nacionalitetit të përbashkët”, të cilin e ka bërë Franjo Tuđman.

“Jo vetëm ju kroatët që jetoni në B dhe H si një vend i pavarur, por edhe kroatët që kanë dalë nga B dhe H, si dhe ata të shërngulurit nga Kroacia, janë pjesë e e Kroacisë.”

“Ky është qëllimi im i politikës: bashkësia e Kroacisë dhe fuqia e Kroacisë që do të jetë edhe një mbështetës i sigurt, një i afërt i afërm i ngushtë”, ka thënë Grabar-Kitarović.

Sipas asaj, B dheH është një tjetër vend i popullit të Kroacisë dhe Kroatët janë në B dhe H të pranishëm për më shumë se një mijë vjet.

Është theksuar se Republika e Kroacisë ka dhënë “shumicën e mundshme politike dhe ushtarake të kontributit” të mbrojtjes dhe të mbijetimit të B dhe H, që Bosnja dhe Hercegovina në referendum të vitit 1992 të votonin për pavarësinë e B dhe H dhe të pranonin krijimin e Federatës së B dhe H-së për të kontribuar për “bashkëpunim, mirëqenie dhe besim”.

Kroacia presupozohet për më shumë negociata për anëtarësimin e B dhe H në BE, por me kusht që të jenë persona të pabarabartë të Kroacisë.

‘B dhe H duhet në Bashkimin Evropian’

“B dhe H me të gjitha veçoritë e saj duhet të hyjë në BE, por kjo mund të jetë vetëm me Kroatët si një popull i përbërë nga popujt e njëjtë,” tha dhe shtoi se anëtarësimi i B dhe H-së në BE është shumë me rëndësi politike, kulturore dhe për sigurinë në BE

Përfaqësuesit e BE-së në B dhe H “duhet të bëhen më të vendosur dhe të bëjnë më shumë për ata që kanë vështirësi për të mbijetuar dhe nuk kanë të drejta themelore të njeriut..

Kategoritë
LajmeRajoni

Të ngjajshmet