Gjermania ka nevojë për punëtorë nga Ballkani

Në dy vitet e ardhshme, punëtorët nga Ballkani Perëndimor do të vazhdojnë të punësohen në Gjermani, vetëm në një numër pak më të vogël se më parë. Gjermania është thyer, megjithë pandeminë e koronavirusit, e cila “mbylli” një numër të konsiderueshëm të vendeve të punës, sepse punëtorët lokalë janë kryesisht në kërkim të industrisë së ndërtimit, tha për Sputnik korrespondentja e RTS nga Gjermania Nenad Radičević.

Ai kujton se vendimi, i cili i referohet ekskluzivisht punësimit të njerëzve nga Ballkani Perëndimor, si dhe nga Serbia, për të cilat sigurohen përfitime, skadon në fund të këtij viti dhe se është diskutuar për një kohë të gjatë nëse është e nevojshme në një situatë kur shumë migrantë në Ata janë duke pritur për azil dhe një punë në Gjermani.

Vendimi nënkupton punësimin e lehtësuar të punëtorëve nga këto zona sepse nuk janë të detyruar të kenë kualifikime të njohura nga Gjermania, e as të njohin gjuhën gjermane.

Edhe pse një vendim i ri nuk është marrë zyrtarisht ende, sepse është akoma në formën e një propozimi të Ministrisë gjermane të Punës, sipas Radiceviç, është mjaft e sigurt që do të votohet duke marrë parasysh se është rezultat i negociatave brenda koalicionit qeverisës, demokratëve të krishterë dhe socialdemokratëve.

Propozimi i Angela Merkel për Demokratët e Krishterë ishte të zvogëlonte numrin e punëtorëve nga Ballkani Perëndimor në 15,000, por të dy socialdemokratët dhe opozita menduan ndryshe.

Ndërtuesit gjermanë do të vazhdojnë të jenë punëtorë nga Ballkani
Kjo është, siç vëren ai, një ulje e vogël, më pak se 10 përqind, dhe vendimi do të hyjë në fuqi pas skadimit të atij aktual, pra nga 1 janari i vitit të ardhshëm deri në 2023, dhe viza do të lidhet me një kontratë, e cila zakonisht është për një vit, ose dy.

Radičević thekson se opozita e Gjelbër dhe e majta ishin në favor të zgjatjes së vendimit, si dhe industrisë së ndërtimit, e cila ka nevojë për punëtorë nga Ballkani, të cilët kanë dëshmuar se janë të mirë deri më tani.

Doli, siç thotë ai, që megjithëse goditja e kurorës mbi ekonominë gjermane çoi në shkarkimin, ka punë për njerëzit nga zona lokale. Përjashtimi, shton ai, është hotelieri, si kudo në botë, dhe sigurisht që do të jetë e vështirë të kesh punë atje.

Kërkesa në ndërtim është shumë e lartë, madje edhe në disa aktivitete të tjera që nuk preken drejtpërdrejt nga pasojat e pandemisë, siç është sektori i shëndetësisë, thekson bashkëbiseduesi ynë.

Ai theksoi të dhënat që konfirmojnë se ekziston nevoja për një fuqi punëtore të kualifikuar në Gjermani.

Vitin e kaluar, në bazë të këtij vendimi të posaçëm, 27,000 punëtorë të pakualifikuar erdhën nga Ballkani Perëndimor, dhe gjithsej 65.500 njerëz erdhën në Gjermani nga këto zona edhe për baza të tjera.

“Ka të dhëna se pothuajse 60 përqind e fuqisë punëtore nga Ballkani Perëndimor që punon në Gjermani është një fuqi punëtore e aftë, me kualifikime specifike që njihen në Gjermani, kështu që mund të thuhet se specialitete të caktuara janë në të njëjtën kërkesë si punëtorët e zakonshëm manualë”, thekson korrespondentja. nga Gjermania.
Megjithatë, ai thekson se ka pasur një problem me marrjen e vizës për disa vite. Edhe pse Ministria gjermane e Punëve të Jashtme ka rritur numrin e stafit në konsullata, ka një vonesë të madhe në to kudo në Ballkan, kjo është arsyeja pse, përkundër punës që kanë marrë, ata kanë pritur për më shumë se një vit për të hyrë në Gjermani.

Kategoritë
BotaLajme

Të ngjajshmet