Gjendet dhoma e fshehtë ‘Sfinks’ nën pallatin e perandorit Nero

Një pallat i madh i ndërtuar nga perandori romak Nero gati 2.000 vjet më parë po mban një sekret nëntokësor.

Arkeologët që punonin për restaurime në ndërtesën antike gjetën një dhomë të madhe të fshehur me mure të zbukuruara me krijesa reale dhe mitike.

Krijesat ishin në ngjyra të kuqe dhe ka dëshmi të prarimit. Rreth 2,000 vjet më parë, dhoma e fshehur ka të ngjarë të ishte shumë më e madhe dhe e artë.

Muralet janë të zbukuruara  me kentaurëve mitikë në formë të perëndisë-dhi, zogjve dhe krijesave detare.

Një luftëtar që ndeshet me një panterë gjithashtu është pjesë e vizatimit që nga ekspertët u quajt një “sfinks i heshtur dhe i vetmuar” mbi një gur të shenjtë.

Ky sfinks është arsyeja pse dhoma tani quhet Dhoma e Sfinksit. Pallati antik, i njohur zakonisht si Domus Aurea ose “Shtëpia e Artë”, mendohet se është ndërtuar menjëherë pas Zjarrit të Madh të Romës në vitin 64 pas Krishtit.

Kishte 300 dhoma që shpërndaheshin në 300 hektarë të peizazhit kodrinor të Romës, transmeton KosovaPress.

Perandori Nero ishte i njohur si një tiran mizor që jetonte ekstravagant, vrau brutalisht nënën e tij.

Pallati i tij i madh nuk ishte në shijen e perandorëve që erdhën pas tij, pas vdekjes së tij duke ndihmuar vetëvrasjen në 68 pas Krishtit.

Nero vrau veten kur mësoi se ai ishte dënuar me vdekje si një armik publik.

Ai ishte perandori i parë romak që vdiq në këtë mënyrë. Pas vdekjes së tij, u bën vizatime për të zhdukur provat e pallatit të madh Domus Aurea pasi u konsiderua tepër ekstravagant dhe shqetësues.

Strukturat e famshme si Koloseu u ndërtuan mbi të dhe pjesët e tjera u mbuluan.

Dhoma e Sfinksit u zbulua në një pjesë të pallatit në kodrën Oppian. Gërmimet e pallatit të gjerë janë në vazhdim dhe mund të jenë mjaft të ndërlikuara për shkak të mënyrës në të cilën u shkatërrua.

Vetë Dhoma e Sfinksit u zbulua rastësisht kur arkeologët ndezën dritat që u duheshin për të punuar në një seksion tjetër të pallatit.

Ata vunë re se drita u përmbyt në një hapje në cep të dhomës dhe dhoma e fshehur ishte zbuluar.

Fatkeqësisht, dhoma është mbushur me materiale të ndryshme  dhe nuk ka plane për ta gërmuar pasi heqja e gjithë këtij materiali mund të destabilizojë të gjithë kompleksin.

Dhoma ofron akoma një pamje të vlefshme në jetën e Neronit tiran.

Drejtori i Parkut Arkeologjik të Koloseumit Alfonsina Russo tha se në errësirën për gati njëzet shekuj, Dhoma e Sfinksit tregon për atmosferën që nga vitet e principatës së Neros.

Kategoritë
KurioziteteLajmeTë ndryshme

Të ngjajshmet