Gjurmët e gishtave të një njeriu shpellor janë gjetur në artin neolitik (Foto)

Pikturimi i artit shkëmbor neolitik ishte një aktivitet shoqëror për të dy gjinitë dhe të rinjtë, si dhe për të moshuarit, ka lënë të kuptohet analiza e gjurmëve të gishtërinjve në murin e një kasolle spanjolle.

Streha e Los Machos në provincën e Granadës ka 32 pallona me ngjyrë okër me projekte rrethore, gjeometrike dhe të ngjashme me njeriun që datojnë rreth 5,500–2,500 p.K.

Analiza nga ekspertë nga Spanja dhe Britania e Madhe ka arritur në përfundimin se arti i pikturuar me gisht është bërë nga një grua e re që punon së bashku me një burrë të moshuar.

“Ne pamë numrin e kreshtave të gjurmëve të gishtave dhe distancën midis tyre dhe i krahasuam ato me gjurmët e gishtërinjve nga e tanishmja,” i tha Guardian autori i letrës dhe prehistoriani Francisco Martínez-Sevilla i Universitetit të Granadës.

‘Këto kreshta ndryshojnë në varësi të moshës dhe seksit, por vendosen nga mosha e rritur – dhe ju mund të bëni dallimin midis atyre të burrave dhe grave,’ shtoi ai.

‘Ju gjithashtu mund të tregoni moshën e personit nga kreshtat.’

Sipas ekipit, disa nga printimet e lëna pas në murin e strehës i përkasin një burri që ishte në moshën 36 vjeç, ndërsa të tjerët i përkasin një artisti më të ri – me gjasë një gruaje nën moshën 20 vjeç, ose ndoshta një i ri mashkull .

“Ne nuk e dimë nëse ata ishin anëtarë të të njëjtit komunitet,” i tha Dr Martínez-Sevilla Guardian.

‘Nga këndvështrimi ynë, nëse ka dy njerëz që marrin pjesë në krijimin e këtij paneli piktor, kjo do të thotë se duhet të ketë qenë një veprim shoqëror, në vend se një individ, siç kemi menduar deri më tani.’

‘Kjo na tregon se këto shfaqje të artit ishin një gjë shoqërore dhe jo vetëm e bërë nga një individ në komunitet, të tillë si shamani apo kushdo tjetër.’

“Zona ku ndodhen dhe fakti që ato nuk janë ndryshuar ose pikturuar ju jep ndjesinë se ky ishte një vend shumë i rëndësishëm dhe duhet të ketë pasur një vlerë simbolike vërtet të rëndësishme për këtë komunitet,” vazhdoi Dr Martínez-Sevilla.

“Kur i shikoj këto fotografi, ka pak përgjigje emocionale,” shtoi ai.

‘Unë shoh një person, shumë mijëra vjet më parë, duke pikturuar simbole ose modele që do të kishin kuptim për ta, ose që do të kishte qenë një mënyrë që ata të shpreheshin, ose të identifikonin territorin ose të komunikonin shoqërisht.’

Gjetjet e plota të studimit u botuan në revistën Antiquity.

Kategoritë
KurioziteteTë ndryshme

Të ngjajshmet